4/9/14

Ο Υπουργός Ενέργειας χαιρέτισε την εμπορική ημερίδα στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία»

Ο Υπουργός Ενέργειας χαιρέτισε την εμπορική ημερίδα
στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία»


Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως προχωρήσει στη διαμόρφωση προτάσεων για μέτρα στήριξης των Κυπρίων παραγωγών που επηρεάστηκαν από τον ρωσικό αποκλεισμό εισαγωγών αγροτικών προϊόντων της ΕΕ, απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο κ. Λακκοτρύπης μιλούσε σε εμπορική ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ κ. Karel De Gucht.

Αναλύοντας περαιτέρω τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο για την Κύπρο, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι αυτές είναι μεγαλύτερες από ό,τι σε άλλα κράτη μέλη, αφού το ποσοστό των κυπριακών εξαγωγών προς τη Ρωσία είναι συγκριτικά υψηλότερο. Από το εμπάργκο, εξήγησε, επηρεάζονται κυρίως οι Κύπριοι εξαγωγείς εσπεριδοειδών, προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας και λαχανικών.

Ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε, επίσης, τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάγκη δημιουργίας νέων ευκαιριών για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) μέσω της Κοινής Εμπορικής Πολιτικής της ΕΕ. Οι ΜμΕ, επεσήμανε, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ΕΕ, με την Κύπρο να στηρίζει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ανάγκες των επιχειρήσεων αυτών στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει για εμπορικές συμφωνίες.

Ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τις ΜμΕ, ανακοινώνοντας με ικανοποίηση τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση παροχής κυβερνητικών εγγυήσεων προς δύο κυπριακές τράπεζες για τη σύναψη δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με σκοπό τη χρηματοδότηση ΜμΕ. Επιπλέον, ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Πρόεδρό της κ. Μπαρόζο για τη δημιουργία της Ομάδας Στήριξης για την Κύπρο, καθώς και τον Επίτροπο Εμπορίου κ. De Gucht για τον υποστηρικτικό του ρόλο όσον αφορά στην υιοθέτηση ελαστικότερων κανόνων για την παροχή κρατικών ενισχύσεων στις ΜμΕ.

Σε σχέση με τη συμμετοχή της Κύπρου στην Κοινή Εμπορική Πολιτική της ΕΕ, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι η χώρα μας επιδιώκει να αξιοποιήσει πλήρως τα οφέλη που απορρέουν από αυτή, αντιμετωπίζοντας τις όποιες προκλήσεις και εκπληρώνοντας τις όποιες υποχρεώσεις. Προς τον σκοπό αυτόν, κάλεσε μάλιστα τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας να συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με στόχο ακριβώς την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους στο πλαίσιο των εμπορικών συμφωνιών που συνάπτει η ΕΕ, αλλά και της Κοινής της Εμπορικής Πολιτικής γενικότερα.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε, τέλος, στις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές που δημιουργούνται για την κυπριακή οικονομία από τις εξελίξεις στα θέματα φυσικού αερίου. Όπως τόνισε, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η χώρα μας προχωρά με την έρευνα και αξιοποίηση των φυσικών της πόρων, με την ανακάλυψη του κοιτάσματος Αφροδίτη και τις ερευνητικές γεωτρήσεις που ξεκινούν σύντομα να αποτελούν πολλά υποσχόμενες ενδείξεις για το δυναμικό υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο φυσικό αέριο, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι οι προσπάθειες της χώρας μας για εκμετάλλευσή του συνάδουν πλήρως με τις επείγουσες προτεραιότητες της ΕΕ για ενίσχυση του ενεργειακού της εφοδιασμού. Η Κύπρος, εξήγησε, μαζί με την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο και να αποτελέσει μια επιπρόσθετη πηγή και διαδρομή για τον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο.

_________________