22/12/14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΩΡΑΓΡΟΤΙΚΟΥ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΩΡΑΓΡΟΤΙΚΟΥ

Η Αγροτική Οργάνωση ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ εκφράζει την δυσαρέσκεια της για το γεγονός ότι η ΕΠΑ στην πρόσφατη έρευνα της για την διάθεση νωπού αγελαδινού γάλακτος από τους Αγελαδοτρόφους περιορίστηκε μόνο στο μέρος των παραγωγών. Όπως είναι γνωστό η τιμή πώλησης του Αγελαδοτρόφου που εξαρτάται από την λιποπεριεκτικότητα του και δεν ξεπερνά τα 60 σεντ το λίτρο, ενώ ο καταναλωτής το αγοράζει  πέρα από 1,30 σεντ το λίτρο που είναι η διπλάσια τιμή.
Θεωρούμε ελλιπή την έρευνα της ΕΠΑ, αφού αυτή δεν ασχολήθηκε καθόλου με την εξακρίβωση του κόστους του παραγωγού. Χωρίς να ερευνήσει τις τιμές των σιτηρών και τις τιμές των ζωοτροφών είναι αδύνατο να έχει αξιόπιστο αποτέλεσμα.
Είναι ξεκάθαρο σε όλους ποιοι αισχροκερδούν σε βάρος του καταναλωτή, εντούτοις κανείς δεν παίρνει τα ανάλογα μέτρα για να φθάνει φθηνό γάλα στο τραπέζι του.
Εάν για το γάλα επιβλήθηκε €2.100.000 πρόστιμο για χειραγώγηση και αισχροκέρδεια, τότε σε ποιο ύψος θα πρέπει να είναι το πρόστιμο στις εταιρίες πετρελαιοειδών που για 6 μήνες αγόραζαν φθηνό πετρέλαιο και το πουλούσαν στο καταναλωτή χωρίς μείωση της τιμής. Ο υπερβάλλον ζήλος που επέδειξε η ΕΠΑ και η εξάντληση όλης της αυστηρότητας στους Αγελαδοτρόφους βγάζει στην επιφάνεια τις αδυναμίες της επιτροπής να εφαρμόσει την νομοθεσία σε άλλους πιο καυτούς τομείς.
Είναι για’ αυτό που θεωρούμε άδική την επιβολή προστίματος από την ΕΠΑ στη ΠΟΑ και καλούμε την ακύρωση του προστίματος και την διεξαγωγή αντικειμενικής και ολοκληρωμένης έρευνας σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης του γάλατος, για να διαφανεί ποίοι τελικά αισχροκερδούν.
Ταυτόχρονα θα αναμένουμε από την ΕΠΑ να δείξει την ίδια ευαισθησία και σε άλλους ευαίσθητους τομείς όπως τα πετρελαιοειδή, το ψωμί και το εμφιαλωμένο νερό.
Λάμπρος Αχιλλέως
Γενικός Γραμματέας
ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΥ