25/9/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη



Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών  στη Νέα Υόρκη


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης προέβη χθες σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους για τις μέχρι τώρα  επαφές του στη Νέα Υόρκη, ως ακολούθως:

Ερώτηση:  Συνοπτικά τι αποκομίσατε από τις μέχρι τώρα επαφές σας, αν αλλάζει κάτι σε σχέση με την εικόνα της Κύπρου στο Κυπριακό και γενικότερα με τη θέση της στην περιοχή με όλες τις εξελίξεις που συμβαίνουν;

Απάντηση: Εγώ δεν θεωρώ ότι η εικόνα του Κυπριακού μπορεί να αλλάξει, υπό την έννοια του μέχρι σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένη η Τουρκία να δεχθεί μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από εμάς. Αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι θα γίνουν οι προσπάθειες, διότι διαπιστώνω ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες η επίλυση του Kυπριακού καθίσταται θέμα προτεραιότητας. Και καθίσταται θέμα προτεραιότητας σε συνάρτηση με όλες τις υπόλοιπες εξελίξεις στη περιοχή μας όπου η Κύπρος απέδειξε ότι μπορεί να αποτελεί ένα νησί σταθερότητας, το οποίο έχουν γεωστρατηγική ανάγκη για την ειρήνευση στη γενικότερη περιοχή.

Ερώτηση: Άρα ο αμερικανικός παράγοντας θα πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα;

Απάντηση: Λένε ότι θα ενεργοποιηθεί. Τώρα δεν θέλουν να υποσκελίσουν την αποστολή του κ. Eide.  Άρα ο πρωταγωνιστής θα είναι ο Espen Barth Eide και αυτοί θα ενισχύουν τον ρόλο του.

Ερώτηση: Από την  επίσκεψη John Kerry, αν και εφόσον πραγματοποιηθεί, τι περιμένετε;

Απάντηση: Προβλέπω ότι η επίσκεψη Kerry, όταν την δείτε να πραγματοποιείται, θα σημαίνει κατ’ αρχάς ότι δημιουργήθηκαν κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις. Άρα πρώτον ενθαρρυντικό φαινόμενο, και εφόσον έχουν δημιουργηθεί αυτές οι ενθαρρυντικές προϋποθέσεις, θα τις ωθήσει ακόμα περισσότερο η επίσκεψη.

Ερώτηση: Μπορεί να θέλουν να τις δημιουργήσουν με την επίσκεψη, έτσι δεν είναι;

Απάντηση: Έχω αντιληφθεί ότι θα έρθει αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις.

Ερώτηση: Μπορούν να επηρεάσουν τον κ. Ερντογάν;

Απάντηση: Εγώ δεν πιστεύω ότι ο κ. Ερντογάν θα πιέζεται ή επηρεάζεται, αλλά νομίζω ότι θέλει και επιδιώκει και η Τουρκία αυτή τη στιγμή  τη συνεργασία με τις  Ηνωμένες Πολιτείες,  διότι η Τουρκία βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Έχει επενδύσει στην περιοχή σε πάρα πολλούς τομείς και έχει αποτύχει, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο με τους αδελφούς μουσουλμάνους, τη Χαμάς, στη Συρία. Έχει αποτύχει. Και αυτή η αποτυχία της την υποχρεώνει να αναδιπλωθεί.

Ερώτηση: Άρα θέλει και η Τουρκία κάποια επιτυχία;

Απάντηση: Εγώ έτσι νομίζω. Όχι κάποια επιτυχία. Η Τουρκία θέλει να στραφεί ξανά προς την ΕΕ και επομένως αντιλαμβάνεται ότι ένα από τα προβλήματα και προσκόμματα στον δρόμο της είναι το ανοικτό Κυπριακό.

--------------------