11/11/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στην τελετή για την Ημέρα Ανάμνησης των θυμάτων των παγκοσμίων πολέμων
11/11/2014


Αποτελεί χρέος της Πολιτείας και της κοινωνίας ευρύτερα, να μην ξεχνούμε και να τιμούμε τους ανθρώπους που θυσίασαν τη ζωή τους στους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία.

Κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά σε αυτούς που δεν λογάριασαν τη ζωή τους και θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι και αξιοπρεπείς.

Τιμούμε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που αγωνίστηκαν και βίωσαν τη θηριωδία των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Όσα χρόνια και αν περάσουν, η νίκη κατά του ολοκληρωτισμού και του φασισμού θα αποτελεί πάντα ένα από τα μεγαλύτερα συλλογικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας.

Είναι επιβεβλημένη η υποχρέωση και μεγάλη η σημασία που πρέπει να δίδουμε σε κάθε προσπάθεια να κρατηθούν ζωντανά στη μνήμη των λαών τα δεινά που επέφερε η άνοδος του ολοκληρωτισμού και του φασισμού, ως ελάχιστος φόρος τιμής και εκτίμησης προς εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για τα μεγάλα ιδανικά της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Για να κρατηθεί ζωντανή η ανάμνηση των εκατομμυρίων θυμάτων που χάθηκαν άδικα στα πλαίσια ενός παράλογου ανταγωνισμού για επιρροή, οικονομική ισχύ και επεκτατισμό, αλλά και της μισαλλοδοξίας.

Για να θυμόμαστε τον όλεθρο που γνώρισε η ανθρωπότητα και να προσπαθούμε να αποτρέψουμε στο μέλλον συμπεριφορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην καταστροφή.

Ιδιαίτερα, σήμερα, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε βίαιες περιφερειακές συγκρούσεις και ακραία θρησκευτικά, ρατσιστικά και εθνικιστικά κινήματα, που όχι απλώς καταφεύγουν στη χρήση των όπλων, αλλά επιδίδονται σε φρικαλεότητες και βαρβαρότητες.

Η Ημέρα Ανάμνησης μπορεί και πρέπει να αποτελεί ισχυρή υπόμνηση σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, ώστε να μην επιτραπεί στον εφιάλτη του πολέμου να ζωντανέψει ξανά. Για να μην βρεθούμε μπροστά σε νέες εκατόμβες θυμάτων.

Ιδιαίτερα ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε έντονα αισθητός και στην Κύπρο, όταν το νησί συμπαρατάχθηκε σύσσωμο ενάντια στον φασισμό και στον ναζισμό. Το τίμημα αυτής της συμμετοχής για ένα μικρό σε μέγεθος λαό, αλλά μεγάλο στην ψυχή, ήταν βαρύ.

Από μία εθελοντική δύναμη Κυπρίων που ανήλθε σχεδόν στους 20.000 άνδρες και γυναίκες και επιπλέον 10.000 Κυπρίων που ζούσαν στο εξωτερικό και είχαν καταταγεί στις ένοπλες δυνάμεις των χωρών στις οποίες ζούσαν, πέραν των 2.500 αιχμαλωτίστηκαν, εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και περισσότεροι από 600 οι νεκροί που έχουν ταφεί σε 56 κοιμητήρια 17 χωρών.

Θέλω να χαιρετήσω την εδώ παρουσία των Κυπρίων βετεράνων του Πολέμου, και να τονίσω πως είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την προσφορά και τους αγώνες τους.

Η Κύπρος συγκριτικά, είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο σ΄ ό,τι αφορά την εθελοντική συμμετοχή. Συνειδητοποιούμε το βάρος αυτής της κληρονομιάς και την υποχρέωση να φανούμε αντάξιοί της.

Στο πρόσωπο των βετεράνων μας, τιμούμε τα ιδανικά της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, και αντλούμε πίστη και δύναμη.

Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι τα πανανθρώπινα αυτά ιδανικά, θα υπερισχύσουν στο τέλος και καλύτερες μέρες θα ανατείλουν για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ιδιαίτερα για τη δική μας μικρή πατρίδα που εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας, των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Είναι υποχρέωση μας να μεταφέρουμε στους νέους μας τις αξίες της Ειρήνης, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, οι οποίες κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και πολλές θυσίες.

Είναι υποχρέωση μας να γαλουχήσουμε τις νέες γενιές με τα ιδανικά αυτά, ώστε να μην ζήσουν ξανά τη φρίκη και τα συνεπακόλουθα του πολέμου.

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας στη σημερινή εκδήλωση και να είστε βέβαιοι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας.