6/9/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στην ετήσια παγκοινοτική χοροεσπερίδα Φοινικαριών

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
στην ετήσια παγκοινοτική χοροεσπερίδα Φοινικαριών


Έντιμε κύριε Πρόεδρε και μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου,
Αγαπητοί φίλοι,

Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να απευθύνω αυτόν το σύντομο χαιρετισμό, σε όλους εσάς που παρευρίσκεστε απόψε εδώ, με την ευκαιρία της ετήσιας χοροεσπερίδας της φιλοπρόοδης και πλούσιας σε φυσικές ομορφιές κοινότητάς σας.

Θέλω, εν πρώτοις, να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της αποψινής βραδιάς. Πληροφορούμαι ότι η χοροεσπερίδα σας θεωρείται ως η μεγαλύτερη στο είδος της που γίνεται στην επαρχία Λεμεσού. Αυτό το γεγονός, από μόνο του, καταδεικνύει το μέγεθος αλλά και την ποιότητα της προσπάθειας που καταβάλλουν οι διοργανωτές. Εύγε, λοιπόν.

Αξίζει πιστεύω τον κόπο να πούμε δυο λόγια παραπάνω για τα Φοινικάρια, την κοινότητά σας, για να αναδείξουμε την ιδιαιτερότητα αλλά και την αξία της περιοχής και του περιβάλλοντα χώρου. Για να γνωστοποιήσουμε, επίσης, με αυτήν την ευκαιρία, την ιστορία των Φοινικαριών, σε όσους τυχόν δεν την γνωρίζουν.

Τα Φοινικάρια βρίσκονται σε απόσταση 14 περίπου χιλιομέτρων βορειοανατολικά από την πόλη της Λεμεσού, δίπλα από τον υδατοφράκτη της Γερμασόγειας.

Συνδέονται στα νοτιοδυτικά με το Δήμο Γερμασόγειας και από εκεί με την πόλη της Λεμεσού. Γειτονεύει με τις κοινότητες Ακρούντα και Αρμενοχώρι. Ένα μεγάλο μέρος της διοικητικής έκτασης της κοινότητας στα βόρεια του οικισμού καταλαμβάνεται από το κρατικό δάσος της Λεμεσού.

Η περιοχή είναι διαμελισμένη από τους μικρούς παραπόταμους του ποταμού Γερμασόγειας. Στην περιοχή καλλιεργούνται, κυρίως, εσπεριδοειδή, ελιές και ελάχιστα σιτηρά.

Το χωριό υπήρχε κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια και πολύ πιθανόν να ήταν ιδρυμένο από τα Βυζαντινά χρόνια. Σε παλαιούς χάρτες βρίσκεται σημειωμένο ως Phinica, ως Einicaria και ως Emicaria σε χάρτη της περιόδου της βενετοκρατίας. Το χωριό βρίσκεται κοντά στην αρχαία πόλη της Αμαθούντας και πιθανόν η περιοχή να ανήκε κατά την αρχαιότητα στο βασίλειο αυτό.

Η επικρατέστερη εκδοχή για την ονομασία του χωριού είναι ότι τα Φοινικάρια δέχονταν συχνά επιδρομές ώσπου και καταστράφηκαν ολοσχερώς από μεγάλη πυρκαγιά. Σε σημείο ενός χιλιομέτρου νοτιότερα του χωριού υπάρχει γραμμένη στους χάρτες περιοχή με την ονομασία «Καμένο Χωρκό». Πιστεύεται ότι εκεί ήταν το παλιό χωριό «Φοινικάρια». Έτσι λοιπόν, η ονομασία του προέρχεται από το αρχαίο πουλί φοίνικας το οποίο αναγεννάται από τις στάχτες του.

Μια άλλη εκδοχή, λέει ότι η ονομασία του χωριού προέρχεται, προφανώς, από το δέντρο Φοινικιά, οπότε Φοινικάρια είναι τα μικρά δέντρα του Φοίνικα.

Να προσθέσω ότι στην τελευταία απογραφή του 2011 οι κάτοικοι ήταν 336.

