23/12/14

Με πρόταση του Υπουργείου Υγείας διευρύνονται οι κατηγορίες δικαιούχων για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Με πρόταση του Υπουργείου Υγείας διευρύνονται οι κατηγορίες
δικαιούχων για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Μετά από την κατάθεση σχετικής νομοθετικής πρότασης από το Υπουργείο Υγείας, ψηφίστηκε σε Νόμο η διεύρυνση του καταλόγου των προσώπων, τα οποία θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν ή μειωμένου κόστους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν ομόφωνη. Το νομοσχέδιο τροποποιεί τον περί Ιατρικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών Νόμο κατά τρόπο που πλέον καθορίζονται στον νόμο αυτό επιπρόσθετες κατηγορίες πολιτών που αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν ή μειωμένου κόστους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Οι νέες κατηγορίες πολιτών θα εξαιρούνται από την προβλεπόμενη στον βασικό νόμο προϋπόθεση της καταβολής εισφορών σε ασφαλιστέες απολαβές, σύμφωνα με τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο, για τρία συνολικά έτη.
Παράλληλα, διευρύνεται η διακριτική ευχέρεια του Υπουργού Υγείας να απαλλάσσει οποιοδήποτε πρόσωπο από το σύνολο ή μέρος των προϋποθέσεων ή των τελών που απαιτούνται για πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια, ώστε να έχει τη δυνατότητα αυτή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για ανθρωπιστικούς λόγους.
Οι νέες κατηγορίες πολιτών, που εξαιρούνται από την προϋπόθεση της καταβολής εισφορών σε ασφαλιστέες απολαβές για τρία έτη, είναι οι ακόλουθες:
  • Πρόσωπα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, όπως νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, ασθενείς με συγγενείς αιμορραγικές διαθέσεις και άλλοι ασθενείς,
  • Άνεργοι,
  • Έγκυες γυναίκες,
  • Παιδιά ηλικίας μέχρι 18 ετών και,
  • Μονογονεϊκές οικογένειες.
Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες για να επωφελούνται της εξαίρεσης πρέπει να διαμένουν μόνιμα στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.