9/1/15

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Γ’ προγράμματος ΡΙΚ

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Γ’ προγράμματος ΡΙΚ
09/01/2015


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο στο Γ’ Πρόγραμμα του ΡΙΚ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, στο Κυπριακό και στην επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε τα εξής:
Ερώτηση: Στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, έχουμε σχέδια για κάθε σενάριο είτε αρνητικό είτε θετικό;
Απάντηση: Έχουμε σχεδιασμό για κάθε σενάριο, τόσο όσον αφορά την εταιρεία , όσον αφορά τον κόσμο που εργάζεται στην εταιρεία, όσον αφορά και τον κόσμο που έχει εισιτήρια με την εταιρεία. Υπάρχει σχεδιασμός και για τα δύο σενάρια.
Απάντηση: Στο πλαίσιο αυτών των σεναρίων είναι και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια νέα εταιρία ή θα καλυφθούν τα κενά με άλλους τρόπους;
Απάντηση: Είναι στους σχεδιασμούς, σε περίπτωση που η απόφαση, όπως δείχνουν οι ενδείξεις, είναι αρνητική, αλλά πρέπει να περιμένουμε. Υπάρχει και ο σχεδιασμός η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσει σύντομα στη δημιουργία μιας νέας εταιρείας.
Σχολιάζοντας αναφορές στο Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε τα εξής: «Επειδή μιλάμε για το Κυπριακό πρόβλημα και είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό και αφορά όλο τον κόσμο, όποιος ασχολείται με το Κυπριακό γνωρίζει ότι το θέμα της διαχείρισης και αξιοποίησης των φυσικών πόρων του κράτους μετά τη λύση του Κυπριακού, ήταν ανέκαθεν θέμα συζήτησης στις συνομιλίες, μέσα στο πλαίσιο του καθορισμού των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Κυβέρνησης και των πολιτειών. Δεν είναι κάτι καινούριο. Και επαναλαμβάνω πρέπει να λέμε τα πράγματα ως έχουν. Κι αν θέλετε να προχωρήσουμε κι ένα βήμα περισσότερο, αυτό το θέμα ήταν μια εύκολη σύγκλιση από το 1981. Λέμε ότι οι φυσικοί πόροι, μετά την λύση του Κυπριακού επαναλαμβάνω για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρεξήγηση, θα είναι αρμοδιότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης. Αρμοδιότητα εννοώ τη διαχείριση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Μετά όμως τη λύση του Κυπριακού».
Ερώτηση: Ό,τι συμφωνηθεί όμως θα συμφωνηθεί προηγουμένως;
Απάντηση : Φυσικά, αυτό εννοείται. Πώς θα λυθεί το Κυπριακό αν δεν συμφωνηθεί προηγουμένως; Να πω και κάτι άλλο για τον ενεργειακό μας σχεδιασμό ο οποίος συνεχίζεται κανονικά. Πολύ σύντομα θα υπάρξουν περισσότερες εξελίξεις στο θέμα, πιο συγκεκριμένες, που αφορούν στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικά κράτη. Όσον αφορά τις εταιρείες, οι εταιρείες λειτουργούν σε πολύ πιο άσχημες συνθήκες. Δεν έχουν να φοβηθούν από τέτοιες ενέργειες οι εταιρείες, ακόμα και σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, τα συμβόλαια που έχουν με την Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχιστούν με το κράτος που θα εξελιχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν πρέπει να δημιουργούμε από μόνοι μας ανησυχία για τις εταιρείες. Οι εταιρείες συνεχίζουν κανονικά και το έχει αποδείξει εξάλλου και η ΈΝΙ, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αλλά επαναλαμβάνω: Το θέμα της αξιοποίησης και διαχείρισης των φυσικών πόρων μετά τη λύση του Κυπριακού είναι πάντοτε στο τραπέζι των συνομιλιών.
Ερώτηση: Ποιος ήταν ο λόγος κ. Εκπρόσωπε που συμπεριέλαβε αυτή την αναφορά που έχει προκαλέσει όλες αυτές τις αντιπαραθέσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά το τελικό στάδιο των συνομιλιών;
Απάντηση: Για να αποδείξουμε τους λόγους ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται εδώ δήθεν για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, τα οποία εξυπηρετούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά για να εξυπηρετηθούν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της Τουρκίας. Το θέμα συζητείται. Υπάρχουν κάποια θέματα που έχουν συμφωνηθεί. Υπάρχουν κάποια θέματα όπου υπάρχουν εκκρεμότητες και θα συζητηθούν στο τέλος. Είναι μια ένδειξη ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται εδώ δήθεν για να προστατεύσει και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων αλλά για δικούς της στρατηγικούς σχεδιασμούς
Ερώτηση: Και έγινε καθ’ υπόδειξη του κ. Άιντα αυτή η αναφορά, όπως έλεγε ο Υπουργός Εξωτερικών προχθές ή είναι θέση του ΠτΔ;
Απάντηση: Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, την ουσία του θέματος, είναι θέση του ΠτΔ. Ο κ. Άιντα εξέφρασε την ιδέα ότι μια δημόσια αναφορά του θέματος θα βοηθήσει, αλλά εμείς λάβαμε την τελική απόφαση. Άλλωστε όσον αφορά την ουσία της θέσης, είναι θέση του ΠτΔ και κανενός άλλου. Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από τον οποιονδήποτε για το πώς θα κινηθούμε στο Κυπριακό. Είναι λάθος και είναι κρίμα κάποιοι να θεωρούν ότι η Κυβέρνηση δέχεται υποδείξεις για το πώς θα κινηθεί στο Κυπριακό.
Ερώτηση: Ήταν μια πρωτοβουλία, αν θέλετε, του κ. Άιντα την οποία δέχθηκε ο ΠτΔ, γιατί ήταν και θέση του;
Απάντηση: Ακριβώς. Γίνεται συζήτηση και λαμβάνονται αποφάσεις, καθόλου βιαστικές και μετά από προβληματισμό. Αλλά η ουσία του θέματος είναι θέση του ΠτΔ και κανενός άλλου.
Ερώτηση: Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές και το ρωτάμε για να το σχολιάσετε ή να επιβεβαιώσετε, ότι ενόσω δεν λύνεται το Κυπριακό προχωρούμε με όσους σχεδιασμούς έχουμε κάνει ή θα κάνουμε στο μέλλον. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα στις συνομιλίες, όταν αυτές πια θα επαναρχίσουν, για τα ζητήματα του φυσικού αερίου μέχρι να μπουν οι υπογραφές για λύση.
Απάντηση: Ναι. Μέχρι να φτάσουμε στη λύση του Κυπριακού. Ο ενεργειακός μας σχεδιασμός επαναλαμβάνω συνεχίζεται κανονικά και θέλω να επαναλάβω ότι σύντομα θα υπάρξουν και εξελίξεις που αφορούν συνεργασίες με γειτονικά κράτη στον τομέα αυτό.
Ερώτηση: Εννοείτε την Ιορδανία, την Αίγυπτο, είναι το θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων των επιβεβαιωμένων στο Αφροδίτη και ενδεχομένως να έχουμε στο επόμενο διάστημα σε ένα –δύο –τρία χρόνια και έσοδα από το φυσικό αέριο και από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα;.
Απάντηση: Δεν θέλω να μιλώ για έσοδα. Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και όταν έχουμε θα είναι καλό για όλους. Αυτή τη στιγμή δεν θα ήθελα να σχολιάσω αυτό. Ερώτηση: Το λέω γιατί εκεί ενδεχομένως να υπάρξουν και μεγαλύτερες αντιδράσεις από την άλλη πλευρά. Όταν πια εφαρμόζοντας, υλοποιώντας τους σχεδιασμούς θα έχουμε και έσοδα.
Απάντηση: Υπάρχει αρκετός χρόνος για να λύσουμε το Κυπριακό και μετά τη λύση όλοι θα επωφεληθούν από το αγαθό αυτό, αλλά πέρα από την Ιορδανία που εσείς έχετε αναφέρει, συζητάμε και με άλλα κράτη της περιοχής και θέλω να είναι ξεκάθαρο ότι ο ενεργειακός μας σχεδιασμός, το πώς προχωράμε, οι σκέψεις μας συνεχίζονται κανονικά και υλοποιούνται.
Δημοσιογράφος: Οι επικεφαλής της τρόικα δεν έρχονται οριστικά μέχρι στο τέλος του μήνα όπως είχαν προγραμματίσει;
Απάντηση: Οι επικεφαλής της τρόικα μας έχουν ενημερώσει ότι δεν θα επισκεφθούν την Κύπρο όπως προγραμμάτιζαν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, σημειώνοντας την ίδια στιγμή ότι είναι έτοιμοι σε περίπτωση που η κατάσταση πραγμάτων διαμορφωθεί όπως πρέπει να επισκεφθούν την Κύπρο άμεσα. Άρα, υπάρχει η απόφαση για μη επίσκεψη αλλά την ίδια στιγμή έχει εκφραστεί και η ετοιμότητα σε περίπτωση που το θέμα λήξει να επισκεφθούν άμεσα την Κύπρο. Άρα, βρίσκεται σε εμάς αυτή τη στιγμή η μπάλα σε σχέση με την ενδεχόμενη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας.
Ερώτηση: Και στην Κυβέρνηση η μπάλα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να κατατεθούν όλα τα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα να δούμε και πώς θα αντιδράσει και πώς θα αποφασίσει η Βουλήι;
Απάντηση: Να πω ότι τρία νομοσχέδια είναι στη Βουλή. Το τέταρτο θα αποσταλεί την Τετάρτη μετά το Υπουργικό Συμβούλιο και το πέμπτο νομοσχέδιο είναι στην τρόικα και αναμένουμε τα τελικά σχόλια της τρόικας.