12/11/14

Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
12/11/2014


Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα έκτακτο Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία που έχει ως στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είπε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η κα Υπουργός είπε: «Σήμερα έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο έκτακτο Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Το εν λόγω Σχέδιο έχει ως στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Έτσι τώρα όσοι υπάλληλοι βρίσκονται σε ανεργιακό επίδομα θα μπορούν να απασχολούνται στα ξενοδοχεία, τα οποία κατά την περσινή περίοδο ήταν κλειστά ή ήταν σε μερική αναστολή, και θα μπορούν να λαμβάνουν το ανεργιακό επίδομα, καθώς και επιπρόσθετο ποσό που να ισούται με το μισθό τους.

Επιπρόσθετα, έχει αποφασιστεί ότι για οποιαδήποτε Σχέδια της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού δεν θα απαιτείται από οποιεσδήποτε επιχειρήσεις να προσκομίζουν βεβαιώσεις για καταβολή των υποχρεώσεων τους στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, έτσι ώστε να βοηθηθούν επιχειρήσεις και άνεργοι να ενταχθούν στα Σχέδια της Αρχής».

Ερωτηθείσα για το θέμα των υπαλλήλων ξενοδοχειακών μονάδων, η κα Υπουργός είπε ότι όσοι λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα διότι τα ξενοδοχεία στα οποία εργάζονταν ήταν κλειστά, τώρα με την επέκταση της τουριστικής περιόδου οι εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες θα λειτουργούν και οι ξενοδόχοι θα έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν τη διαφορά του μισθού των υπαλλήλων αυτών. Αυτό το σχέδιο έγινε και πέρσι, είπε, αλλά δεν υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση αφού τα περισσότερα ξενοδοχεία ήταν κλειστά, «ενώ τώρα το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργικό Συμβούλιο έχουν βοηθήσει για να παραμείνουν ανοικτά λόγω της επέκτασης της τουριστικής περιόδου».

Πρόσθεσε ότι είναι κάτι που έχουν ζητήσει και φέτος οι ξενοδόχοι και αυτό είναι προς όφελος της τουριστικής βιομηχανίας και των υπαλλήλων οι οποίοι βρίσκονται σε ανεργιακό επίδομα.

Ερωτηθείσα για την ανεργία είπε ότι «τώρα βρισκόμαστε στον έκτο μήνα όπου σημειώνεται συνεχόμενη μείωση των ανέργων, με βάση τα στοιχεία για τους εγγεγραμμένους άνεργους, τα στοιχεία της Eurostat, καθώς και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας από έρευνα για το εργατικό δυναμικό. Σίγουρα χρειάζονται πολλές ακόμη προσπάθειες, χρειάζεται ανάπτυξη, επανεκκίνηση της οικονομίας ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για να μπορέσει να φτάσει η ανεργία σε αποδεκτά επίπεδα. Εμείς, ως Κυβέρνηση δεν αρκούμαστε στη μείωση αλλά προσπαθούμε με όλες τις δυνάμεις μας να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε.

Αναφορικά με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η κα Υπουργός είπε ότι «όλοι οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος, που είναι περίπου 20 χιλιάδες νοικοκυριά, συνεχίζουν να παίρνουν απρόσκοπτα το δημόσιο βοήθημα.

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε παράταση μέχρι τέλος Νοεμβρίου για να μπορέσουν να υποβάλουν αιτήσεις για το ΕΕΕ και συνεχίζουν να παίρνουν το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου.

Οι 17 χιλιάδες νέοι αιτητές για το ΕΕΕ αφορούν μακροχρόνια άνεργους ή άνεργους που μέχρι σήμερα δεν είχαν καμιά στήριξη από το κράτος. Με τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και την εισαγωγή του ΕΕΕ, αυτή η ομάδα των 17 χιλιάδων νοικοκυριών θα μπορέσει για πρώτη φορά να στηριχθεί από το κράτος και να πάρει επιδόματα, ώστε να μπορέσει να έχει ένα ύστατο δίκτυ προστασίας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα ένας πολύ μικρός αριθμός από αυτούς τους αιτητές, πρόσθεσε, ωστόσο ότι σήμερα εμβάζονται τα επιδόματα σε ακόμη 800 νοικοκυριά. «Στόχος είναι να μπορέσουμε μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου να ελέγξουμε όλες τις αιτήσεις για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τον έλεγχο. Εκείνο που έχει σημασία είναι η δημιουργία ενός ορθού μητρώου. Δεν θα πρέπει υπό την πίεση του χρόνου να δημιουργήσουμε ένα μητρώο και να παίρνουν επιδόματα κάποιοι που δεν τα δικαιούνται. Όμως, ταυτόχρονα, έχουμε υποχρέωση να εγκρίνουμε και να προωθήσουμε τις ανάγκες των ανθρώπων που μέχρι σήμερα, επί χρόνια ολόκληρα, δεν είχαν οποιαδήποτε βοήθεια. Πρέπει να είναι δίκαιο το σύστημα και για αυτό γίνονται οι αναγκαίοι έλεγχοι», πρόσθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με τα επιδόματα αλλοδαπών, η κα Υπουργός είπε ότι πρόκειται για μια «πολύ σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διότι σταματά τον τουρισμό επιδομάτων».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων της, η κα Υπουργός είπε ότι «για το ΕΕΕ υπάρχει προϋπόθεση ότι για να είναι κάποιος δικαιούχος θα πρέπει να έχει πέντε συνεχή χρόνια παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μπορούμε να βοηθούμε από τα χρήματα των φορολογουμένων πρόσωπα, τα οποία έρχονται στην Κύπρο για να τύχουν επιχορήγησης μέσω των επιδομάτων. Αυτό εφαρμόζεται ήδη στη νομοθεσία μας και οποιοσδήποτε παίρνει ανεργιακό επίδομα θα πρέπει να είναι διαθέσιμος για αναζήτηση εργασίας».

Τέλος ανέφερε ότι για τα επιδόματα προς άτομα τρίτων χωρών η δαπάνη ανέρχεται σε λιγότερο από 1εκ. ευρώ, και αφορά 800 δικαιούχους, ενώ πριν από τη σχετική μεταρρύθμιση η δαπάνη ήταν της τάξης των 10εκ. ευρώ.