11/11/14

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης παρευρέθηκε σήμερα, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης παρευρέθηκε σήμερα, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στην εκδήλωση για την Ημέρα Ανάμνησης των θυμάτων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Πεσόντων, στη Λευκωσία.



Στον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, που εκφώνησε ο κ. Φωκαΐδης, τονίζεται η επιβεβλημένη υποχρέωση και η μεγάλη σημασία που πρέπει να δίδουμε σε κάθε προσπάθεια να κρατηθούν ζωντανά στη μνήμη των λαών τα δεινά που επέφερε η άνοδος του ολοκληρωτισμού και του φασισμού, ως ελάχιστος φόρος τιμής προς εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για τα μεγάλα ιδανικά της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Όσα χρόνια και αν περάσουν, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χαιρετισμό του, η νίκη κατά του ολοκληρωτισμού και του φασισμού θα αποτελεί πάντα ένα από τα μεγαλύτερα συλλογικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Η Ημέρα Ανάμνησης, σημείωσε, μπορεί και πρέπει να αποτελεί ισχυρή υπόμνηση για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ώστε να μην επιτραπεί στον εφιάλτη του πολέμου να ζωντανέψει ξανά και για να μην βρεθούμε ποτέ μπροστά σε νέες εκατόμβες θυμάτων.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην προσφορά των Κυπρίων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι από μία εθελοντική δύναμη που ανήλθε σχεδόν στις 20.000 άνδρες και γυναίκες και επιπλέον 10.000 Κυπρίων που ζούσαν στο εξωτερικό και είχαν καταταγεί στις ένοπλες δυνάμεις των χωρών στις οποίες ζούσαν, πέραν των 2500 αιχμαλωτίστηκαν, εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και περισσότεροι από 600 ήταν οι νεκροί που έχουν ταφεί σε 56 κοιμητήρια 17 χωρών.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε πως είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την προσφορά και τους αγώνες των Κύπριων βετεράνων, αφού στο πρόσωπο τους τιμούμε τα ιδανικά της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας και αντλούμε πίστη και δύναμη.