9/1/15

Εισαγωγική ομιλία του Υπουργού Ενέργειας στη συνέντευξη Τύπου για την εξαγγελία των επιχειρηματικών φόρουμ για το 2015

Εισαγωγική ομιλία του Υπουργού Ενέργειας στη συνέντευξη Τύπου
 για την εξαγγελία των επιχειρηματικών φόρουμ για το 2015

 
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των επερχόμενων επιχειρηματικών φόρουμ που το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) θα συνδιοργανώσουμε εντός του 2015. Στόχος τους βέβαια είναι η προβολή και η προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό ως ενός αξιόπιστου εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου και κέντρου παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.
 
H Κυβέρνηση, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες προσπάθειές της για εξυγίανση και μεταρρύθμιση, εργάζεται εντατικά για την εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων, τη συνακόλουθη αύξηση των εξαγωγών και, φυσικά, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Για την επίτευξη των προαναφερόμενων επιδιώξεων δεν αρκεί μόνο ο προσδιορισμός τους, αλλά απαιτείται συστράτευση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και, κατ’ επέκταση, ο συντονισμός δράσεων και ενεργειών.
 
Θεωρώ ότι η άριστη συνεργασία που το ΚΕΒΕ έχει με το Υπουργείο μας, καταδεικνύει έμπρακτα τις δυνατότητες που ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας έχουν για να οδηγήσουν την οικονομία της χώρας προς την ανάκαμψη. Και ακριβώς επειδή η Κύπρος βρίσκεται σήμερα σε μια δύσκολη οικονομικά θέση, αν και με πορεία βελτίωσης, εκτιμώ ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να διαφυλαχτεί και να εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο. Ενδεικτικό παράδειγμά της, η διοργάνωση των επιχειρηματικών φόρουμ που σας παρουσιάζουμε σήμερα.
 
Κάθε χρόνο το Υπουργείο, σε συνεργασία με τα Εμπορικά Κέντρα που διαθέτει στο εξωτερικό και το ΚΕΒΕ, σχεδιάζει και υλοποιεί στοχευμένα επιχειρηματικά φόρουμ και σεμινάρια σε αγορές του εξωτερικού, με απώτερο σκοπό την πληροφόρηση των ξένων επιχειρηματιών και επενδυτών για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας. Μέσω των φόρουμ επιδιώκεται, ακριβώς, η ενημέρωση των επιχειρηματικών κοινοτήτων ξένων χωρών για το επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον και τις υφιστάμενες πρακτικές στην Κύπρο. Τα θέματα παρουσιάζονται από διακεκριμένους ομιλητές και καλύπτουν το ευρύ φάσμα του τομέα των υπηρεσιών και επενδύσεων. Σημειώνεται δε ότι κάποια από τα φόρουμ συνηθίζεται να τίθενται υπό την αιγίδα του ίδιου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας ή του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
 
Τα επιχειρηματικά φόρουμ διοργανώνονται τόσο σε χώρες όπου υπάρχει ήδη παρουσία των κυπριακών επιχειρήσεων όσο και σε χώρες που μπορούμε να αναπτύξουμε μεγαλύτερη εξαγωγική εμβέλεια και περισσότερες επιχειρηματικές συνεργασίες και να προσελκύσουμε επενδύσεις. Το πρόγραμμα των φόρουμ είναι ευέλικτο, εξελίσσεται δυναμικά καθόλη τη διάρκεια του έτους και διαμορφώνεται, πάντοτε σε συνεργασία του Υπουργείου με το ΚΕΒΕ, βάσει των νέων δεδομένων, των αναγκών και των ευκαιριών που προκύπτουν.
 
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι τα επιχειρηματικά φόρουμ λειτουργούν ως πλατφόρμα επαφών και ευκαιριών καλύτερης επέκτασης και δικτύωσης των Κύπριων επιχειρηματιών, με στόχο την προώθηση και τη βελτίωση των συνεργασιών τους. Για τον σκοπό αυτόν υπάρχει η δυνατότητα διευθέτησης προκαθορισμένων συναντήσεων μεταξύ αντιπροσώπων επιχειρήσεων, οι γνωστές ως « business to business meetings». Παράλληλα, προσφέρεται προς τους Κύπριους επιχειρηματίες πληροφόρηση για την αγορά ενδιαφέροντός τους στο εξωτερικό.
 
Μέσα στο 2014 διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία και αρκετά έκδηλη την παρουσία των Κύπριων επιχειρηματιών, 12 συνολικά επιχειρηματικά φόρουμ, σε εννέα χώρες.
 
