10/9/14

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση χαιρετίζουν την απόφαση του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean - Claude Juncker για μετακίνηση της Ειδικής Ομάδας ( Task Force ) για την τουρκοκυπριακή κοινότητα από τη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης στη Γενική Διεύθυνση για Περιφερειακή Πολιτική.
Με τον τρόπο αυτό διορθώνεται μια παραδοξότητα εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υφίσταται από το 2006, από την ίδρυση δηλαδή της Ειδικής Ομάδας, αφού ζητήματα που άπτονται εδάφους ενός κράτους μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, τύγχαναν χειρισμού από τη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης που έχει ως κύριο αντικείμενο της την ενταξιακή διαδικασία υποψηφίων χωρών.
Η ανωμαλία αυτή και η διαφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε επισημανθεί και εκφρασθεί επανειλημμένως από το 2006, γι’ αυτό και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ένας διαχρονικός μας στόχος έχει ικανοποιηθεί.
Πέραν της πολιτικής και νομικής σημασίας του γεγονότος ότι ζητήματα τουρκοκυπριακής κοινότητας θα τα χειρίζεται μια Γενική Διεύθυνση που ασχολείται με περιφερειακή πολιτική για τα κράτη μέλη, εκτιμούμε ότι η μετακίνηση της Ειδικής Ομάδας στη Γενική Διεύθυνση για Περιφερειακή Πολιτική θα καταστήσει την Ειδική Ομάδα πιο αποτελεσματική.
Η Κυβέρνηση θέλει να διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την αποτελεσματική και επιτυχή εφαρμογή του Κανονισμού Πράσινης Γραμμής και για την ορθή εφαρμογή του Χρηματοδοτικού Κανονισμού κατά τρόπο που να συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση του Κυπριακού και για επανένωση της Κύπρου που αποτελεί άλλωστε τον κύριο στόχο των νομοθετικών αυτών μέσων.
___________