2/12/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην τελετή απονομής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας


Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στην τελετή απονομής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρίσκομαι απόψε εδώ στην εκδήλωση στην οποία η τέχνη του λόγου έχει την τιμητική της. Η τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού έχει βαρύνουσα σημασία για τον τόπο μας, λόγω του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει στη διαμόρφωση και την προβολή της ταυτότητας και του πολιτισμού μας.
Ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αναδεικνύει νέες τάσεις καθώς και στιβαρές και διαχρονικές εκφράσεις της λογοτεχνίας στον τόπο μας, εδώ και 47 χρόνια. Καταγράφει εξελικτικά τη λογοτεχνική ιστορία του νησιού μας.
Απόψε τιμούμε πέντε συγγραφείς, το έργο των οποίων κρίθηκε ως το καλύτερο ανά κατηγορία, για εκδόσεις του 2013: την Ελένη Κεφάλα στην κατηγορία της Ποίησης, τον Ανδρέα Καραγιάν στην κατηγορία του Μυθιστορήματος, τον Λεύκιο Ζαφειρίου στην κατηγορία του Διηγήματος και της Νουβέλας, τον Αλέξανδρο Αδαμίδη στην κατηγορία του Βραβείου Νέου Λογοτέχνη, τον Φάνη Χατζηαναστασίου στην κατηγορία της Λογοτεχνίας για μικρά παιδιά. Τιμούμε ακόμα τον Γιώργο Γαβριήλ στην κατηγορία της Εικονογράφησης λογοτεχνικού βιβλίου για παιδιά και εφήβους. Συγχαίρω τους φετινούς τιμώμενους και τους εύχομαι να έχουν πάντοτε επιτυχίες στη δημιουργική τους πορεία.
Η αξιολόγηση λογοτεχνικών έργων, στα πλαίσια ενός διαγωνισμού είναι μια διαδικασία υπεύθυνη που απαιτεί σκληρή δουλειά, ιδιαίτερες γνώσεις θεωρίας λογοτεχνίας και φιλαναγνωσία. Γι’ αυτό και θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους έγκριτους λογοτέχνες, ακαδημαϊκούς και μελετητές της τέχνης του λόγου που αποτέλεσαν την κριτική επιτροπή, την Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, τον Παντελή Βουτουρή, τον Κυριάκο Δημητρίου, τον Γιώργο Καλοζώη, τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη, την Αναστασία Κατσίκκη Γκίβαλου, την Κατερίνα Καρατάσου, την Έλενα Περικλέους, την Κίκα Πουλχερίου, τη Φλώρα Τιμοθέου, τον Γενεθλή Γενεθλίου, τον Κωνσταντίνο Γεωργίου, τον Κώστα Μάτζαλο, τον Ευκλείδη Παπαδόπουλο, και τον Γιώργο Τσαγγάρη. Η συμβολή τους στην αξιολόγηση των έργων για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας ήταν καθοριστική, ενώ οι προτάσεις που καταθέτουν ετησίως για τον θεσμό είναι ανεκτίμητες.
Η Κύπρος έχει καταγράψει αξιόλογη λογοτεχνική παραγωγή μέσα στα χρόνια, η οποία δίκαια κατέχει μια σημαντική θέση στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επιθυμούμε να αναδείξουμε αυτή τη λογοτεχνική παραγωγή, αλλά και τους ανθρώπους που έχουν την ευαισθησία να ασχοληθούν με αυτό το τόσο απαιτητικό κομμάτι της εκφραστικής γραφής. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες συνεχίζουμε να στηρίζουμε και να επενδύουμε στην πνευματική παραγωγή σε κάθε της έκφανση, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το όραμα της πολιτιστικής αναβάθμισης.
Πολλές είναι οι ενέργειες που γίνονται στην κατεύθυνση αυτή. Ενδεικτικά αναφέρω το Σχέδιο Επιχορήγησης Μεταφράσεων Έργων Κυπρίων Λογοτεχνών από την Ελληνική σε ξένες γλώσσες, το Πρόγραμμα Επιχορήγησης για τη Μετάφραση και Έκδοση Έργων της Τουρκοκυπριακής Γραμματείας στην Ελληνική Γλώσσα και Έργων της Ελληνικής Γραμματείας της Κύπρου στην Τουρκική γλώσσα, τα συνέδρια, οι ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις που φωτίζουν ζητήματα θεωρίας και έρευνας της λογοτεχνίας.
Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες που επιμελούνται τις εκδηλώσεις αυτές με την προσοχή, την ευθύνη και τον σεβασμό που απαιτεί η δημιουργική παραγωγή. Τους συγχαίρω θερμά και για την άψογη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.
Εύχομαι σε όλους, συγγραφείς και αναγνώστες, να συνεχίσουν να δημιουργούν και να απολαμβάνουν τον λογοτεχνικό μας πλούτο.
_