23/10/14

Αναφορά του Προεδρεύοντος της Βουλής κ. Σ. Φυττή στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην ολομέλεια του Σώματος

Αναφορά του Προεδρεύοντος της Βουλής κ. Σ. Φυττή
στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην ολομέλεια του Σώματος


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Την ερχόμενη Τρίτη ο απανταχού ελληνισμός θα γιορτάσει για ακόμη μια φορά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Η μικρή Ελλάδα, με μοναδικό όπλο το ψυχικό της σθένος, έχοντας συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, της τιμής και της αξιοπρέπειας, αρνήθηκε να ενδώσει στις ορέξεις της φασιστικής Ιταλίας και του δικτάτορά της Μουσολίνι και με απαράμιλλο ηρωισμό πρόβαλε σθεναρή αντίσταση στις δυνάμεις που επιβουλεύονταν την ελευθερία της, αλλά και την ελευθερία ολόκληρης της Ευρώπης.

Το ηρωικό «ΟΧΙ» των Ελλήνων στο τελεσίγραφο της Ιταλικής Κυβέρνησης για υποταγή έδωσε το έναυσμα, ώστε άνδρες, γυναίκες, νέοι, ηλικιωμένοι και παιδιά να προστρέξουν στο κάλεσμα της πατρίδας και να προσφέρουν απλόχερα και ανιδιοτελώς τον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους για την πραγμάτωση μιας από τις πιο επικές στιγμές της ιστορίας του σύγχρονου Ελληνισμού. Η απόκρουση των Ιταλών εισβολέων υποχρέωσε τους Γερμανούς, προκειμένου να βοηθήσουν τους Ιταλούς συμμάχους τους, να εισβάλουν στην Ελλάδα και τελικά να την κατακτήσουν, με τραγικό επακόλουθο τη γερμανική κατοχή και τις οδυνηρές συνέπειές της για τον ελληνικό λαό.

Στον τιτάνιο αγώνα ανακοπής της προέλασης του φασισμού, η τελούσα υπό αγγλική αποικιοκρατική κατοχή Κύπρος δεν έμεινε αμέτοχη. Παρά την καταπίεση, τη φτώχια και τη δυστυχία που βίωνε τότε ο κυπριακός λαός, χιλιάδες ήταν οι Κύπριοι εθελοντές που κατατάχθηκαν και υπηρέτησαν στις ένοπλες συμμαχικές δυνάμεις και πολέμησαν στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα, εισπράττοντας εγκωμιαστικά σχόλια, επαίνους και παράσημα.

Η επέτειος του έπους του ’40 αποτελεί αναμφίβολα σημαντική αφορμή αναλογισμού και πηγή δύναμης και υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να αντιστεκόμαστε και να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια σε εκείνους που απειλούν την ελευθερία μας, όσο κι αν αυτή η απειλή φαντάζει ανυπέρβλητη. Είναι χρέος μας να τιμούμε και να θυμόμαστε εκείνους που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα και το έθνος και να αντλούμε διδάγματα από την ηρωική τους αντίσταση.

Στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται σήμερα η Κύπρος, με την Τουρκία να εμφανίζεται πιο προκλητική από ποτέ, υπονομεύοντας την κρατική μας υπόσταση, οφείλουμε με ομοψυχία και αποφασιστικότητα, όπως το έπραξαν οι Έλληνες το 1940, να αγωνιστούμε, για να ανακόψουμε τα όποια σχέδιά της.

________________