Το μεγάλο, όμως, πλεονέκτημα της κοινότητας, πέρα από το καταπράσινο φυσικό της περιβάλλον, είναι ο φιλοπρόοδος και φιλόξενος χαρακτήρας των κατοίκων της. Να υπογραμμίσω ότι στην κοινότητα έχουν εγκατασταθεί μόνιμα αρκετοί ξένοι, που έχουν εκτιμήσει το περιβάλλον, τη γραφικότητα των Φοινικαριών και ιδιαίτερα την αγαστή συνύπαρξη με τους ντόπιους κατοίκους .

Στο χωριό υπάρχει πολυδύναμο κοινοτικό πάρκο, το οποίο περιλαμβάνει καφετέρια, τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου, παιδική χαρά και αμφιθέατρο, όπου πραγματοποιούνται όλες οι εκδηλώσεις της κοινότητας. Λειτουργεί, επίσης, κοινοτική βιβλιοθήκη.

Πρόσφατα, το Κοινοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην αγορά του κτηρίου της πρώην ΣΠΕ, το οποίο θα χρησιμοποιήσει για τις στεγαστικές του ανάγκες.

Τα κονδύλια του προϋπολογισμού διατίθενται τα τελευταία χρόνια κυρίως για βελτίωση του οδικού δικτύου εντός της κοινότητας, μια βελτίωση που είναι πιστεύω, απολύτως δεδομένη και ορατή διά γυμνού οφθαλμού.

Γνωρίζω ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινότητα είναι η πρόσβαση στο χωριό. Σήμερα, υπάρχει μόνο μια επίσημη εγγεγραμμένη είσοδος – έξοδος δια μέσου/πάνω από το φράγμα Γερμασόγειας. Γι’ αυτό, σε πρόσφατη περιφερειακή σύσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών που περιελάμβανε τα προβλήματα της περιοχής, τονίστηκε η έλλειψη οδικού δικτύου προς τις γειτονικές ανατολικές κοινότητες που απέχουν έως 2χλμ περίπου. Τα αιτήματα αφορούσαν τη βελτίωση και εγγραφή χωριτικού δρόμου προς το Αρμενοχώρι/Παρεκκλησιά μήκους 2χλμ περίπου και ένας αγροτικός δρόμος προς Μουτταγιάκα.

Η δημιουργία / εγγραφή του δρόμου Φοινικάρια – Αρμενοχώρι και κατ’ επέκταση Παρεκκλησιά, προωθείται. Στο παρόν στάδιο, αναμένεται από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας η ετοιμασία σχεδίων και πίνακα περιγραφής.

Επίσης, έχει ξεκινήσει κατόπιν αιτήματος του Κοινοτικού Συμβουλίου, η μελέτη για διάνοιξη, βελτίωση και εγγραφή του υφιστάμενου μη εγγεγραμμένου αγροτικού δρόμου που οδηγεί στην κοινότητα Μουτταγιάκας.

Να πω, για όσους τυχόν δεν το έχουν ακόμα πληροφορηθεί ότι χθες, Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, παραδόθηκε πυροσβεστικό όχημα για την άμεση και έγκαιρη επέμβαση όπου χρειαστεί, το οποίο αγοράστηκε με δαπάνη του Κοινοτικού Συμβουλίου και με την παραχώρηση κρατικής χορηγίας από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Αγαπητοί φίλοι,

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, το κράτος θα εξακολουθήσει να στηρίζει όσο περισσότερο γίνεται, προσπάθειες οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της όλης εικόνας του χωριού, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, τόσο αυτών που διαμένουν μόνιμα στην Κοινότητα όσο και αυτών που διαθέτουν εδώ εξοχικές κατοικίες.

Κλείνοντας, εύχομαι σε όλες και σε όλους μια όμορφη και ευχάριστη βραδιά.

________________

Σημ.: Το χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, η Αναπληρωτής Έπαρχος Λεμεσού κα Κρίστια Ροδοσθένους.