22/1/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στα εγκαίνια ερευνητικού κέντρου και εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στα εγκαίνια
ερευνητικού κέντρου και εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στον χώρο του Πανεπιστημίου Κύπρου για τα εγκαίνια των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Διχτύων «Κοίος» και του πρώτου Εργαστηρίου του τμήματος Βιολογικών Επιστημών «Δροσόφιλα».

Είναι πια αποδεδειγμένο ότι η έρευνα, η παραγωγή και αξιοποίηση της νέας γνώσης, η καινοτομία αποτελούν κινητήριες δυνάμεις που οδηγούν στην ανάπτυξη. Μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που βιώνει ο τόπος μας αυτή την περίοδο, τις δυνάμεις αυτές τις έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Είναι γι’ αυτό που η αναβάθμιση των πανεπιστημίων μας, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρατηρούμε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσιάζει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης και αναβάθμισης, η οποία αναγνωρίζεται τόσο στον τόπο μας όσο και διεθνώς. Ένδειξη αυτής της αναβάθμισης αποτελούν και οι δύο σημαντικές ερευνητικές υποδομές που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Μέσα στα πέντε χρόνια λειτουργίας του «Κοίος», έχει καταφέρει να αναπτυχθεί σε ένα κέντρο διεθνούς αριστείας σε θέματα τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας. Ξεχώρισε σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα και κατάφερε να προσελκύσει σημαντικά κονδύλια από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης, μάλιστα μέσα από ιδιαίτερα ανταγωνιστικές διαδικασίες. Αυτό αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο και τις δυνατότητες των Κύπριων ερευνητών να διεκδικούν και να κερδίζουν ερευνητικά προγράμματα. Οι ογδόντα περίπου ερευνητές που εργοδοτούνται σήμερα στο κέντρο, έχουν καταφέρει να αναπτύξουν συνεργασίες με διεθνούς φήμης ερευνητικούς οργανισμούς του εξωτερικού αφενός και αφετέρου με τον τομέα της βιομηχανίας και των υπηρεσιών στην Κύπρο και στο εξωτερικό . Οι διακρίσεις που έχουν αποδοθεί στους ερευνητές του Κοίος μαρτυρούν την υψηλού επιπέδου εργασία που παράγεται.

Συγχαίρω τον Διευθυντή του «Κοίος», καθηγητή Μάριο Πολυκάρπου, για την ύψιστη διάκριση που έχει κατακτήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, μέσα από την εξασφάλιση της χορηγίας ERC Advanced Grant , η οποία δίνεται στους επιφανέστερους Ευρωπαίους Επιστήμονες για τις πρωτοποριακές και μη συμβατικές ερευνητικές τους πρωτοβουλίες. Συγχαίρω ακόμα την ομάδα ερευνητών που, σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Cywee Ltd. (Ταϊβάν), κατέλαβαν τη δεύτερη θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργάνωσε η Microsoft Research (ΗΠΑ), με θέμα τον προσδιορισμό της γεωγραφικής θέσης ενός χρήστη σε εσωτερικούς χώρους, όπως αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα ή άλλους δημόσιους χώρους. Τέλος, η βράβευση του καλύτερου ερευνητικού άρθρου διεθνώς για το 2014, στο περιοδικό “Building and Environment”. αφορούσε στους ακαδημαϊκούς επιστήμονες του «Κοίος», γεγονός που αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι στην Κύπρο αναπτύσσεται τεχνολογία υψηλού επιπέδου, η οποία είναι ικανή να συμβάλει στην παγκόσμια τεχνολογική πρόοδο στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας.

Αντίστοιχες επιτυχίες αναμένουμε να έχουμε και από το Εργαστήρι του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μέσα στα δύο χρόνια ερευνητικής δουλειάς των ακαδημαϊκών Χρυσούλας Πιτσούλη και Γιώργου Απιδιακάκη και μιας ομάδας από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, το εργαστήρι κατάφερε να πείσει για την ωριμότητα του έργου που παράγει. Η μεταδιδακτορική εξειδίκευση των δύο καθηγητών στην Ιατρική Σχολή στο Χάρβαρντ, καθοδήγησε τα βήματα της έρευνας που διεξάγεται εδώ, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου, στον τομέα της Ιατρικής. Η Drosophila melanogaster , τ ο γνωστό «μυγάκι των  φρούτων», γίνεται ο οργανισμός μοντέλων για την έρευνα που διεξάγεται. Η Drosophila melanogaster λειτουργεί ως οργανισμός μοντέλο για την ερευνητική διαδικασία και δίνει τη δυνατότητα στους ερευνητές να τη χρησιμοποιήσουν πειραματικά, να την παρατηρήσουν και να μελετήσουν φαινόμενα, όπως η ισορροπία στη λειτουργία του εντέρου και η καρκινογένεση. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα δημοσιεύματα της συγκεκριμένης ομάδας ερευνητών, που έχουν όλα τα εχέγγυα για ανάδειξη της ερευνητικής δουλειάς στον τομέα της επιστήμης τους.

Το ερευνητικό κέντρο «Κοίος» και το εργαστήρι «Δροσόφιλα» που εγκαινιάζουμε σήμερα, ανυψώνουν το ερευνητικό και επιστημονικό προφίλ της Κύπρου διεθνώς. Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα σας, αρωγοί και υποστηρικτές του έργου που παράγεται.

Κλείνοντας, εκφράζω τα θερμά συγχαρητήρια στην επιτροπή που διοργάνωσε τη σημερινή τελετή εγκαινίων και εύχομαι καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία και στα ερευνητικά project και των δύο χώρων.

________________