23/12/14

Έγκριση νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας αναγκαστικής εκκαθάρισης εταιρειών

Έγκριση νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας
αναγκαστικής εκκαθάρισης εταιρειών


Κατά τη σημερινή του συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο, με τίτλο «Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014 (Τροποποίηση του Μέρους V – Εκκαθάριση Εταιρειών)».

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας αναγκαστικής εκκαθάρισης εταιρειών με την υιοθέτηση απλούστερων διαδικασιών, η εφαρμογή των οποίων θα συνεπάγεται λιγότερες καθυστερήσεις, με τελικό στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων πίσω στην οικονομία.

Η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου σε σχέση με τη διαδικασία της αναγκαστικής εκκαθάρισης αποφασίστηκε με το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας, το οποίο υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 30 Ιουλίου 2014 και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως Απόφαση στις 6 Σεπτεμβρίου 2014.

Ανάμεσα σε άλλες τροποποιήσεις, μια εκ των σημαντικότερων που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας, αφορά τον διορισμό εκκαθαριστή, ο οποίος θα δύναται να διοριστεί όχι μόνο από το δικαστήριο, αλλά και από Συνελεύσεις πιστωτών και συνεισφορέων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, με την έκδοση διατάγματος εκκαθάρισης, ο επίσημος παραλήπτης καθίσταται εκκαθαριστής και όχι προσωρινός εκκαθαριστής, όπως προνοείται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Επιπλέον, όπου ο εκκαθαριστής δεν είναι ο επίσημος παραλήπτης, θα είναι ανεξάρτητος εξουσιοδοτημένος επαγγελματίας (σύμβουλος αφερεγγυότητας).

_____________________