27/1/15

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΙΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΗΠΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΙΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΗΠΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είχε σήμερα συνάντηση με το Γάλλο Πρέσβη στα πλαίσια της προσπάθειας της Συμμαχίας Πολιτών να τροποποιηθεί το προσχέδιο ή έστω να μην υιοθετηθεί η Έκθεση του Γ.Γ του ΟΗΕ στο επερχόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της TOTAL, για το οποίο όπως διασαφηνίστηκε δεν υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις στις αποφάσεις της αλλά είναι καθαρά οικονομικά και τεχνικά τα κριτήρια της TOTAL.
Από τις επαφές που έχει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών με ξένους διπλωμάτες αποκαλύφθηκαν πολλές δυσάρεστες διαστάσεις της ενημέρωσης του κ. Άιντα στο Σ.Α. Ο κ. Άιντα πρότεινε ως τρόπο αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης την αναστολή όλων των ενεργειακών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απόσυρση της NAVTEX από τους Τουρκοκύπριους! Προσπάθησε να δώσει κρατική οντότητα στο ψευδοκράτος.
Ταυτόχρονα η Βρετανία και οι ΗΠΑ αρνούνται μέσα στο ψήφισμα να γίνει αναφορά στην Τουρκία. Προσπαθούν με τη διατύπωση με αναφορές στα δυο μέρη δηλαδή ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, να αποκρύψουν τις ενοχές της Τουρκιάς, να την απενεχοποιήσουν και να μετατρέψουν το Κυπριακό πρόβλημα σε δικοινοτική διαφορά.
Αύριο ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών θα έχει συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας.
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Μετά από αυτά τα γεγονότα αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αλλάξει πολιτική τότε θα είναι συνυπεύθυνος για τα όσα θα συμβούν στον τόπο μας.
Καταγγέλλω στον Κυπριακό λαό τον κ. Άιντα αλλά και τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία για την προκλητική τους στάση και συμπεριφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Για τρίτη φορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να νιώθει απογοητευμένος ή ξεγελασμένος από αυτούς που εμπιστεύτηκε για το Κυπριακό και την Κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με διάφορες διπλωματικές πηγές, ο κ. Άιντα στην ενημέρωση του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έδωσε πλήρη κάλυψη στην Τουρκία. Απέφυγε να κάνει έστω και έμμεση αναφορά στην Τουρκία. Πρότεινε ως τρόπο αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης την αναστολή όλων των ενεργειακών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απόσυρση της NAVTEX από τους Τουρκοκύπριους!
Απέκρυψε ή προσπάθησε να αποκρύψει ότι τη NAVTEX την έχει εκδώσει η Τουρκία και προσπάθησε να δώσει κρατική οντότητα στο ψευδοκράτος.
Την ίδια απαράδεκτη συμπεριφορά έχει η Μ. Βρετανία η οποία ετοίμασε το προσχέδιο ψηφίσματος.
Ως Συμμαχία Πολιτών, είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρά την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τια παγίδες που ενδεχόμενα η Βρετανία θα ενσωμάτωνε στο προσχέδιο. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ αρνούνται μέσα στο ψήφισμα να γίνει αναφορά στην Τουρκία. Προσπαθούν με τη διατύπωση με αναφορές στα δυο μέρη δηλαδή ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, να αποκρύψουν τις ενοχές της Τουρκιάς, να την απενεχοποιήσουν και να μετατρέψουν το Κυπριακό πρόβλημα σε δικοινοτική διαφορά. ΗΠΑ και Βρετανία, αρνούνται τις τροπολογίες που έχουν υποβάλλει άλλες φιλικές χώρες για αλλαγή του ψηφίσματος.
Ακόμη πιο προκλητική η Μ. Βρετανία η οποία εκμεταλλεύτηκε την κακοκαιρία στη Ν. Υόρκη για να θέσει τη διαδικασία έγκρισης του ψηφίσματος στη ¨σιωπηρή διαδικασία¨ διακόπτοντας τις διαβουλεύσεις. Ευτυχώς κάποιες φίλες χώρες θα σπάσουν αυτή τη ¨σιωπηρή διαδικασία¨ και θα συνεχίσουν την προσπάθεια να υπερασπιστούν τα κυπριακά συμφέροντα και τη διεθνή νομιμότητα.
Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιτέλους να αλλάξει στάση. Να αντιληφθεί επιτέλους πως αυτή η απόλυτη εμπιστοσύνη και η επένδυση όλων των προσδοκιών του, στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο, είναι καταστροφική για την Κύπρο και την Εθνική μας υπόθεση. Μετά από αυτά τα γεγονότα αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αλλάξει πολιτική τότε θα είναι συνυπεύθυνος για τα όσα θα συμβούν στον τόπο μας Ερώτηση Δημοσιογράφου: Η Γαλλία θα προσπαθήσει να αλλάξει τα δεδομένα;
Απάντηση: Η Γαλλία θα συνεχίσει για άλλη μια φορά, έμπρακτα, να είναι στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ερώτηση Δημοσιογράφου: Συζητήσατε κατά πόσο το θέμα της TOTAL έχει πίσω πολιτικούς λόγους.
Απάντηση: Το συζητήσαμε και δεν υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις. Είναι καθαρά οικονομικά και τεχνικά τα κριτήρια της TOTAL. Όπως είπα και χθες στο θέμα του Φ.Α πρέπει να λέμε λίγα και να πράττουμε περισσότερα. .