23/10/14

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε σημερινό δημοσίευμα
της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση


Σε απάντηση σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ με τίτλο «Συμπλέγματα υπηρεσιών και βλέπουμε» και υπέρτιτλο «Σε ρόλο θεατή το ΥΠΕΣ για τη μεταρρύθμιση Δήμων και Κοινοτήτων», το οποίο φέρει τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Αλέξη Γαλανό να δηλώνει ότι με υπαιτιότητα του ΥΠΕΣ χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο οποίο αφήνεται, επίσης, να νοηθεί, ότι το ΥΠΕΣ κωλυσιεργεί να καλέσει τους εμπλεκόμενους φορείς σε διάλογο, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

«Ο Υπουργός Εσωτερικών, έγκαιρα, και συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 –όπως εξάλλου το είχε υποσχεθεί- απέστειλε λεπτομερές Προσχέδιο Νομοσχεδίου για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Κοινοβουλευτικά Κόμματα, Ένωση Δήμων, Ένωση Κοινοτήτων) για σκοπούς συζήτησης/διαλόγου. Το Προσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, κάλεσε τους ίδιους φορείς σε συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα, για να ξεκινήσει ο διάλογος πάνω σε αυτήν τη συγκεκριμένη βάση και όχι γενικά και αόριστα, όπως γινόταν προηγουμένως. Τα Κόμματα επικοινώνησαν μαζί μας, ζητώντας περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν και να φέρουν τις δικές τους προτάσεις επί του Προσχεδίου Νομοσχεδίου. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που ακυρώσαμε την προαναφερθείσα προγραμματισμένη συνάντηση, σεβόμενοι αυτήν την επιθυμία.

Αναμένουμε από τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, τα οποία είναι εμπλεκόμενα μέρη στη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, να μας πουν ότι είναι έτοιμοι να προσέλθουν σε διάλογο με τις δικές τους προτάσεις, έχοντας πάντα κατά νου ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που απορρέουν από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Κύπρου. Συγκεκριμένα, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2014 πρέπει να ψηφιστεί Νόμος από τη Βουλή για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνεπώς, ουδεμία κωλυσιεργία υπάρχει εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών για πραγματοποίηση του διαλόγου αυτού».

________________