27/1/15

Επαφές του Προέδρου της Βουλής κ. Γ.Λ. Ομήρου στην Πράγα

Επαφές του Προέδρου της Βουλής κ. Γ.Λ. Ομήρου στην Πράγα

Με την ευκαιρία της συμμετοχής του στις Εκδηλώσεις για την 70ή Επέτειο του Ολοκαυτώματος, στην Πράγα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, είχε σύντομες συναντήσεις με αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, Πρόεδρους Κοινοβουλίων και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, καθώς και με προσωπικότητες του πολιτικού και ακαδημαϊκού κόσμου.
Πραγματοποιήθηκαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz, τους Προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας της φιλοξενούσας χώρας, Τσεχίας, κ.κ. Jan Hamáček και Milan Štěch και τους Προέδρους των Κοινοβουλίων της Νορβηγίας, της Εσθονίας και της Μάλτας κ.κ. Olympic Thommesse, Eiki Nestor και Anġlu Farrugia, αντίστοιχα.
Κατά τις συναντήσεις, ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, στηλίτευσε τις εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Τέτοιες ενέργειες σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο κ. Ομήρου, όχι μόνο δυναμιτίζουν τη διαδικασία των συνομιλιών, αλλά κλιμακώνουν την ένταση και προκαλούν περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην πολύ ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εξάλλου, στις συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής με τους ομολόγους του της Τσεχίας, της Νορβηγίας, της Εσθονίας και της Μάλτας, συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων, με έμφαση στη διακοινοβουλευτική συνεργασία, καθώς και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.
Στη συνέχεια, ο κ. Ομήρου έλαβε μέρος σε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Προέδρων Κοινοβουλίων, στο πλαίσιο του Τέταρτου Διεθνούς Φόρουμ, με γενικό θέμα «Ανατρέχοντας στο παρελθόν και διασφαλίζοντας το μέλλον: Διεθνής Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος». Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τον πολύ σημαντικό ρόλο της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, ως εργαλείο για προάσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ιστορία, επισήμανε ο κ. Ομήρου, καταδεικνύει πως, όποτε η διεθνής κοινότητα απομακρύνεται από αυτές τις αξίες, φαινόμενα εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας επαναλαμβάνονται. Υπογράμμισε δε ότι τα διδάγματα, που πρέπει να αντλούνται από την ιστορία και την κληρονομιά του Ολοκαυτώματος, αποτελούν πυξίδα στις προσπάθειες για αντιμετώπιση της ένδειας, της ανεργίας, της ανισότητας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων.
Η κρισιμότητα των καιρών, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, καθιστά επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω αλληλεγγύης, συνεργασίας και συντονισμού για αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, που αυξάνουν τα κρούσματα βίας, μη ανεκτικότητας και μισαλλοδοξίας και απειλούν άμεσα τους θεσμούς και την κοινωνική συνοχή. Οφείλουμε πρόσθεσε, να διαφυλάξουμε, ως κόρη οφθαλμού, οικουμενικές αξίες και αρχές, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, αναβιώνοντας έτσι την ελπίδα και το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον. Αποτίνοντας δε φόρο τιμής στα θύματα, στους επιζώντες και σε όσους υπέφεραν από τη ναζιστική θηριωδία, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι, μόνο μέσω της εκπαίδευσης, μπορούν να αποκτηθούν οι αναγκαίες αντιστάσεις ενάντια σε εκδηλώσεις αντισημιτισμού και ξενοφοβίας στην Ευρώπη και στον κόσμο και να διασφαλιστεί ότι παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν θα επαναληφθούν.
Οι εργασίες του Φόρουμ ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση από τους συμμετέχοντες της Διακήρυξης για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και της Μισαλλοδοξίας.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βουλής παρέστη σε τελετή μνήμης του Ολοκαυτώματος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Terezin .