23/12/14

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Επιχειρηματικής Καινοτομίας

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Σχέδιο Χορηγιών
για Ενίσχυση της Επιχειρηματικής Καινοτομίας


Κατά τη σημερινή του συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Επιχειρηματικής Καινοτομίας και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να προβεί στην προκήρυξη και πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου για προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας έχει ετοιμαστεί το εν λόγω Σχέδιο, μετά από μελέτη και συζήτηση του θέματος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, Κυπριακό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας, Γ.Δ. ΕΠΣΑ, ΙΠΕ κ.α.).
 
Οι βασικές πρόνοιες του Σχεδίου περιλαμβάνουν τον στόχο, τους δικαιούχους, τις επιλέξιμες δραστηριότητες, το ύψος χορηγίας και τοω χρόνο υλοποίησής του.

Στόχος είναι η υποστήριξη και ενίσχυση υφιστάμενων και νεοσύστατων επιχειρήσεων που επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία προγραμματίζουν να διαθέσουν στην αγορά, καθώς  και/ή σε καινοτόμες διεργασίες και διαδικασίες στην παραγωγή των προϊόντων τους.

Οι αιτητές θα είναι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν δαπάνες σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη που αναλογούν τουλάχιστον στο 10% των λειτουργικών τους δαπανών, ή €100.000 ετησίως, ή που το 10% του προσωπικού τους απασχολείται με έρευνα και ανάπτυξη, ή επιχείρηση που διαθέτει πρωτότυπο, ή επιχείρηση που έχει συνεργασία με ερευνητικό οργανισμό ή με επιχείρηση καινοτομίας.

Το Σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 και θα έχει διάρκεια από το 2014 μέχρι το 2020. Η συνολική δημόσια δαπάνη θα ανέλθει στα 18εκ. ευρώ και θα συγχρηματοδοτηθεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και την Κυπριακή Δημοκρατία.

___________________