13/11/14

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
13/11/2014

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση για την έγκριση Ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε σχέση με τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Ψήφισμα καταγράφει την ενόχληση και δυσφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και καλεί την Τουρκία να αποσύρει την οδηγία προς ναυτιλλόμενους (NAVTEX), υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η διασύνδεση της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ με την ενταξιακή της πορεία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών συγχαίρει τους Κύπριους Ευρωβουλευτές για τις έντονες προσπάθειες που κατέβαλαν για βελτίωση και τελική έγκριση του Ψηφίσματος. Λαμβανομένων υπόψη των εντονότατων πιέσεων που ασκήθηκαν από τουρκικής πλευράς για απόρριψη του, η τελική έγκριση του Ψηφίσματος αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όντας το θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκφράζει τη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών, στέλνει με το Ψήφισμα αυτό ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, αναδεικνύοντας τον παράνομο χαρακτήρα των ενεργειών της, καλώντας την να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.