Άξιοι συγχαρητηρίων είναι οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες που με την παρουσία τους στα φόρουμ συμβάλλουν ουσιαστικά στην προώθηση της εξωστρέφειας της χώρας μας. Με την ευκαιρία αυτή όμως, θέλω να συγχαρώ δημόσια και όλους τους Κύπριους επιχειρηματίες που έχουν αναλάβει το σημαντικό έργο της προβολής και προώθησης της Κύπρου σε όλα τα σημεία της γης, προσπαθώντας να δημιουργήσουν τις κατάλληλες βάσεις επιτυχούς συνεργασίας με, πολλές φορές, απαιτητικές και ισχυρές ξένες επιχειρήσεις.
 
Κατά τη διάρκεια του 2015, προγραμματίζεται η διεξαγωγή 20 επιχειρηματικών φόρουμ σε 12 χώρες. Ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός έχει ως εξής:

Στο Μπαχρέιν τέλος Ιανουάριου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας,
στο Ιράν τον Φεβρουάριο,
στις ΗΠΑ τον Μάρτιο,
στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο,
στην Κίνα τον Μάιο,
στη Γερμανία τον Ιούνιο,
στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο,
στη Γαλλία και στη Νότιο Αφρική τον Οκτώβριο,
στη Σλοβακία και στη Τσεχία τον Νοέμβριο, και
στη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο.
 
Επιτρέψτε μου εδώ να αναφερθώ συνοπτικά και στις υπόλοιπες προωθητικές δράσεις που το Υπουργείο έχει συμπεριλάβει στον στρατηγικό προγραμματισμό του για το 2015 και που αφορούν την προώθηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και την προσέλκυση επενδύσεων.
 
Σε σχέση με τον τομέα των υπηρεσιών προγραμματίζεται η συμμετοχή του Υπουργείου σε εκθέσεις που αφορούν τους τομείς των ακινήτων, της εκπαίδευσης και των ιατρικών υπηρεσιών. Νοείται ότι οι εν λόγω δράσεις θα πραγματοποιηθούν εάν υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον για συμμετοχή από τους επιχειρηματίες. Παράλληλα, θα καταχωρηθούν άρθρα, διαφημίσεις και συνεντεύξεις σε εξειδικευμένα έντυπα και ιστοσελίδες και θα φιλοξενηθούν δημοσιογράφοι από το εξωτερικό. Θα συνεχιστεί, τέλος, η εφαρμογή δύο Σχεδίων οικονομικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας ( de minimis) σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ανάπτυξης γης, οι οποίες συμμετέχουν με δικά τους έξοδα σε εκθέσεις του εξωτερικού.
 
Σε σχέση με την προώθηση και προβολή στο εξωτερικό των κυπριακών προϊόντων, βιομηχανικών και γεωργικών, οι δράσεις που προγραμματίζονται για το 2015 περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις, την καταχώρηση άρθρων και διαφημίσεων σε εξειδικευμένα έντυπα και περιοδικά, τη φιλοξενία αγοραστών και δημοσιογράφων και τη διοργάνωση γευστικών δοκιμών. Θα συνεχιστούν, επίσης, η εφαρμογή των Σχεδίων Κρατικών Ενισχύσεων ( de minimis) για συμμετοχή σε εκθέσεις και έρευνα αγοράς, καθώς και τα Σχέδια Προβολής και Προώθησης των Γεωργικών Προϊόντων στην Ενιαία Αγορά και Τρίτες Χώρες με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση.
 
Επιπρόσθετα, έχουν δοθεί οδηγίες προς όλους τους Εμπορικούς Συμβούλους του Υπουργείου στο εξωτερικό όπως εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε όπως πραγματοποιούν περισσότερες προσωπικές επαφές με εταιρείες, επιχειρήσεις και άλλους παράγοντες στις χώρες που καλύπτονται από τα Εμπορικά Κέντρα των οποίων προΐστανται και όπως ενημερώνουν ανά δύο εβδομάδες το Υπουργείο σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών τους. Όλη η σχετική πληροφόρηση, καθώς και οι διευθύνσεις τυχόν ενδιαφερομένων εξαγωγέων, έχουν αρχίσει ήδη να διοχετεύονται μέσω των σχετικών συνδέσμων προς τον επιχειρηματικό κόσμο.
 
Κλείνοντας λοιπόν, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με συνέπεια και υπευθυνότητα, βρίσκεται δίπλα στους επιχειρηματίες της χώρας μας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Ευελπιστώ ότι όλοι μαζί, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, μέσω της ειλικρινούς συνεργασίας και του ορθού συντονισμού, θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος και να την οδηγήσουμε στην αναπτυξιακή πορεία που τόσο έχει ανάγκη ο λαός μας.
 
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.