13/1/15

Το Υπουργείο Υγείας επέλυσε το πρόβλημα ραδιοϊσότοπων που ανέκυψε από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών

Το Υπουργείο Υγείας επέλυσε το πρόβλημα ραδιοϊσότοπων που ανέκυψε από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών


13/01/2015
Σε σχέση με το θέμα που ανέκυψε ως προς την προμήθεια της Κύπρου με ραδιοϊσότοπα φάρμακα από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, το Υπουργείο Υγείας επέλυσε το πρόβλημα και ενημερώνει τα ακόλουθα:
Τα ραδιοϊσότοπα χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένες θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις. Λόγω της μικρής σε διάρκεια ημιζωής τους, το Υπουργείο Υγείας προμηθεύεται ραδιοϊσότοπα κάθε εβδομάδα, με συμπληρωματικές παραγγελίες, εάν και εφόσον χρειαστεί.
Η παραγωγή, μεταφορά και διάθεση ενός ραδιοϊσοτόπου γίνεται με καθορισμένα μέτρα ασφαλείας.
Οι Κυπριακές Αερογραμμές ήταν η αδειοδοτημένη αεροπορική εταιρεία που μετέφερε στην Κύπρο τα ραδιοϊσότοπα. Κατ’ επέκταση και με αφορμή το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, το Υπουργείο Υγείας, σε συντονισμό με την προμηθεύτρια εταιρεία που κατέχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μεταφορά στην Κύπρο των ραδιοϊσοτόπων, διευθέτησε όπως η μεταφορά τους γίνεται πλέον μέσω της αδειοδοτημένης για μεταφορά ραδιοϊσοτόπων, αεροπορικής εταιρείας Lufthansa.
Η πρώτη παράδοση των ραδιοϊσοτόπων αναμένεται την προσεχή Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015. Από την ερχόμενη εβδομάδα, η προμήθεια των ραδιοϊσοτόπων στην Κύπρο θα γίνεται σε μόνιμη και εβδομαδιαία βάση, αναλόγως των αναγκών. Η διευθέτηση αυτή αποτελεί μόνιμη λύση.
Σημειώνεται ότι υπάρχει απόθεμα ραδιοϊσοτόπων για χρήση που επαρκούν μέχρι και την Παρασκευή. Τα ελάχιστα περιστατικά που έχουν ακυρωθεί από τα δημόσια νοσηλευτήρια, αφορούν μόνο διαγνωστικές εξετάσεις ρουτίνας και όχι θεραπείες, οι οποίες και θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά την παραλαβή των ραδιοϊσοτόπων.