25/9/14

Συνάντηση του τέως ΠτΔ,Δ.Χριστόφια με τον Αντιπρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

 Συνάντηση του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον Αντιπρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Li Yuanchao

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 4:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στην Κίνα συνάντηση του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, κύριο Li Yuanchao.
Η συνάντηση ήταν μακρά και κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά. Έγινε εκατέρωθεν ανάλυση της διεθνούς κατάστασης και των κινδύνων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα λόγω της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού.
Οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν ότι το Κυπριακό και η διαιώνισή του αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Συμφώνησαν επίσης ότι η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει στην ειρήνευση στην περιοχή και θα αποτελέσει παράδειγμα για λύση και άλλων προβλημάτων.
Ο Αντιπρόεδρος της κινέζικης κυβέρνησης εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Κίνας στον αγώνα του Κυπριακού λαού για εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου και για λύση του προβλήματος μέσω των ειρηνευτικών συνομιλιών, στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για τερματισμό της κατοχής, για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος του κυπριακού λαού να γίνει αφέντης στον τόπο του.
Επίσης, ο κύριος Li Yuanchao προέβη σε ανάλυση σε ότι αφορά στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού με τα κινέζικα χρώματα. Ανταλλάχτηκαν απόψεις στα ζητήματα που άπτονται του συντονισμού των δυνάμεων της Αριστεράς και του σοσιαλισμού σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα. Τονίστηκε ότι η επιλογή του καθεστώτος και του συστήματος που θα εφαρμόσει ο κάθε λαός εναπόκειται στον ίδιο, ως κυριαρχικό του δικαίωμα και καθήκον. Οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν ότι τόσο οι διεθνείς σχέσεις, όσο και τα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα πρέπει να στηρίζονται στην αρχή της μη επέμβασης της όποιας πλευράς στα εσωτερικά της όποιας άλλης πλευράς.
Ο τέως Πρόεδρος τα Δημοκρατίας, αφού προέβη σε ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, ευχαρίστησε θερμά τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και το Κομμουνιστικό Κόμμα για την πολύχρονη, συνεχή και διαρκή υποστήριξη της στην υπόθεση της Κύπρου.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη μεγάλη ικανοποίησή τους για το επίπεδο των συνεχώς αναπτυσσόμενων και διευρυνόμενων σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.
Ο Κινέζος αξιωματούχος εξήρε το ρόλο του ΑΚΕΛ και του τέως Γενικού του Γραμματέα και τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, για την πολύπλευρη ανάπτυξη των επαφών και των ανταλλαγών μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και του ΑΚΕΛ, αλλά και των άλλων πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, καθώς επίσης και μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε ότι το μότο «Μία Κύπρος – Μία Κίνα» συμβάλλει στην ανάπτυξη της φιλίας μεταξύ των λαών και των κρατών μας.
Μαζί με τον Αντιπρόεδρο παρακάθισε ευρεία αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κυβέρνησης της Κίνας. Τον τέως Πρόεδρο συνόδευσαν ο πρέσβης της Κύπρου στην Κίνα, Άγης Λοΐζου και η σύζυγός του, Έλση Χριστόφια.