13/11/14

Απάντηση στο δημοσίευμα της Χαραυγής με τίτλο «Αναλώσιμα για… πέταμα στα νοσοκομεία»

Απάντηση στο δημοσίευμα της Χαραυγής με τίτλο «Αναλώσιμα για… πέταμα στα νοσοκομεία»
13/11/2014


Ουδέν αναληθέστερο ως προς τους ισχυρισμούς που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Χαραυγή, με τίτλο «Αναλώσιμα για… πέταμα», ημερομηνίας 12 Νοεμβρίου 2014, ότι «τα εργαλεία είναι πολύ κακής ποιότητας με αποτέλεσμα να σπάζουν πριν καν χρησιμοποιηθούν» και πως «αγοράζονται τα πιο φθηνά αναλώσιμα ασχέτως εάν αυτά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες».

Η χρηστή διοίκηση και η διαφάνεια είναι η πάγια τακτική που το Υπουργείο Υγείας ακολουθεί, μέσω της διαδικασίας ανοικτών διαγωνισμών. Διαδικασίες, οι οποίες προνοούνται από το νομοθετικό πλαίσιο σύναψης συμβάσεων στο Δημόσιο Τομέα και ενισχύουν τη διαφάνεια.

Τόσο κατά την προετοιμασία των τεχνικών προδιαγραφών για τα είδη που θα εξασφαλίσει το Υπουργείο Υγείας, όσο και στις Επιτροπές Αξιολόγησης των προσφορών, συμμετέχουν οι χρήστες-ιατροί, οι οποίοι με την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους εισηγούνται την εξασφάλιση κατάλληλων αναλωσίμων και ιατρικού εξοπλισμού στο φθηνότερο οικονομικό φορέα, εντός των καθορισμένων όρων και προδιαγραφών.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει επαρκή και αντικειμενική πληροφόρηση για ακατάλληλο εξοπλισμό κατά τη χρήση του, δύναται η ευχέρεια στον εκάστοτε χρήστη-ιατρό να αναφέρει το περιστατικό στην αρμόδια Αρχή Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, για περαιτέρω διερεύνηση και έλεγχο. Στην περίπτωση όπου εξακριβωθεί η ακαταλληλότητα του προϊόντος, το Υπουργείο Υγείας απαιτεί την αντικατάσταση του εξοπλισμού/αναλωσίμου από την προμηθεύτρια εταιρεία.

Συνεπώς, οι οποιεσδήποτε εικασίες για ακατάλληλα αναλώσιμα είναι υποκειμενικές, αφού σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας υπάρχουν οι ανάλογες ασφαλιστικές δικλείδες για την εξασφάλιση άριστων προϊόντων, σε καλύτερες τιμές και λήψη διορθωτικών μέτρων όπου κριθεί απαραίτητο.

Παρά τον μειωμένο προϋπολογισμό για εξασφάλιση ιατρικών αναλωσίμων και ιατρικού εξοπλισμού, το Υπουργείο Υγείας, μέσα από τις οικονομίες κλίμακας επιτυγχάνει καλύτερες τιμές, έχοντας πάντα ως γνώμονα την αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών πόρων και τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και του Κύπριου πολίτη.