15/1/15

Προώθηση σειράς νομοσχεδίων για αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς

Προώθηση σειράς νομοσχεδίων για αναδιοργάνωση
 και εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς


Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες δύο νομοθετήματα τα οποία εκκρεμούν για αρκετά χρόνια και αφορούν το ωράριο εργασίας του μόνιμου προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και τις στολές των μελών του Στρατού.

Η προώθηση των δύο αυτών νομοσχεδίων εντάσσεται στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας για αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα. Στο ίδιο πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία δύο άλλων νομοσχεδίων που αφορούν τις προαγωγές, τις αφυπηρετήσεις και την ιεραρχία των αξιωματικών και των υπαξιωματικών.

Α) Θεσμοθέτηση ωραρίου εργασίας
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το ωράριο εργασίας αξίζει να σημειωθεί ότι απασχόλησε την Επιτροπή Άμυνας αρκετές φορές και υποβλήθηκαν σχετικές προτάσεις νόμου, οι οποίες όμως κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές καθότι επέφεραν αύξηση των κρατικών δαπανών. Σχετικές υποδείξεις για θεσμοθέτηση ωραρίου έγιναν και από την Επίτροπο Διοίκησης κατόπιν παραπόνων που υπέβαλαν στελέχη της Εθνικής Φρουράς.

Το Υπουργείο Άμυνας, αφού έλαβε υπόψη ότι τα μέλη του Στρατού της Δημοκρατίας, αποτελούν, τη μοναδική κατηγορία κρατικών υπαλλήλων που δεν έχουν θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας, προχώρησε, σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ, στην ετοιμασία προσχεδίου σχετικών Κανονισμών, κατά το πρότυπο σύγχρονων στρατών.

Τα μέλη του Στρατού, για την εκτέλεση της αποστολής τους προβλέπεται να καλούνται για υπηρεσία και πέραν του θεσμοθετημένου εβδομαδιαίου χρόνου υπηρεσίας, για την εκτέλεση ειδικών καθηκόντων, όπως π.χ. κατά τη διεξαγωγή ασκήσεων, για την εφαρμογή μέτρων επιφυλακής, για εκτέλεση υπηρεσίας ασφάλειας στρατιωτικού τμήματος, για εκτέλεση υπηρεσιών ελέγχου ή ετοιμότητας κ.λπ. Σε περίπτωση υπηρεσίας πέραν του εβδομαδιαίου χρόνου υπηρεσίας προβλέπεται η παραχώρηση αντισταθμιστικού χρόνου ανάπαυσης αλλά όχι χρηματικής αποζημίωσης.

Με απόφαση του Αρχηγού θα καθορίζονται οι υπηρεσίες που θα εφαρμόζουν ειδικό ωράριο υπηρεσίας, ο ακριβής χρόνος έναρξης και πέρατος του ωραρίου υπηρεσίας, η δυνατότητα εφαρμογής και οι προϋποθέσεις εφαρμογής ελαστικού ωραρίου εργασίας, καθώς και η εξαίρεση συγκεκριμένων κατηγοριών μελών του Στρατού από την ανάθεση ειδικών καθηκόντων.

Τέλος, με το νομοσχέδιο επιτυγχάνεται η αποτροπή αυθαιρεσιών από διοικήσεις αλλά και η ισότιμη μεταχείριση των στελεχών, πάντα μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι επιχειρησιακές ανάγκες.

Β) Εκσυγχρονισμός των στολών των μελών του Στρατού
Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό των στολών που φέρουν τα μέλη του Στρατού της Δημοκρατίας και οι εθνοφρουροί. Οι νέες στολές ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα όσον αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά κατασκευής και εμφάνισής τους.

Οι στολές εκστρατείας έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να ανταποκρίνονται περισσότερο στα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος της Κύπρου καθώς και στις ανάγκες του σύγχρονου πεδίου επιχειρήσεων.

Ο εκσυγχρονισμός των στολών επιτυγχάνει παράλληλα την εξύψωση του ηθικού των μελών του Στρατού και των εθνοφρουρών, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της ενσυνείδητης πειθαρχίας, βασικού παράγοντα για την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής της Εθνικής Φρουράς.

Οι αλλαγές δεν επιφέρουν επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού.