13/1/15

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με το περιστατικό κατά το οποίο επιβάτης πτήσης εκτέθηκε στον ιό Έμπολα

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας   σε σχέση με το περιστατικό κατά το οποίο επιβάτης πτήσης εκτέθηκε στον ιό Έμπολα


Μετά από τηλεφωνήματα που έχουμε δεχθεί στο Υπουργείο Υγείας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας από ανήσυχους πολίτες σχετικά με το περιστατικό κατά το οποίο επιβάτης πτήσης εκτέθηκε στον ιό Έμπολα   και αφίχθηκε  στο αεροδρόμιο  Λάρνακας στις 4 Ιανουαρίου 2015, σας ενημερώνουμε εκ νέου, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για κανέναν πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων των επιβατών που συνταξίδεψαν με το άτομο αυτό.

Σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση που το Υπουργείο Υγείας έλαβε από τις αμερικανικές Αρχές εκ των υστέρων και συγκεκριμένα μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος που φέρει ως ημερομηνία αποστολής την 5 η Ιανουαρίου 2015, σημειώνεται η παράκληση όπως η Κύπρος και το Ισραήλ ενημερωθούν πως η αρχική πληροφόρηση που τους απεστάλη για τον υπό αναφοράν επιβάτη δεν είναι η ορθή. Βάσει της νέας πληροφόρησης που εμπεριέχεται στο μήνυμα των αμερικανικών Αρχών, ο πολίτης αναχώρησε από τη Λιβερία είτε στις 11 είτε στις 12 Δεκεμβρίου 2014, και όχι στις 20 Δεκεμβρίου 2014 ως η αρχική ενημέρωση. Ως εκ τούτου, όπως το μήνυμα αναφέρει, η περίοδος παρακολούθησης για ανάπτυξη Έμπολα διάρκειας 21 ημερών έληξε στις 2 Ιανουαρίου 2015 και κανένα περιοριστικό μέτρο δεν θα πρέπει να επιβάλλεται πέρα από την περίοδο αυτή. Στο μήνυμα γίνεται τέλος παράκληση όπως και η Αυστρία ενημερωθεί για την εν λόγω εξέλιξη.

Το Υπουργείο Υγείας με βάση την πληροφόρηση και τα δεδομένα που είχε στη διάθεσή του στις 4 Ιανουαρίου 2015, έδρασε με βάση το Σχέδιο Δράσης και τα πρωτόκολλα που έχει ετοιμάσει προς τον σκοπό αυτό και τα οποία και λειτούργησαν κατά άψογο τρόπο.

_________________