13/1/15

Προωθείται η εφαρμογή προγραμμάτων ψυχολογικής απεξάρτησης των χρηστών ναρκωτικών που κρατούνται στις Φυλακές



Προωθείται η εφαρμογή προγραμμάτων ψυχολογικής απεξάρτησης των χρηστών ναρκωτικών που κρατούνται στις Φυλακές


Την εφαρμογή προγραμμάτων ψυχολογικής απεξάρτησης χρηστών ναρκωτικών που έρχονται στις Φυλακές, συζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε σήμερα μαζί με την Αναπληρωτή Διευθύντρια Φυλακών κα Αννα Αριστοτέλους, με τον Πρόεδρο του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου Δρα Χρύσανθο Γεωργίου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός, ανέφερε ότι συζητείται η προώθηση συγκεκριμένου προγράμματος το οποίο αφορά την ομαδική ψυχολογική απεξάρτηση των κρατουμένων. Πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είναι η άμεση και σωστή εφαρμογή αυτού του προγράμματος με την ορθή στελέχωσή του, σημείωσε. Πρόσθεσε ότι με την Αναπληρωτή Διευθύντρια των Φυλακών ενημέρωσαν το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο ότι προωθείται η ανακαίνιση συγκεκριμένης πτέρυγας στον χώρο των Φυλακών, η οποία θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τον σκοπό. Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι οι διαδικασίες ανακαίνισης έχουν ξεκινήσει, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το καλoκαίρι και η δαπάνη αναμένεται να ανέλθει σε μισό περίπου εκατ. Ευρώ. «Ο χώρος αυτός θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε σωστά ένα πρόγραμμα ψυχολογικής απεξάρτησης στις Φυλακές, κάτι το οποίο εφαρμοζόταν στο παρελθόν, με μέσα τα οποία σήμερα θα είναι αναβαθμισμένα ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται βοήθεια, αρκετοί από αυτούς βρέθηκαν στη φυλακή εξαιτίας της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και θα πρέπει να τους στηρίξουμε για να μπορέσουν να ξεπεράσουν την ψυχολογική εξάρτηση. Θα αναλάβουμε να συντονίσουμε τις ενέργειες με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο μαζί με το Υπουργείο Υγείας, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο πρόγραμμα ψυχολογικής απεξάρτησης, αλλά η στήριξη τους γίνεται από τους ψυχολόγους και ψυχιάτρους των Φυλακών.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι έγινε μια παραγωγική και διεξοδική συζήτηση για το πρόγραμμα απεξάρτησης, η οποία κατέληξε στο να τεθεί σε λειτουργία το νέο πρόγραμμα που θα βοηθήσει τους κρατούμενους. Παράλληλα, έγινε ανταλλαγή απόψεων για άλλα προγράμματα που αφορούν δράσεις ή θεραπείες για τους κρατούμενους, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα όταν τεθούν σε ισχύ οι δράσεις - θεραπείες προληπτικού χαρακτήρα