30/10/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Σεμινάριο «Διακυβέρνηση, ΜΜΕ και Επικοινωνία»

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Σεμινάριο «Διακυβέρνηση, ΜΜΕ και Επικοινωνία»
30/10/2014


Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Αγαπητοί συνεργάτες,

Δεν είναι απλώς θεωρητικό θέμα το ότι τα κράτη και οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να επικοινωνούν με τους πολίτες. Είναι θέμα επιπέδου της δημοκρατίας. Παράλληλα είναι θέμα αποτελεσματικής εφαρμογής αλλά και αξιολόγησης, και εκεί που χρειάζεται, είναι θέμα επανασχεδιασμού της κυβερνητικής πολιτικής.

Στις σύγχρονες δημοκρατίες, η κρατική επικοινωνία μέσω ενός κρατικού φορέα επικοινωνίας με τον πολίτη, αναγνωρίζεται ως καίριας σημασίας για τη συμμετοχική δημοκρατία. Γιατί, πέραν του γεγονότος ότι ο καλύτερος πολίτης είναι ο ενημερωμένος και ενεργός πολίτης, διευκολύνεται και η διαμόρφωση των πολιτικών του κράτους και κατά συνέπεια, η εύρυθμη λειτουργία του κράτους.

Ο πολίτης όχι μόνο γνωρίζει την κατεύθυνση προς την οποία εργάζεται η κυβέρνηση για το καλό της κοινωνίας και της χώρας αλλά ενθαρρύνεται να συμμετέχει στη διαμόρφωση των πολιτικών της κυβέρνησης.

Στις μέρες μας, η επικοινωνία αποτελεί πτυχή κάθε κυβερνητικής δράσης ή απόφασης. Αφορά τον τρόπο που μια κυβέρνηση διαμορφώνει, προωθεί και εφαρμόζει τις πολιτικές της, αλλά και τις σχέσεις που οικοδομεί με τους πολίτες, τους εκπροσώπους των Μέσων Επικοινωνίας και όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Τα Μέσα Ενημέρωσης, επίσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κρατική επικοινωνία. Στις ανοικτές και δημοκρατικές κοινωνίες, ορθά τα ΜΜΕ θεωρούνται βασικός πυλώνας της δημοκρατίας καθώς έχουν τη δύναμη να ελέγχουν κάθε μορφή εξουσίας, να ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με δημόσια ζητήματα, και ουσιαστικά να εκπροσωπούν την κοινή γνώμη στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Λειτουργούν ως δίαυλος επικοινωνίας τόσο μεταξύ των κυβερνώντων και του λαού όσο και ανάμεσα στις διάφορες κοινωνικές ομάδες και ενθαρρύνουν τον κοινωνικό διάλογο.

Είναι τεράστια η σημασία της διατήρησης μιας υγιούς και αμοιβαία επωφελούς σχέσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης. Ειδικά στην εποχή μας, η οποία χαρακτηρίζεται από τον πλουραλισμό των Μέσων και από την ταχύτητα μετάδοσης των πληροφοριών, λόγω και των τεχνολογιών που λειτουργούν ως ευκαιρία και πρόκληση για τους κυβερνητικούς φορείς επικοινωνίας, αλλά και για τα παραδοσιακά Μέσα (ηλεκτρονικά και έντυπα).

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα νέο ψηφιακό σημείο συνάντησης και μας επιτρέπει να διευρύνουμε την παρουσία μας στο ψηφιακό περιβάλλον και να αξιοποιήσουμε νέες μορφές άμεσης και αμφίδρομης επικοινωνίας. Την ίδια στιγμή, τα νέα Μέσα παρέχουν τη δυνατότητα στους πολίτες όχι μόνο να τα αξιοποιήσουν ως ένα βήμα δημόσιου διαλόγου, αλλά και να μετατραπούν οι ίδιοι, από αποδέκτες, σε παραγωγούς των ειδήσεων.

Σε αυτό το σύγχρονο περιβάλλον επικοινωνίας, κυβέρνηση και εκπρόσωποι των Μέσων Επικοινωνίας είναι ανάγκη να ανανεώνουμε διαρκώς τις νόρμες που διέπουν τη μεταξύ μας σχέση, προκειμένου να γινόμαστε αποτελεσματικότεροι στο δημοκρατικό μας ρόλο.
Πέρα από τον κύριο στόχο του σημερινού σεμιναρίου, που δεν είναι άλλος από τη συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου της κρατικής επικοινωνίας στη χώρα μας, και μέσω αυτής, η αναβάθμιση της συμμετοχής του πολίτη στη διαμόρφωση πολιτικής, σημαντικός στόχος είναι και η αναζήτηση τρόπων περαιτέρω ενδυνάμωσης και διεύρυνσης της εξυπηρέτησης και συνεργασίας του κρατικού φορέα επικοινωνίας με τα ΜΜΕ.
Στο σεμινάριο συμμετέχουν διακεκριμένοι επαγγελματίες από την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν έχω αμφιβολία ότι μέσα από τον ειλικρινή διάλογο και την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, θα αναδειχθούν και θα αντιμετωπιστούν ορισμένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τόσο τους φορείς κυβερνητικής επικοινωνίας, όσο και τους εκπροσώπους των Μέσων Επικοινωνίας στην Κύπρο.

Το σεμινάριο που πραγματοποιείται σήμερα με τη στήριξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, φίλου, Νίκου Χριστοδουλίδη, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η Κυβέρνηση στην επικοινωνία και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την κυβερνητική επικοινωνία στην Κύπρο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την πολύτιμη συνεργασία της, να συγχαρώ τη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία και τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι ο φορέας κρατικής επικοινωνίας στην Κύπρο, για τη διοργάνωση του σημερινού σεμιναρίου και να ευχηθώ όπως αποβεί ιδιαίτερα δημιουργικό και χρήσιμο για όλους τους συμμετέχοντες.