27/10/14

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου


Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,

Με περηφάνεια και συγκίνηση μνημονεύουμε σήμερα την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν ο ελληνικός λαός απάντησε στις δυνάμεις του φασισμού και με τα πενιχρά μέσα που διέθετε αγωνίστηκε ηρωικά για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος που βρισκόταν σε εξέλιξη την περίοδο εκείνη, υπήρξε ο χειρότερος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πενήντα εκατομμύρια καταγράφονται οι νεκροί και ακόμα περισσότεροι οι τραυματίες. Ποτέ άλλοτε οι απώλειες σε άμαχο πληθυσμό δεν ήταν τόσο μεγάλες. Πολλοί από τους νεκρούς ήταν θύματα γενοκτονίας, βομβαρδισμών, ομαδικών εκτελέσεων, πείνας. Σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως το Νταχάου, το Μαουτχάουζεν και το Άουσβιτς εξοντώθηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο εκατομμύρια άνθρωποι που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της υποτιθέμενης «Άριας Φυλής» του Χίτλερ.

Στην απαίτηση των φασιστικών δυνάμεων για παράδοση της Ελλάδας, ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε στον εκβιασμό και έγραψε σελίδες ηρωισμού και αυτοθυσίας στις χιονισμένες βουνοκορφές της Πίνδου και στην Ήπειρο. Η Κορυτσά, το Αργυρόκαστρο, οι Άγιοι Σαράντα μαρτυρούν τη σθεναρή αντίσταση του ελληνικού λαού κατά των ιταλικών δυνάμεων και την αγάπη του για την ελευθερία. Ο αγώνας δεν ήταν καθόλου εύκολος: ελλείψεις στον ανεφοδιασμό, ψύχος, κρυοπαγήματα, πείνα. Παρόλα αυτά, η αγωνιστικότητα και το ελεύθερο φρόνημα των Ελλήνων στρατιωτών δεν κάμφθηκαν, με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά κράτη να εκφράζονται με θαυμασμό για το θάρρος και τις επιτυχίες τους.

Όταν τον Απρίλη του 1941 οι στρατιές του Χίτλερ εισέβαλαν στην Ελλάδα, οι Έλληνες βίωσαν τις κακουχίες της γερμανικής κατοχής, την πείνα, τις φυλακίσεις, τις εκτελέσεις και την τρομοκρατία. Ωστόσο άντεξαν, συνέχισαν τον αγώνα και έγραψαν το έπος της Αντίστασης. Η συμβολή τους υπήρξε καθοριστική στην επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων κατά του ναζισμού.

Στον αγώνα των Ελλήνων του 1940, σημαντική ήταν και η συνεισφορά των Κυπρίων. Πολλοί νέοι κατατάγηκαν εθελοντικά και πότισαν με το αίμα τους τα βουνά της Πίνδου και άλλοι ενώθηκαν με τις βρετανικές δυνάμεις σε επιχειρήσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής. Μεγάλος αριθμός γυναικών υπηρέτησαν εθελόντριες ως ασυρματίστριες, τηλεφωνήτριες, νοσοκόμες, οδηγοί, αγγελιαφόροι.

Αγαπητοί μου,

Με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου τιμούμε τους Έλληνες, τους Κύπριους, αλλά και όλους τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν, υπέφεραν ή έδωσαν τη ζωή τους για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Το 1944 η ανθρωπότητα δεσμεύθηκε να μην επιτρέψει ποτέ την αναβίωση της φρίκης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εντούτοις, εβδομήντα χρόνια μετά, ο κόσμος αντικρύζει με δέος ανοικτά πολεμικά μέτωπα και τρομοκρατική δράση, που ταλανίζουν ακόμα την ανθρωπότητα.

Το νησί μας, μετά από 40 χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής, εξακολουθεί να βιώνει τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές, που παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα και παρεμποδίζουν τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού ζητήματος. Εμείς, με δύναμη ψυχής και αποφασιστικότητα, οφείλουμε να συνεχίσουμε ενωμένοι τις προσπάθειες για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της.

Εισπράττουμε σήμερα τα μηνύματα του ηρωικού έπους του ‘40, γιατί αγαπούμε την ελευθερία, επιδιώκουμε την ειρήνη και σεβόμαστε τον άνθρωπο.
-------------------------