4/9/14

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη κατά τη Δημοσιογραφική Διάσκεψη με θέμα την προσφορά μαθημάτων προπτυχιακού επιπέδου σε εθνοφρουρούς της Εθνικής Φρουράς από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

4/9/2014
Θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω τον συνάδελφο Υπουργό Παιδείας και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την πολύ εποικοδομητική και καρποφόρα συνεργασία που είχαμε το τελευταίο διάστημα και που μας επιτρέπει σήμερα να ανακοινώσουμε αυτό το πολύ πρωτοποριακό μέτρο.
Η ταχύτητα με την οποία προχωρήσαμε στη μελέτη, στην από κοινού επεξεργασία, και τελικά στην κατάληξη και οριστικοποίηση της πρότασης αυτής, δίνει και το στίγμα, αν θέλετε, της ανάγκης αλλά της βούλησης μας να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις και να προσαρμοστούμε στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής.
Η πλήρης αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας αλλά και η επένδυση στην γνώση συνιστούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την πρόοδο και την ανάπτυξη κάθε σύγχρονης πολιτείας.
Έχοντας αυτή την αφετηρία και με δεδηλωμένη την πρόθεση μας ως Υπουργείο Άμυνας να καταστήσουμε το χρόνο της στρατιωτικής θητείας, όσο το δυνατό πιο χρήσιμο και παραγωγικό για τους στρατιώτες μας,, θεωρούμε το νέο αυτό μέτρο εξαιρετικά σημαντικό αλλά και την απαρχή μιας σειράς και άλλων μέτρων που θα ακολουθήσουν. 
Αποτελεί πρέπει να πω μέρος της ευρύτερης πολιτικής μας για την προώθηση θετικών κινήτρων με στόχο να καταστήσουμε το χρόνο της στρατιωτικής θητείας χρήσιμο και επωφελή για τους νέους μας αλλά και για να καταπολεμήσουμε την ίδια ώρα το φαινόμενο της φυγοστρατίας.

Η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων με την μέθοδο της εξ αποστάσεως φοίτησης θα προσφέρει ουσιαστικά τη δυνατότητα μείωσης ουσιαστικά του πραγματικού χρόνου σπουδών.  Αυτό  στην πράξη σημαίνει ότι ένας στρατιώτης θα μπορεί να καλύψει κατά τη διάρκεια της θητείας του μέχρι και ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, παρακολουθώντας μαθήματα που θα του πιστωθούν αργότερα κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο πανεπιστήμιο.
Πρέπει να πω ότι κατά τη διάρκεια της πιλοτικής φάσης εφαρμογής του προγράμματος, το εαρινό εξάμηνο του 2015, προτεραιότητα θα δοθεί σε εθνοφρουρούς που υπηρετούν στη γραμμή αντιπαράταξης ή  σε απομακρυσμένες μονάδες της Εθνικής Φρουράς, στη βάση πάντοτε κοινωνικό-οικονομικών κριτηρίων. Σ’ αυτή την πρώτη φάση το πρόγραμμα θα προσφερθεί εντελώς δωρεάν με πιστώσεις που θα καλυφθούν από κοινού από τα Υπουργεία Άμυνας και Παιδείας και σ’ αυτό θα συμμετέχουν μέχρι και 120 εθνοφρουροί.
Θέλω εδώ να σημειώσω ότι σε συνεργασία και πάλι με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και μέσα στο πλαίσιο, επαναλαμβάνω, της πολιτικής θετικών κινήτρων, επεξεργαζόμαστε και δεύτερη πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα δίνει τη δυνατότητα παραχώρησης εξ αποστάσεως διπλωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για όσους εθνοφρουρούς δεν έχουν εξασφαλίσει θέση σε ανώτατα ιδρύματα προκειμένου να τους βοηθήσουν να ενταχθούν ομαλότερα και με περισσότερα εφόδια στην αγορά εργασίας μετά τη λήξη της στρατιωτικής τους θητείας.
Τέλος, θα ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω τα πανεπιστήμια, ελληνικά και κυπριακά, τα οποία ανταποκρίθηκαν την πρόσκληση μας, μέσω του Υπουργού Παιδείας, και συνεργάζονται μαζί μας, μέσω του Ανοικτού Πανεπιστήμιου για την υλοποίηση αυτής της πρότασης.