11/9/14

Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε σύσκεψη με την Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης



Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε σύσκεψη με την Εκτελεστική Επιτροπή
 της Ένωσης Δήμων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


«Το Υπουργείο Εσωτερικών θα παρουσιάσει στα ενδιαφερόμενα μέρη (Ένωση Δήμων, Ένωση Κοινοτήτων, κόμματα και άλλους εμπλεκόμενους) συγκεκριμένο πλαίσιο (για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), πάνω στο οποίο θα μπορούμε να συζητούμε. Ανετέθη σε Εμπειρογνώμονες η σύνταξη του σχετικού Νομοσχεδίου και εντός των ημερών θα είναι έτοιμο το προσχέδιο του Νομοσχεδίου».

Αυτά, μεταξύ άλλων,  δήλωσε  σήμερα  στους  δημοσιογράφους ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος μετά από σύσκεψη της οποίας προήδρευσε, στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων Κύπρου, για το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα:

«Είχαμε την ευκαιρία να δούμε σήμερα την Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων Κύπρου, στα πλαίσια της συνέχισης του διαλόγου για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιτέλους, θα μπορεί το Υπουργείο Εσωτερικών να παρουσιάσει στα ενδιαφερόμενα μέρη (Ένωση Δήμων, Ένωση Κοινοτήτων, κόμματα και άλλους εμπλεκόμενους) συγκεκριμένο πλαίσιο (για τη Μεταρρύθμιση) πάνω στο οποίο θα μπορούμε να συζητούμε. Ανετέθη σε εμπειρογνώμονες η σύνταξη του σχετικού Νομοσχεδίου και εντός των ημερών θα είναι έτοιμο το προσχέδιο του Νομοσχεδίου, έτσι ώστε να μπορούμε να το συζητούμε άρθρο προς άρθρο. Πολλά απομένουν μέχρις ότου καταλήξουμε. Γι’ αυτό και ο διάλογος θα είναι επίπονος. Σίγουρα, όμως, θα πρέπει να καταλήξουμε μέχρι το τέλος του 2014, όπου και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να έχει ψηφίσει το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο που αφορά στη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στόχος όλων μας είναι να διαμορφωθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Αν μπορούμε δε – γιατί όχι - να πάμε (στη Βουλή) με ομοφωνία.

Είπα, προηγουμένως, ότι είναι πολλά που πρέπει να γίνουν και είναι ανοικτά προς συζήτηση, όπως λόγου χάριν ο τρόπος εκλογής των μελών του δευτεροβαθμίου οργάνου: Κατά πόσο θα εκλέγονται άμεσα ή έμμεσα ή μέσα από ένα μεικτό σύστημα. Είναι, επίσης, το θέμα των εξουσιών και αρμοδιοτήτων που θα έχει το δευτεροβάθμιο όργανο, δηλαδή πόσες και ποιες εξουσίες θα αποδοθούν σε αυτό από την Κεντρική Κυβέρνηση (Επαρχιακές Διοικήσεις, Υπουργεία). Εξουσίες θα πρέπει, επίσης, να αποδοθούν στο δευτεροβάθμιο όργανο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή τους Δήμους. Έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καθώς και οι πληροφορίες που είχαμε από τα κόμματα και τα Δημοτικά Συμβούλια. Λήφθηκε, επίσης, υπόψη, για τη σύνταξη αυτού του Νομοσχεδίου, η πορεία για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Αλέξης Γαλανός δήλωσε τα εξής:

«Θα συμφωνήσω με τον κ. Υπουργό ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Ο κοινός στόχος είναι η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Το Υπουργείο ανέθεσε σε Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να προχωρήσει στη σύνταξη ενός προσχεδίου Νομοσχεδίου, με όρο εντολής τη δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό που έχουμε τονίσει, εμείς, είναι αυτό να γίνει, αλλά να διατηρηθούν και ουσιαστικές εξουσίες και στο πρωτοβάθμιο όργανο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να μην ακυρώσει, δηλαδή, το δευτεροβάθμιο όργανο τους Δήμους, και πιστεύουμε ότι αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί.

Θα υπάρξουν πολλές ζυμώσεις τους επόμενους δύο μήνες και θα έχουν λόγο και τα κόμματα. Αλλά, αναμένουμε ότι θα καταλήξουμε – και ελπίζουμε να γίνει έτσι – σε μια ομόφωνη πρόταση που θα βοηθήσει μελλοντικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Προσπάθειά μας – και αυτό θα πρέπει να γίνεται με όλα τα θέματα – είναι η συναίνεση με βάση τη λογική και το πραγματικό συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας».

________________