14/10/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην εκδήλωση για την απονομή των Δικοινοτικών Επιχειρηματικών Βραβείων "Στέλιος"

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην εκδήλωση
για την απονομή των Δικοινοτικών Επιχειρηματικών Βραβείων "Στέλιος"


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη σήμερα στην απονομή των Δικοινοτικών Επιχειρηματικών Βραβείων "Στέλιος", του επιχειρηματία Στέλιου Χατζηιωάννου, που διοργανώθηκε από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος για έκτη συνεχή χρονιά.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο οίκημα του Ιδρύματος, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το Ίδρυμα ανταμείβει προσπάθειες που έχουν στόχο την προώθηση και ανάπτυξη κοινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών και πιο σημαντικά, που ενεργά συμβάλλουν στην ενίσχυση των διακοινοτικών κοινωνικο-οικονομικών δεσμών». Πρόσθεσε ότι από το 2009 το Ίδρυμα έχει προσφέρει ποσό ύψους 1,2 εκ. ευρώ για επιχειρηματικά έργα.

Επισήμανε ότι η παρουσία του στην εκδήλωση δεικνύει «την ειλικρινή δέσμευση και σταθερή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πρωτοβουλίες όπως αυτή του Ιδρύματος καθώς και την ετοιμότητα της να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια κρίνεται απαραίτητη προς την προώθηση των ευγενών του σκοπών».

Εξήρε, επίσης, το έργο των Εμπορικών Επιμελητηρίων της Δημοκρατίας, της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς και της Ελλάδας και της Τουρκίας που έχουν δημιουργήσει το Οικονομικό Φόρουμ Λευκωσίας, με στόχο την υποβοήθηση της δημιουργίας θετικού κλίματος, την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την προώθηση περαιτέρω οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

«Είναι ακριβώς για αυτούς τους λόγους που έχω επανειλημμένως συνηγορήσει υπέρ της ανάγκης υιοθέτησης τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα απέφεραν αποτελέσματα προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων», επισήμανε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι η υιοθέτηση και εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα αποτελούσε απτή απόδειξη της δέσμευσης της ηγεσίας των δύο κοινοτήτων για στήριξη των προσπαθειών που κάνει η κοινωνία των πολιτών καθώς και οι επιχειρηματικές κοινότητες, για οικοδόμηση κατανόησης, εμπιστοσύνης και καλής θέλησης, λειτουργώντας έτσι ως καταλύτης στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «θέλω να διαβεβαιώσω τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου ότι παραμένω δεσμευμένος και θα εργαστώ άοκνα και θα κάνω ό,τι μπορώ για να επιτευχθεί μια λύση στο Κυπριακό.

Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η εφαρμογή μέτρων που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, όχι μέτρα που θα αυξήσουν τη δυσπιστία μεταξύ των νομίμων πολιτών του νησιού μέσω ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Δυστυχώς, οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας δεν εξυπηρετούν ούτε τον σκοπό των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ούτε της δημιουργίας ενός εποικοδομητικού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει τη διαπραγματευτική διαδικασία. Αντίθετα, δημιουργούν δυσπιστία και εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Έχω επανειλημμένως διαβεβαιώσει και για άλλη μια φορά διαβεβαιώνω σήμερα ότι, ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο κράτος και συνεπώς, είναι μέσα από τη λύση του Κυπριακού που όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι του νησιού θα μπορούν να επωφεληθούν από τα κέρδη που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου.

Είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς σε ό,τι αφορά τις προθέσεις μας. Δεν εξυπηρετούμε ούτε εσωτερικές ούτε εξωτερικές σκοπιμότητες. Δεν αποφεύγουμε τις ευθύνες μας ούτε στοχεύουμε να εμπλακούμε σε παιγνίδια επίρριψης ευθυνών.

Έτσι, θέλω να επαναλάβω ότι αν πραγματικά φιλοδοξούμε να τερματίσουμε το απαράδεκτο στάτους κβο και την αναχρονιστική διαίρεση της χώρας μας, πρέπει να επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα και δέσμευση και να διαπραγματευτούμε με καλή πίστη και καλή θέληση κατά τρόπο ειλικρινή, ώστε να επιτύχουμε μια λύση στη συμφωνημένη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του ’77 και του ’79, της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 και του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Είναι βαθειά μου πεποίθηση και προσωπικό μου όραμα ως Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το κοινό μέλλον του λαού μας είναι να πετύχουμε μια λύση που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για ειρηνική συνύπαρξη και κοινή συνεργασία και που θα ενισχύσει την ευημερία όλων των νομίμων κατοίκων, παρέχοντας τους ένα σταθερό, ευήμερο και ασφαλές μέλλον.
Μια λύση που θα ικανοποιεί τα δικαιώματα και θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ενώ φυσικά δεν θα παραγνωρίζει τα δικαιώματα και τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Μια λύση, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «που θα θέσει τη σταθερή βάση για μια βιώσιμη, λειτουργική και διαρκή λύση, που θα επιτρέπει στον λαό μας να ζει και να ευημερεί μαζί σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος μέλος της ΕΕ που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νομίμων πολιτών και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ».

_______________