20/1/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών στη συνέντευξη Τύπου


Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών στη συνέντευξη Τύπου και
ημερίδα «Οι τοπικές κοινωνίες ανοιχτές στην ένταξη μεταναστών»

 
Επιθυμώ κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω τον Δήμο Λευκωσίας, τους υπόλοιπους Δήμους της μείζονος Λευκωσίας και τους υπόλοιπους ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι συνδιοργανώνουν το Πρόγραμμα «Νέοι Δρόμοι για την ένταξη μεταναστών», για την πρόσκληση να παραστώ και   να απευθύνω χαιρετισμό στην παρούσα συνέντευξη Τύπου και ημερίδα.

Ο στόχος του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι για την ένταξη μεταναστών» , η οικοδόμηση δηλαδή συνθηκών συμμετοχής, αλληλεπίδρασης, σεβασμού και ανεκτικότητας ανάμεσα σε όλους τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών, ντόπιους και μετανάστες, αντικατοπτρίζει την ευρύτερη πολιτική ένταξης που το Υπουργείο μας προσπαθεί να εφαρμόσει μέσα από την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών, ως το καθ’ ύλην   αρμόδιο Υπουργείο για θέματα ένταξης αλλά και γενικότερης μεταναστευτικής πολιτικής, στοχεύει στη χάραξη πολιτικών που θα προάγουν την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην τοπική αλλά και την ευρύτερη κοινωνία και που θα διασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείριση τους και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Σε αυτή μας την προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με την απόφαση για σύσταση των Ταμείων Αλληλεγγύης, έχει ενεργό ρόλο ειδικά ως προς τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων, κοινών πολιτικών που αφορούν την ένταξη των μεταναστών.

Η Μονάδα Διαχείρισης των Ταμείων Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εσωτερικών, συστάθηκε για να διαχειρίζεται τα εν λόγω προγράμματα και να υλοποιεί δράσεις ένταξης, όπως είναι και η παρούσα δράση, με τη συνεργασία κοινωνικών εταίρων και άλλων κυβερνητικών τμημάτων/υπηρεσιών.

Οι δράσεις/προγράμματα που υλοποιούνται με πόρους των Ταμείων Αλληλεγγύης αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου σε θέματα ένταξης.

Ως Υπουργείο θεωρούμε ότι, η ορθολογική διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης και ένταξης είναι απαραίτητη τόσο προς όφελος της Κύπρου ως φιλοξενούσας χώρας όσο και προς όφελος των ίδιων των μεταναστών.  

Ως εκ τούτου, όσον αφορά την προώθηση της ένταξης αλλά και της νόμιμης μετανάστευσης επικεντρωνόμαστε στα ακόλουθα:

(α) στη μεγιστοποίηση της προσπάθειας αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων προς την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης αλλά και της ένταξης.   Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 του ενιαίου πλέον Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, με κύριο στόχο τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε τη συνέχιση της συνεργασίας τόσο των τοπικών Αρχών όσο και άλλων ιδιωτικών φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων,

(β) στη συνέχιση δράσεων οι οποίες είχαν κατά γενική ομολογία θετικά αποτελέσματα τα προηγούμενα χρόνια και υποβοήθησαν την ένταξη των μεταναστών, όπως π.χ. η υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης από τοπικές Αρχές, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες ως επίσης και της κυπριακής ιστορίας και κουλτούρας, η διάχυση πληροφόρησης προς το κοινό με τη διεξαγωγή ενημερωτικών εκστρατειών, η εκπαίδευση δημόσιων λειτουργών αλλά και ιδιωτών σε θέματα μετανάστευσης και η στήριξη σε ευάλωτες ομάδες μεταναστών εκεί και όπου απαιτείται,

(γ) στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και λειτουργίας του νέου συστήματος υποβολής και έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών διαμονής και
(δ) στην προώθηση της λειτουργίας γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Κύπρο, ο οποίος θα παρέχει συμβουλευτικές και τεχνικές υπηρεσίες σε θέματα μετανάστευσης, διεθνούς μεταναστευτικού δικαίου, πάταξης της εμπορίας προσώπων, επιστροφές μεταναστών κοκ., γεγονός που αναμένεται να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες μας για χάραξη ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής.

Κυρίες και Κύριοι,

Ως Υπουργείο θεωρούμε ότι η επιτυχία των πολιτικών ένταξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον βαθμό που τα όργανα άσκησης εξουσίας και οι κοινωνικές ομάδες που γίνονται φορείς των πολιτικών αυτών έχουν ουσιαστική και έμπρακτη εμπλοκή στη διαδικασία χάραξης και υλοποίησης τους.   Είναι γι’ αυτό τον λόγο που θεωρούμε πολύ σημαντικό   το γεγονός ότι οι τοπικές Αρχές και άλλοι ιδιωτικοί φορείς συμπράττουν στην προσπάθεια προώθησης της νόμιμης μετανάστευσης και ένταξης αλλά, κυρίως, μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι η δουλειά των λειτουργών του Υπουργείου μας παρέχει αυτή την ευκαιρία τόσο στους διοργανωτές όσο και στους συμμετέχοντες να επωφεληθούν των δράσεων ένταξης.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχές μου όπως η σημερινή συνέντευξη Τύπου που αποτελεί την αφετηρία του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι για την ένταξη μεταναστών» συμβάλει ουσιαστικά στην εμπέδωση των πολιτικών ένταξης των μεταναστών, και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για άλλη μια φορά στους διοργανωτές. Μας ευχαριστεί το γεγονός ότι τοπικές Αρχές λαμβάνουν για άλλη μια φορά και έμπρακτα θέση στην προσπάθεια προώθησης της νόμιμης μετανάστευσης και ένταξης.


_____________