12/10/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στην έναρξη του International Bazaar του Ιδρ. Χρίστου Στέλιου Ιωάννου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Ν. Αναστασιάδη στην έναρξη
του International Bazaar του Ιδρ. Χρίστου Στέλιου Ιωάννου

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας και μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια εκδήλωση αγάπης και προσφοράς προς συνανθρώπους μας που πάσχουν και υποφέρουν.
Κηρύσσοντας την έναρξη του International Bazaar του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, τιμούμε και τη μνήμη του Στέλιου και της Έλλης Ιωάννου, που μέσα από τον πόνο τους για τον πρόωρο χαμό του γιου τους Χρίστου, έκαναν πράξη τη μεγαλοψυχία και τη μεγάλη αγάπη τους για τα παιδιά με νοητικά προβλήματα. Την ίδια ώρα, τιμούμε και όσους με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση αφιερώνονται στον ιερό και δύσκολο αυτό αγώνα της προσφοράς και της φιλανθρωπίας.
Το πόσο σημαντικό είναι αυτό που επιτεύχθηκε και κατορθώνεται κάθε μέρα που περνά σε αυτό το Ίδρυμα, από το 1980 μέχρι σήμερα, φαίνεται από το γεγονός ότι μέχρι τότε, στην Κύπρο δεν υπήρχε καμιά υποδομή για τη στήριξη ή τη φροντίδα ενήλικων ατόμων με νοητικά προβλήματα. Μέχρι τότε, τα άτομα αυτά κρατούνταν στο σπίτι, πολλές φορές κρυμμένα από τον κοινωνικό περίγυρο. Ήταν θύματα της κοινωνικής καταπίεσης και προκατάληψης, καθώς και της αδυναμίας, λόγω άγνοιας των οικογενειών τους, να τα βοηθήσουν.
Το ζεύγος Ιωάννου συνέλαβε το μεγαλεπήβολο όραμα της δημιουργίας ενός κέντρου που θα πρόσφερε εκπαίδευση σε αυτά τα άτομα και θα έδινε τέλος στην κοινωνική προκατάληψη που, μέχρι τότε, μόνο ενοχές και πόνο προκαλούσε.
Κοντά στον Στέλιο και την Έλλη Ιωάννου υπήρχαν πάντα άξιοι συνεργάτες και ειλικρινείς φίλοι και όλοι μαζί ίδρυσαν, το 1985, το Σύνδεσμο Φίλων του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, σκοπός του οποίου ήταν να συμπαρασταθεί στο έργο του Ιδρύματος, που δωρίσθηκε στην Πολιτεία.
Από της ιδρύσεώς του ο Σύνδεσμος Φίλων προσπαθεί να συγκεντρώσει πόρους για τις συμπληρωματικές ανάγκες του Ιδρύματος και διοργανώνει κάθε χρόνο αυτή τη μεγάλη γιορτή, το International Bazaar, στο οποίο, κάθε χρόνο συμμετάσχει και η διπλωματική κοινότητα.
Από τα έσοδα αυτής της εκδήλωσης, που σήμερα έχω την τιμή να εγκαινιάζω, και με τη συμβολή πάντα της οικογένειας Ιωάννου, ιδρύθηκαν επίσης οι ενταγμένες οικιστικές μονάδες για άτομα με ελαφρά νοητικά προβλήματα και η Στέγη Άγιος Χριστόφορος, για άτομα μεγάλης ηλικίας.
Οι γονείς, η Πολιτεία και η κοινωνία ολόκληρη θα ευγνωμονούν για πάντα τους μεγάλους αυτούς ευεργέτες προς τα παιδιά τους. Επιθυμώ, επίσης, να μεταφέρω τις μεγάλες ευχαριστίες της Πολιτείας και εμού προσωπικά, προς τους υπέροχους και μεγαλόψυχους γονείς τους.
Αν είναι κάτι για το οποίο θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία είναι το γεγονός πως η φετινή χρονιά αφιερώνεται σε έναν από τους σημαντικότερους και πιο πιστούς υποστηρικτές της προσπάθειας, στον αείμνηστο Κόκο Νικολαΐδη. Αιωνία του η μνήμη.
Εκφράζω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου και τα θερμά συγχαρητήριά μου προς όλους εσάς που συμβάλλετε σε αυτό τον ωραίο σκοπό και εύχομαι κάθε επιτυχία στο θεάρεστο έργο σας.
___________