5/11/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη σε τελετή απονομής περιβαλλοντικών βραβείων

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη σε τελετή απονομής περιβαλλοντικών βραβείων
05/11/2014


Με μεγάλη μου χαρά, παρευρίσκομαι σήμερα στην 4η τελετή απονομής των περιβαλλοντικών βραβείων της Green Dot Κύπρου, που πλέον έχει καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός. Μια μέρα γιορτής και προβολής της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς σήμερα επιβραβεύονται σημαντικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, οργανισμοί και οργανωμένα σύνολα που έχουν συνεισφέρει σημαντικά με τις προοδευτικές και καινοτόμες δράσεις τους στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και στην προώθηση των περιβαλλοντικών πολιτικών του κράτους.

Να σημειώσω ότι τα τρία συλλογικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων που συνδιοργανώνουν την τελετή απονομής δηλαδή η “Green Dot Κύπρου” η “ΑΦΗΣ” και η “Ηλεκτροκύκλωση”, έχουν αδειοδοτηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των συσκευασιών και απόβλητων συσκευασιών, των ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών (μπαταριών) και των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων αντίστοιχα. Με την αδειοδότησή τους εφαρμόζεται η Ευθύνη του Παραγωγού. Οι παραγωγοί αναλαμβάνοντας το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων, τα οποία παράγονται από τα προϊόντα που τοποθετούν στην αγορά, οργάνωσαν συστήματα διαχείρισης και παρέχουν πλέον στον πολίτη την απαραίτητη υποδομή για συμμετοχή του στην ανακύκλωση.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, έχοντας στον ορίζοντα την αβεβαιότητα και οδηγώντας μας πρακτικά σε υιοθέτηση μέτρων λιτότητας με φυσικό επακόλουθο την άνοδο της ανεργίας και την περιορισμένη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα σε νέες επενδύσεις. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο τομέας του περιβάλλοντος αποτελεί ένα τομέα που συνεχώς διευρύνεται. Η αντίληψη που επικρατεί διεθνώς είναι ότι το περιβάλλον αποτελεί βασικό πυλώνα της ανάπτυξης. Ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην πράσινη ανάπτυξη τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και ως στρατηγικός στόχος της ευρύτερης οικονομικής ανάπτυξης και αυτό είναι κάτι μπορεί να αποτελέσει την απάντηση σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Επιπλέον η ΕΕ στο πλαίσιο αναθεώρησης των Οδηγιών για τα Απόβλητα και της νέας πρότασης για το κλίμα και την ενέργεια, θέτει νέους φιλόδοξους στόχους που φτάνουν:

Για τα απόβλητα:

• 70% ανακύκλωση των δημοτικών απόβλητων και 80% των αποβλήτων συσκευασίας μέχρι το 2030 και
• 30% μείωση των αποβλήτων τροφίμων για το χρονικό διάστημα 2017-2025 και
Για το Κλίμα
• μείωση των εκπομπών μέχρι και στο 40% μέχρι το 2030,
• παραγωγή ενέργειας στο 27% από ανανεώσιμες πηγές,
• υιοθέτηση μέτρων για εξοικονόμηση ενέργειας και προαγωγή της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

Αντιλαμβανόμενοι τις πιο πάνω συνθήκες έχουμε θέσει ως Υπουργείο, ανάμεσα στους στρατηγικούς μας στόχους για την τριετία 2015-2017 την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων αλλά και την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η επικέντρωσή μας σε συγκεκριμένες δράσεις που ενισχύουν τους στρατηγικούς μας στόχους και η ορθολογική διάθεση των οικονομικών πόρων του κράτους και των ταμείων πολιτικής συνοχής της ΕΕ, θα έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων αλλά και την ενίσχυση της πορείας μας προς την βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα και οι ιδιαιτερότητες του νησιού μας θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τρόπο που να βοηθήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας ανάγοντάς την σε κυκλική οικονομία αφού θα συνδυάζεται πλέον:

• με την πράσινη ανάπτυξη,
• την αποδοτική αειφόρο χρήση των πόρων μέσω και της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών και αποβλήτων,
• την τήρηση της ιεράρχησης της διαχείρισης των αποβλήτων για πρόληψη και μείωση της δημιουργίας τους, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση/ ανάκτηση τους για παραγωγή νέων υλικών και ενέργειας και τη μείωση της ποσότητας για τελική διάθεση,
• τη χωριστή διαλογή των αποβλήτων
• την υιοθέτηση νέας νοοτροπίας ότι όλα τα απόβλητα είναι πλέον πόροι και
• την υιοθέτηση νέων περιβαλλοντικά φιλικότερων τεχνολογιών για την μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου.

