24/9/14

Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας σε θέματα επικαιρότητας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας σε θέματα επικαιρότητας



Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Βουλευτές, μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας του Δημοκρατικού Συναγερμού, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα που αφορούν την επικαιρότητα.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αναφορικά με την πρόκληση από κορβέτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο Υπουργός απάντησε ότι η Λευκωσία παρακολουθεί τις κινήσεις που γίνονται και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την απρόσκοπτη υλοποίηση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του τουρκικού πολεμικού πλοίου σε μικρή απόσταση από το πλοίο-γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, ο κ. Φωκαΐδης είπε:
«Προχωρούμε με τον σχεδιασμό μας. Είναι αναμενόμενες εν πολλοίς οι τουρκικές προκλήσεις. Είναι γνωστή η στάση που τηρεί η Άγκυρα. Εμείς από πλευράς μας πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στην ανεμπόδιστη υλοποίηση του στόχου που έχουμε θέσει. Μέχρι στιγμής τα πράγματα κυλούν όπως έχουν προβλεφθεί. Επαναλαμβάνω γίνονται όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, και μέσω των συμμάχων μας και φίλων χωρών, οι οποίες ενημερώνονται προκειμένου και από πλευράς τους να διασφαλίσουν αυτό το οποίο και εμείς μέσα από τον σχεδιασμό μας θέλουμε να εξασφαλίσουμε. Δηλαδή πως η Κύπρος θα πρέπει απρόσκοπτα να προχωρήσει στις γεωτρήσεις, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης».
Ο Υπουργός ρωτήθηκε επίσης και για το θέμα των προνομίων στρατευσίμων αθλητών, λέγοντας πως είναι γνωστό ότι το Υπουργείο έχει ζητήσει εδώ και κάποιες μέρες με επιστολή του προς τον ΚΟΑ να εξετάσει το σύνολο των στρατευσίμων αθλητών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν άλλες περιπτώσεις που τυγχάνουν των προνομίων, ενώ, όπως ανέφερε, δεν θα έπρεπε να τυγχάνουν. «Έχουμε ήδη ενημερωθεί επισήμως για έναν», σημείωσε ο κ. Φωκαΐδης.
Και συνέχισε: «Θέλω να πω ότι θα είμαστε απόλυτοι, όπως το έχουμε διακηρύξει από την αρχή, και δεν θα ανεχθούμε την όποια παρατυπία από τον οποιονδήποτε. Θέλω όμως με την ευκαιρία αυτή να επαναλάβω ότι με πάγια πολυσέλιδη διαταγή, η οποία θα υπογραφεί εντός της εβδομάδας, ρυθμίζονται μια σειρά από θέματα που αφορούν αποσπάσεις και μεταθέσεις, με ένα και μοναδικό άξονα: αντικειμενικά κριτήρια παντού και διαφάνεια παντού». 
Κλείνοντας ο Υπουργός Άμυνας κάλεσε τον οποιονδήποτε έχει στοιχεία για περιπτώσεις εκμετάλλευσης του συστήματος ή μη εφαρμογής των προνοιών, να τις καταγγείλει, προκειμένου, όπως είπε, «να αποδίδονται ευθύνες σε αυτούς που ενδεχομένως να τις φέρουν. «Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να αποκαταστήσουμε και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς στράτευμα, που είναι προϋπόθεση και για το ηθικό και για την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς» κατέληξε ο κ. Φωκαΐδης.

24/9/2014