11/9/14

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στην Ετήσια Χοροεσπερίδα της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών στη Λεμεσό

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
στην Ετήσια Χοροεσπερίδα της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών στη Λεμεσό

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση που μου έχετε απευθύνει να παραστώ και να απευθύνω αυτό το σύντομο χαιρετισμό στην αποψινή σας χοροεσπερίδα, που διοργανώνετε κάθε χρόνο και η οποία αποτελεί, τρόπον τινά, το επιστέγασμα της προσπάθειας και την κορύφωση των δραστηριοτήτων σας.
Γνωρίζω ότι η Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου, Παράρτημα Λεμεσού, αριθμεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν τεθεί υπόψη μου, πέραν των 2060 μελών, με στόχο μέχρι το τέλος του 2014 να ξεπεράσει τα 2500 μέλη. Αυτό το γεγονός από μόνο του, καταδεικνύει το πόσο σημαντική, πολυδιάστατη και πολύπλευρη είναι η εθελοντική προσφορά της οργάνωσης σας προς τον άνθρωπο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι ορθό και πρέπον να απονείμω τα εύσημα στην Οργάνωση σας η οποία αγωνίζεται νυχθημερόν για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συνταξιούχων και γενικά για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής τους και την αξιοπρεπή διαβίωση τους.
Η Οργάνωση σας μπορεί και δικαιούται να αισθάνεται περήφανη για τον κοινωνικό της ρόλο και το κοινωφελές έργο της.
Γνωρίζω τα κύρια αιτήματά σας που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και γενικότερα στην επίλυση ή και βελτίωση των προβλημάτων που απασχολούν την τρίτη ηλικία, ιδίως σε θέματα υγείας, όπως είναι για παράδειγμα η κατ’ οίκον φροντίδα, ο συστηματικότερος και αυστηρότερος έλεγχος ιδρυμάτων που ασχολούνται με τη φροντίδα των ηλικιωμένων, η προληπτική ιατρική και η σμίκρυνση του χρόνου που αφορά στις λίστες αναμονής στα νοσοκομεία.
Και εδώ αναφέρομαι ουσιαστικά σε πάγια αιτήματα των πρεσβυτέρων πολιτών, τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα ευαισθησία από όλες μπορώ να πω τις κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κυρίες και κύριοι,
Είναι γεγονός ότι η σοβαρή παγκόσμια οικονομική κρίση που πλήττει και την ιδιαίτερη μας πατρίδα έχει αναδείξει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό απ´ ότι προηγουμένως τα ζητήματα φτώχειας και αποκλεισμού που βιώνουν διάφορες ομάδες συνανθρώπων μας, μεταξύ αυτών και οι συνταξιούχοι.
Εν τούτοις και παρά τη στενότητα των κρατικών οικονομικών πόρων, η Κυβέρνηση στην οποία έχω την τιμή να ανήκω, ουδέποτε έπαυσε ούτε θα παύσει ποτέ να αγωνίζεται και να ενδιαφέρεται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την παροχή κατάλληλης ή και εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας.
Να αναφέρω το πιο πρόσφατο παράδειγμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που έχει εισαγάγει στη Νομοθεσία η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, και το οποίο αποτελεί πραγματική καινοτομία σε σχέση με την προηγούμενη Νομοθεσία περί Δημοσίου Βοηθήματος, με την έννοια ότι τα κριτήρια είναι πιο διευρυμένα. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καλύπτει και τους συνταξιούχους, κάτω από τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη σχετική Νομοθεσία.
Με την περί του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών νομοθεσία έχουν διασφαλιστεί πλήρως τα δικαιώματα των χαμηλοσυνταξιούχων τόσο όσον αφορά το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων που λαμβάνουν όσο και για τις υπηρεσίες φροντίδας διαφόρων τύπων που δικαιούνται. Συγκεκριμένα, η νομοθεσία αναφέρει ρητώς ότι σε καμία περίπτωση το ποσό που θα λάβει ο οποιοσδήποτε χαμηλοσυνταξιούχος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ποσό που λάμβανε μέχρι σήμερα.
Περαιτέρω, εξετάζοντας τις αιτήσεις των χαμηλοσυνταξιούχων, η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Προνοίας μπορεί να εγκρίνει και μεγαλύτερη στήριξη εκεί και όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες.
Ταυτόχρονα, ενισχύεται η στήριξη προς τους συνταξιούχους σε υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες φροντίδας είτε στο σπίτι του συνταξιούχου είτε σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας και λέσχες ηλικιωμένων, με την εφαρμογή του Σχεδίου Επιδότησης Υπηρεσιών Φροντίδας το οποίο εκδόθηκε με Διάταγμα της Υπουργού Εργασίας τον περασμένο μήνα (Αύγουστο 2014).
Στην πορεία για επίτευξη των στόχων σας, η έμπρακτη βοήθεια και αλληλεγγύη της Κυβέρνησης πρέπει να θεωρείται - και είναι - δεδομένη. Είμαστε συνοδοιπόροι στις προσπάθειες για κοινωνική αλληλεγγύη για τα πρεσβύτερα μέλη της κοινωνίας και εργαζόμαστε μαζί σας για μια πιο συνεκτική και ανθρώπινη κοινωνία για όλους.
Εύχομαι σε όλες και σε όλους καλή διασκέδαση.
Σας ευχαριστώ.