Οι υποχρεώσεις αυτές θα οδηγήσουν αναμφισβήτητα στην αναζήτηση νέων πεδίων επιχειρηματικότητας και τομέων της οικονομίας που παρέμεναν μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτοι, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Το Υπουργείο μας μέχρι το τέλος του μήνα πρόκειται να προβεί σε δημόσια διαβούλευση για δύο νέα νομοθετήματα που αφορούν:

• το Σχέδιο Διαχείρισης Δημοτικών Στερεών Αποβλήτων 2014-2020 και
• το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2015-2021
για την ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και την υιοθέτηση μέτρων που αποσκοπούν στην αποσύνδεση της σχέσης μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνδέονται με την παραγωγή αποβλήτων.

Παράλληλα για την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων και επιδιώξεων το Υπουργείο πρόκειται να λάβει διάφορα μέτρα που αφορούν νομοθετικές ρυθμίσεις, οικονομικές ενισχύσεις σε εμπλεκόμενους φορείς, κρατικά έργα και δράσεις για ενημέρωση/εκπαίδευση. Προτεραιότητα θα δοθεί στην νομοθετική ρύθμιση θεμάτων όπως:

• Υποχρεωτική χωριστή συλλογή από τις Τοπικές Αρχές για το χαρτί, πλαστικό, μέταλλο και γυαλί
• Υιοθέτηση της αρχής της Ευθύνης Παραγωγού και για άλλα ρεύματα αποβλήτων δίνοντας προτεραιότητα στο χαρτί
• Φόρος Ταφής για τις χωματερές
• Παράλληλα μέσω των διαθρωτικών ταμείων της ΕΕ και για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, προωθείται η εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος για οικονομική ενίσχυση των Τοπικών Αρχών και της Βιομηχανίας/Ιδιωτών το οποίο περιλαμβάνει δράσεις όπως:
• Συστήματα πληρώνω όσο πετάω (pay as you throw)
• Προώθηση μέτρων χωριστής συλλογής αποβλήτων
• Εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης παραγωγής αποβλήτων και χωριστής συλλογής αποβλήτων σε επιχειρήσεις
• Επέκταση ή/και αναβάθμιση των τεχνολογιών που εφαρμόζονται από εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων
• Συμπερίληψη ανακυκλώσιμων υλικών στις παραγωγικές διαδικασίες βιομηχανιών παραγωγής προϊόντων.

Τα βραβεία που θα δοθούν σήμερα θα αναδείξουν φορείς με έντονη περιβαλλοντική δράση και συνείδηση, και τους συνοδοιπόρους μας στο κοινό όραμα για την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων αλλά και των καινούργιων δράσεων που πρέπει άμεσα να ληφθούν, με σωστό καταμερισμό ρόλων και ευθυνών. Σίγουρα οι φορείς αυτοί δεν είναι οι μόνοι που συνεισφέρουν καθώς ο κάθε Κύπριος πολίτης, επιχειρηματίας, Τοπική Αρχή, οργανωμένο σύνολο αναμένεται να εμπλακεί ενεργά και να συνεισφέρει έμπρακτα στην όλη προσπάθεια για μια καλύτερη περιβαλλοντική Κύπρο, για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στη σημερινή τελετή απονομής και ελπίζω ότι ο θεσμός των περιβαλλοντικών βραβείων να ενισχύεται και να αποτελεί κίνητρο για ανάληψη νέων δράσεων και εξεύρεση καινοτόμων ιδεών που θα βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.