13/9/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στην 7η Ετήσια Χοροεσπερίδα Συνδέσμου Αποδήμων και Φίλων Καμπιού

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
στην 7η Ετήσια Χοροεσπερίδα Συνδέσμου Αποδήμων
και Φίλων Καμπιού


Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του δραστήριου Συνδέσμου Αποδήμων και Φίλων Καμπιού να θέσω υπό την αιγίδα μου και να απευθύνω αυτόν το σύντομο χαιρετισμό, σε όλους εσάς που παρευρίσκεστε απόψε εδώ, με την ευκαιρία της 7ης ετήσιας χοροεσπερίδας της φιλοπρόοδης και πλούσιας σε φυσικές ομορφιές Κοινότητάς σας.

Θέλω, εν πρώτοις, να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, το Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων Καμπιού και όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της αποψινής βραδιάς. Πληροφορούμαι ότι οι ετήσιες χοροεσπερίδες σας στέφονται πάντα από μεγάλη επιτυχία και βρίσκονται στην προμετωπίδα των κοινωνικών γεγονότων της Κοινότητας σας και της γύρω περιοχής. Αυτό το γεγονός, από μόνο του, καθώς και η αθρόα προσέλευση του κοινού στις χοροεσπερίδες που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Αποδήμων, καταδεικνύει το μέγεθος αλλά και την ποιότητα της προσπάθειας που καταβάλλουν οι διοργανωτές. Εύγε, λοιπόν.

Αξίζει πιστεύω τον κόπο να πούμε δυο λόγια παραπάνω για το Καμπί, την Κοινότητά σας, για να αναδείξουμε την ιδιαιτερότητα αλλά και την αξία της περιοχής και του περιβάλλοντα χώρου. Για να γνωστοποιήσουμε, επίσης, με αυτήν την ευκαιρία, την ιστορία του Καμπιού, σε όσους τυχόν δεν την γνωρίζουν.

Το Καμπί είναι μια μικρή και ορεινή κοινότητα με πληθυσμό 97 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών που έγινε το 2011.Βρίσκεται δυτικά του δάσους Μαχαιρά της κορυφής Κιόνια. Η ιστορία του χωριού αρχίζει από τα μεσαιωνικά χρόνια. Ενδείξεις υπάρχουν για το ότι υπήρχε από την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Οι παλαιότεροι κάτοικοι του Καμπιού αναφέρουν πως το χωριό προηγουμένως ήταν κτισμένο στην περιοχή Φτέρυχα και ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος. Μια καταστροφική όμως επιδημία, πιθανότατα πανούκλα, ανάγκασε τους κατοίκους του Αγίου Γεωργίου να μετακινηθούν και να εγκατασταθούν στην σημερινή τοποθεσία.

Η ονομασία του χωριού κρύβει πίσω της διάφορες παραδόσεις και εκδοχές. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι το Καμπί ονομάστηκε έτσι, με την έννοια του μικρού διαστάσεων χωριό. Η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια αναφέρει ότι αυτός ο κάμπος ανήκε κάποτε στους κατοίκους του χωριού Φαρμακά.

Να προσθέσω, σε ό,τι αφορά τα έργα ανάπτυξης, ότι κατά την τελευταία τριετία δαπανήθηκε για το σκοπό αυτό ποσό πέραν των €185.000, για έργα σε δρόμους εντός της κοινότητας, εξωραϊστικά και αντιπλημμυρικά έργα και έργα σε δημόσια κτίρια. Ειδικότερα, έγινε η μετατροπή του πρώην Δημοτικού Σχολείου σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στην οποία δόθηκε το όνομα «Αίθουσα Αγνοουμένων», προς τιμήν των τριών αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή κατοίκων της κοινότητας Καμπιού, καθώς επίσης και η διαμόρφωση του υπογείου σε μουσειακό χώρο. Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε στα €143.587.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω δυο λόγια και για το δραστήριο Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων Καμπιού, ο οποίος διοργανώνει την αποψινή εκδήλωση. Δημιουργήθηκε πριν επτά περίπου χρόνια με στόχο την ενίσχυση του έργου της Κοινοτικής Αρχής, που είναι η βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μεταξύ των κατοίκων και αποδήμων της κοινότητας. Μέσα στα πλαίσια αυτά, ο Σύνδεσμος παραχώρησε οικονομική βοήθεια ύψους €7.000 για ολοκλήρωση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος διοργανώνει σειρά πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων που στόχο έχουν την προβολή και ανάδειξη της Κοινότητας, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως εκστρατεία καθαριότητας, δενδροφυτεύσεις, ιατρικές διαλέξεις και άλλα.

Μέσα σ΄ αυτά τα πλαίσια, στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2014, ο Σύνδεσμος θα διοργανώσει εκδηλώσεις για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών εδεσμάτων και γλυκών, διατηρώντας έτσι την παράδοση πολλών αποδήμων που ασχολήθηκαν επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική.
Αγαπητοί φίλοι,

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, το Κράτος θα εξακολουθήσει να στηρίζει όσο περισσότερο γίνεται, προσπάθειες οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της όλης εικόνας του χωριού, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, τόσο αυτών που διαμένουν μόνιμα στην Κοινότητα όσο και αυτών που διαθέτουν εδώ εξοχικές κατοικίες.

Κλείνοντας, εύχομαι σε όλες και σε όλους μια όμορφη και ευχάριστη βραδιά.

--------------------

Σημ.: Το χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Μάριος Παναγίδης, Αναπληρωτής Έπαρχος Λευκωσίας.