28/11/14

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών εκπροσώπησε την Κύπρο στις συναντήσεις της ΕΕ με Αφρικανικά Κράτη

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών εκπροσώπησε την Κύπρο στις συναντήσεις της ΕΕ με Αφρικανικά Κράτη
28/11/2014


Πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη, υπό την Ιταλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, υπουργική συνάντηση ευρω-αφρικανικού διαλόγου, με θέμα την ανάπτυξη και τη μετανάστευση (γνωστή ως «Διαδικασία Ραμπάτ», μεταξύ της ΕΕ και 26 Αφρικανικών Κρατών), και η πρώτη υπουργική συνάντηση ΕΕ – Κέρατος της Αφρικής, με θέμα τις μεταναστευτικές ροές (γνωστή ως διαδικασία του Χαρτούμ, μεταξύ ΕΕ και 9 Αφρικανικών Κρατών).

Στις δυο Συναντήσεις, την Κύπρο εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Αλέξανδρος Ν. Ζήνων. Στις υπουργικές συναντήσεις συμμετείχαν επίσης η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ κα Federica Mogherini και ο Επίτροπος Αρμόδιος για Θέματα Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στην παρέμβασή του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών χαιρέτισε τον διάλογο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των Αφρικανικών Κρατών, που είναι χώρες προέλευσης του μεταναστευτικού ρεύματος. Ανέφερε πως η Κύπρος, ως μεσογειακή χώρα πρώτης γραμμής της ΕΕ στο θέμα της μετανάστευσης, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις πρωτοβουλίες και στον διάλογο με τις χώρες προέλευσης που έχουν στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης και ιδιαίτερα της εμπορίας προσώπων.

Ο κ. Ζήνων τόνισε ότι το μεταναστευτικό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνον των χωρών πρώτης γραμμής και των μεσογειακών κρατών μελών, αλλά ολόκληρης της ΕΕ και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται συλλογικά από την Ένωση, με κοινές πολυθεματικές πολιτικές.

Στο πλαίσιο των δυο υπουργικών συναντήσεων, πραγματοποιήθηκε επίσης άτυπο δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ. Κύριο θέμα κατά τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων παρέμεινε το μεταναστευτικό. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι συλλογικής αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ, καθώς και η διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής της ΕΕ επί του θέματος αυτού.