5/11/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας στην Ημερίδα για την Επίδραση της Οικονομικής Κρίσης στην Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας στην Ημερίδα για την Επίδραση της Οικονομικής Κρίσης στην Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία
05/11/2014


Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εκφράζω την ικανοποίησή μου επειδή διαπιστώνω ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία υπογράφηκε το 2012, έχει καρποφορήσει ποικιλοτρόπως με αρκετές εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, και με επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σχετικές με θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει τώρα μεταπτυχιακό τίτλο στην Εργασιακή Ασφάλεια και Υγεία, με στόχο την κατάρτιση ατόμων, τα οποία θα ασχοληθούν με το θέμα, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στην Κύπρο.

Η πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για διοργάνωση Ημερίδας με θέμα την Επίδραση της Οικονομικής Κρίσης στην Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία είναι πραγματικά επίκαιρη.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επιδρούν σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και, αναπόφευκτα, επηρεάζουν και τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επιφέρει πολλές αρνητικές εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης. Υπάρχει αίσθημα ανασφάλειας και έντονος προβληματισμός μεταξύ των εργαζομένων. Φυσικό επακόλουθο είναι οι προτεραιότητες των εργαζομένων να εστιάζονται στη σταθερότητα της εργοδότησής τους και στη διατήρηση των ωφελημάτων τους. Εκτός, όμως, από τις οργανωτικές, τεχνικές και άλλες αλλαγές στον κόσμο της εργασίας, οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες από τη μείωση των πόρων που διατίθενται για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέκαθεν ιεραρχούσε τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία ψηλά στις προτεραιότητές του και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλους τους πόρους που διαθέτει για τη συνεχή βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης αυτής αποτελεί η υπογραφή της νέας Στρατηγικής της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία για την περίοδο 2013-2020, η οποία συνυπογράφηκε από εκπροσώπους των Οργανισμών που συμμετέχουν στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας. Η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθέτησαν αντίστοιχη Στρατηγική.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προχώρησε στην ενέργεια αυτή αφού διαπίστωσε τα θετικά οφέλη που υπήρξαν από την υλοποίηση της Στρατηγικής για την περίοδο 2007-2012. Υπενθυμίζω ότι ο Δείκτης Συχνότητας των εργατικών ατυχημάτων για την περίοδο 2007-2012 μειώθηκε κατά 27,23%, ξεπερνώντας τον κύριο και φιλόδοξο στόχο του 25%. Τα θετικά αποτελέσματα συνεχίστηκαν και το 2013 με περαιτέρω μείωση του Δείκτη αυτού της τάξης του 7,4% σε σχέση με το 2012.

Η συνεργασία μεταξύ εργοδοτών και εργοδοτουμένων στον τομέα της προστασίας από κινδύνους στην εργασία, αποτελεί τον κύριο παράγοντα προς επίτευξη υψηλών στόχων. Έτσι, ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης:
• η συνεχής δέσμευση των εργοδοτών στα θέματα διασφάλισης συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας,
• η ενεργός εμπλοκή των διευθυντικών στελεχών σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας,
• η ύπαρξη και εφαρμογή διαδικασιών για τα θέματα ασφάλειας και υγείας και,
• η συμμετοχή των εργαζομένων μέσα από τους μηχανισμούς διαβούλευσης,
αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για βελτίωση των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί υγιές και παραγωγικό εργατικό δυναμικό, το οποίο θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη των επιχειρήσεων μετά την ανάκαμψη της οικονομίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Ημερίδες όπως η σημερινή προάγουν την ανταλλαγή απόψεων και τον προβληματισμό μεταξύ των επηρεαζόμενων φορέων και παρέχουν τη δυνατότητα για εξεύρεση των καταλληλότερων υπό τις περιστάσεις λύσεων.

Είμαστε βέβαιοι ότι από τη συζήτηση θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι έτοιμο να μελετήσει με κάθε προσοχή.

Συγχαίρω ξανά τους διοργανωτές της Ημερίδας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της.

Σας ευχαριστώ.