9/1/15

Περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στον χρηματοπιστωτικό τομέα
09/01/2015


Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιτελέσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης, πετυχαίνοντας την ουσιαστική σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Σημαντική είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταθετών και, παράλληλα, της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην κυπριακή οικονομία. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση είναι σε θέση να προχωρήσει σε άλλη μια σημαντική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η οποία αφορά:

(α) Την κατάργηση του ορίου εξέτασης αιτημάτων ύψους 2 εκ. ευρώ από την Ειδική Επιτροπή για τα περιοριστικά μέτρα στην Κεντρική Τράπεζα, για πληρωμές και μεταφορές χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας, για επαγγελματικές συναλλαγές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα πιστωτικά Ιδρύματα θα επιλαμβάνονται πλέον τέτοιων αιτημάτων από τους πελάτες τους.

(β) Αύξηση του ορίου μεταφοράς χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας ανά πρόσωπο για κάθε πιστωτικό Ίδρυμα, ανεξαρτήτως σκοπού, από 10.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ, μηνιαίως.

(γ) Αύξηση του ορίου μεταφοράς χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή σε ξένο συνάλλαγμα, εκτός της Δημοκρατίας, ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό, από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ.