18/9/14

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για την πορεία μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας στην Κύπρο και την εφαρμογή του ΓεΣΥ


Την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας της Βουλής σε σχέση με την πορεία της μεταρρύθμισης ολόκληρου του συστήματος υγείας της Κύπρου και την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), ενημέρωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλή
ς.

«Ενημερώσαμε σήμερα τη Βουλή των Αντιπρόσωπων για όλες τις ενέργειες που έχουμε ήδη ολοκληρώσει, όπως και για όλα όσα πρέπει να γίνουν πολύ σύντομα ούτως ώστε να αλλάξουμε ολόκληρο το πλαίσιο διαχείρισης της υγείας στη χώρα μας» είπε ο κ. Πατσαλής. «Ενημερώσαμε για τα δύο νομοσχέδια, τα δύο πολύ βασικά νομοσχέδια, αυτό του ΓεΣΥ και αυτό της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τα οποία η Κυβέρνηση θα ετοιμάσει, ενώ αυτή τη στιγμή προηγείται δημόσιος διάλογος», δήλωσε ο κ. Υπουργός, σημειώνοντας πως κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, επεξηγήθηκαν οι αρχές που θα πρέπει να διέπουν τα νομοσχέδια αυτά και η λογική πίσω από αυτές τις αλλαγές.

Οι αλλαγές που έπονται στα οργανογράμματα των δημοσίων νοσηλευτηρίων και τις νέες θέσεις εργασίες ούτως ώστε να εκσυγχρονιστούν και να μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά μέσα από το περιβάλλον του ΓεΣΥ, ήταν ένα ακόμη από τα θέματα για το οποίο ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε το νομοθετικό Σώμα. Πρόσθεσε ότι, κατά τη Συνεδρία της η Επιτροπή ενημερώθηκε για τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς Υπουργείου σε σχέση με την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας, τις ενέργειες που γίνονται για την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής και της διαχείρισης των φαρμάκων προ ΓεΣΥ αλλά και κατά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, καθώς επίσης και για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της υγείας με την ανάπτυξη λογισμικών, τα οποία θα συνδέσουν τόσο το ΓεΣΥ όπως και όλα τα δημόσια ιδιωτικά νοσηλευτήρια, φαρμακεία, εργαστήρια και άλλους παροχείς υγείας.

Έγινε ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος, είπε ο κ. Υπουργός και πρόσθεσε: «Διακρίνω ότι συμφωνούμε και έχουμε συγκλίσεις ως προς τον στόχο να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, καθώς και των άλλων μέτρων που απαιτεί αναδιοργάνωση του τομέα της υγείας. Υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Στόχος είναι μέσα από το δημόσιο διάλογο να αναπτύξουμε τα βασικά νομοσχέδια αλλά και τα άλλα συνδεδεμένα νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν, ούτως ώστε να έρθουν στη Βουλή και να ψηφιστούν».

Σημειώνοντας την αποφασιστικότητα με την οποία το Υπουργείο Υγείας προχωρεί προς την ανάπτυξη του ΓεΣΥ, ο κ. Πατσαλής ανέφερε πως τα χρονοδιαγράμματα εξακολουθούν να είναι ασφυκτικά και γι’ αυτό το λόγο πρέπει με πολλή εργατικότητα, αποφασιστικότητα και συναίνεση να προχωρήσουμε.

Αναφορικά με το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων ο Φίλιππος Πατσαλής ανέφερε πως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων όλοι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών υγείας, θα μεταφερθούν στα δημόσια νοσηλευτήρια. «Και αυτό γιατί το Υπουργείο Υγείας, η δημόσια Αρχή, δεν θα παρέχει υπηρεσίες υγείας. Εκείνοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας άμεσα ή έμμεσα και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, θα τους προσφερθούν νέα συμβόλαια στα αυτονομημένα νοσηλευτήρια. Αυτό είναι που θα προβλέπει και ο Νόμος. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν την επιλογή είτε να παραιτηθούν εάν το θέλουν και να πάρουν συμβόλαια είτε να παραμείνουν με την ιδιότητα τους, μεταφερόμενοι όμως στα δημόσια νοσηλευτήρια και διατηρώντας δικαιώματά τους. Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η μετακίνηση/τοποθέτηση των δημόσιων υπαλλήλων στα δημόσια νοσηλευτήρια, αποτελεί προϊόν δημοσίου διαλόγου ο οποίος έχει ξεκινήσει», είπε ο κ. Υπουργός.

Τα αυτονομημένα νοσηλευτήρια θα είναι οργανισμοί δημοσίου δικαίου και οι εργαζόμενοι σε αυτά θα είναι εργαζόμενοι που εργάζονται με βάση τα σχέδια υπηρεσίας και τα συμβόλαια που θα τους δοθούν από τους αυτονομημένους οργανισμούς, με εξαίρεση δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα μεταφερθούν μέσα από κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς, είπε ο κ. Πατσαλής. Η αντικατάσταση των θέσεων τους εφόσον αφυπηρετούν θα συμπληρώνεται με συμβόλαια και σε βάθος χρόνου οι αυτονομημένοι οργανισμοί δεν θα έχουν δημόσιους υπαλλήλους, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το διαχωρισμό των ρόλων και αρμοδιοτήτων μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο κ.Υπουργός ξεκαθάρισε πως είναι το αρμόδιο για την υγεία υπουργείο που θα διαχειρίζεται την υγεία στο κράτος. «Θα πρέπει να απαντήσουμε το ερώτημα ποιος διαχειρίζεται την υγεία στο κράτος. Και την υγεία στο κράτος τη διαχειρίζεται η αρμόδια Αρχή, που είναι το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να έχει ξεκάθαρες αρμοδιότητες αναφορικά με τη χάραξη της πολιτικής και της στρατηγικής, θα πρέπει να έχει το ρόλο του ελέγχου των οικονομικών της υγείας, θα πρέπει να έχει το ρόλο της εποπτείας και της ρύθμισης. Δεν θα είναι πάροχος υπηρεσιών γι’ αυτό και πρέπει οι υπηρεσίες αυτές και οι αρμοδιότητες αυτές να μεταφερθούν στα αυτονομημένα νοσηλευτήρια και δεν θα έχει διάφορους άλλους ρόλους στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Είναι γι’ αυτό το λόγο που μέσα από τη νομοθεσία του ΓεΣΥ έχουμε θέσει προς συζήτηση στο δημόσιο διάλογο ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες του ΟΑΥ. Δεν θα πρέπει να ασκεί πολιτική, να χαράζει πολιτική και στρατηγική, να έχει λόγο στη ρύθμιση και να ελέγχει τα οικονομικά, αλλά να έχει το ρόλο που το ίδιο και το όνομα του υποδεικνύει: να είναι οργανισμός ασφάλισης της υγείας, δηλαδή να διαχειρίζεται ην κρατική ασφάλιση της υγείας μέσα από το ΓεΣΥ», κατέληξε ο κ. Υπουργός.
_________________