28/11/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΥΞΚΑ

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΥΞΚΑ
28/11/2014


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση και βρίσκομαι μαζί σας για να χαιρετίσω το 28ο Παγκύπριο Συνέδριο μιας ιστορικής συντεχνίας, η οποία ιδρύθηκε το 1938 ως Συντεχνία Υπαλλήλων Δημοσίων Κέντρων και Ξενοδοχείων και που το 1959 μετονομάστηκε σε Συντεχνία Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής (ΣΥΞΚΑ).

Η διαδρομή σας ως Συντεχνία υπήρξε δύσκολη. Αγωνιστήκατε, διεκδικήσατε και, τελικά, κερδίσατε σημαντικά και ουσιαστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και στα κέντρα αναψυχής. Με την έντονη δράση σας, καταστήσατε σαφές ότι προασπίζεστε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σταθερότητα τα συμφέροντα των μελών σας, αλλά και τα γενικότερα συμφέροντα του ξενοδοχειακού και επισιτιστικού τομέα.

Πρόκειται για έναν τομέα που δικαίως θεωρείται, για πολλές δεκαετίες, ως ο βασικός αιμοδότης της κυπριακής οικονομίας. Ακόμα και σήμερα, σε μια περίοδο που η οικονομία του τόπου μας ταλανίζεται, ο τομέας συνεχίζει να συμβάλλει καίρια στη στήριξή της. Όμως, αντιμετωπίζει χρόνια και δυσεπίλυτα, δυστυχώς, προβλήματα, τα οποία έχουν επιδεινωθεί από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και ύφεση. Η Κυβέρνηση, έμπρακτα και όχι με λόγια, προσπαθεί αδιαλείπτως να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, προωθώντας στο παρόν στάδιο σειρά μέτρων για τη μείωση της ανεργίας, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την προστασία των εργαζομένων.

Θα ήθελα σχετικά να αναφέρω ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ως μια από τις βασικές προτεραιότητές του την καταπολέμηση της παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης, γεγονός που πιστεύουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά και στον περιορισμό της ανεργίας. Τα κλιμάκια που έχουν συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό, διενεργούν καθημερινά συνεχείς και στοχευμένους ελέγχους σε όλη την Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους άμεσους σχεδιασμούς του Υπουργείου περιλαμβάνεται η περαιτέρω ενίσχυση των κλιμακίων με ανθρώπινο δυναμικό, η προώθηση των κατάλληλων νομοθετικών μέτρων που θα περιορίσουν δραστικά το φαινόμενο της παράνομης και αδήλωτης εργασίας και η υιοθέτηση ενός νέου μηχανογραφημένου συστήματος, το οποίο αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

Επίσης, το προσωπικό του Υπουργείου διενεργεί επιθεωρήσεις στα ξενοδοχεία, στα κέντρα αναψυχής και σε άλλα υποστατικά, με στόχο να διασφαλίσει την εφαρμογή των νομικά κατοχυρωμένων όρων εργασίας. Δυστυχώς, ο μικρός αριθμός προσωπικού, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων και κέντρων αναψυχής, καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο των επιθεωρητών μας.

Στο πλαίσιο προώθησης της εργασίας κατά τη χειμερινή περίοδο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, εγκρίναμε και φέτος επανάληψη Έκτακτου Σχεδίου Κατάρτισης εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σε μερική ή ολική αναστολή εργασιών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2014-2015.

Σκοπός του Σχεδίου είναι η παροχή ευκαιριών κατάρτισης σε εργαζόμενους ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίοι ευρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασιών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2014-Μαρτίου 2015, με κύριο σκοπό τη βελτίωση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και γνώσεων για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Αυτοί που θα επωφεληθούν είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι που τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασιών, οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε προγράμματα ενδο-επιχειρησιακής κατάρτισης, και ξενοδοχειακές μονάδες που κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2013-Μαρτίου 2014 παρέμειναν κλειστές και κατά την αντίστοιχη φετινή χειμερινή περίοδο θα λειτουργήσουν έστω και μερικώς ή είχαν προβεί σε μερική αναστολή εργασιών και κατά την αντίστοιχη φετινή περίοδο θα μειώσουν την περίοδο αναστολής εργασιών ή/και τον αριθμό των ξενοδοχοϋπαλλήλων που θα επηρεαστούν από αυτή.



Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επεξεργάζεται μέτρα και για άλλα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τη Συντεχνία σας. Ευελπιστώ ότι όλες οι πλευρές θα επιδείξουν καλή θέληση και πνεύμα συνεργασίας ώστε, μέσα από εποικοδομητικό διάλογο, να ληφθούν συναινετικές αποφάσεις.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας. Αισθανόμαστε βέβαιοι ότι τα καταληκτικά συμπεράσματα και οι εισηγήσεις σας θα είναι επωφελή για τους εργαζομένους και για τον τομέα, στον οποίο δραστηριοποιείστε. Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα ήθελε να ενημερωθεί για τις σκέψεις και τις εισηγήσεις σας και, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων ή και στη λήψη αποφάσεων πολιτικής προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των καλώς νοουμένων συμφερόντων των εργαζομένων και του κλάδου.

________________