11/9/14

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ 10ΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ “SAVENERGY” 2014




ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ

10ΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

SAVENERGY” 2014


Κεντρικά Γραφεία ΑΗΚ (ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ 11, ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ)
11 Σεπτεμβρίου 2014
_______________________

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιείται ενόψει της διοργάνωσης της 10ης Έκθεσης Εξοικονόμησης Ενέργειας “SAVENERGY”.

Αρχικά θα ήθελα να συγχαρώ την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων η οποία, διοργανώνει σε ετήσια βάση την εν λόγω Έκθεση, συμβάλλοντας αναμφίβολα στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων μας που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας (ΕΞΕ) και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Η Κύπρος το 2013, με ποσοστό συνεισφοράς των ΑΠΕ 9% στην τελική ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας, έχει ήδη υπερκαλύψει τον ενδιάμεσο στόχο του 7,45% που έχει τεθεί από την ΕΕ για την διετία 2015-2016. Όσο αφορά τον τομέα του ηλεκτρισμού, η συνεισφορά των ΑΠΕ το 2013 με ποσοστό 7,49%, ξεπέρασε τον ενδεικτικό στόχο του 7,3% που έχει τεθεί για το 2014 από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Υπενθυμίζεται ότι ο υποχρεωτικός στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό της ισοζύγιο, στο 13% μέχρι το έτος 2020, κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί.

Η χώρα μας παράλληλα έχει ήδη θέσει εθνικούς στόχους εξοικονόμησης ενέργειας τόσο για το 2016 όσο και για το 2020 και έχει ετοιμάσει τον εθνικό προγραμματισμό για την υλοποίηση τους, στα πλαίσια του 3ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση. Από τη μέχρι σήμερα αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, φαίνεται ότι η πορεία επίτευξης τους είναι θετική.

Η συντονισμένη προσπάθεια για ενεργειακή αναβάθμιση ιδιόκτητων δημοσίων κτιρίων με πιλοτική χρήση εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών, η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου δράσης για σταδιακή μετάβαση προς κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και η αδειοδότηση προσοντούχων ενεργειακών ελεγκτών, ικανών να προτείνουν  στους τελικούς καταναλωτές τα πιο οικονομικά αποδοτικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε κτίριο ή βιομηχανία, αποτελούν μόνο μερικά από τα νέα μέτρα που λαμβάνονται στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, εφαρμόζει από το 2004 σχέδια χορηγιών για προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ΑΠΕ. Την περίοδο 2005-2013 παραχώρησε σε επιχειρήσεις και κατοικίες πέραν των 105 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την περίοδο 2014-2020, το Υπουργείο ζήτησε και εξασφάλισε κονδύλι ύψους 53 εκ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ, για εφαρμογή προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης και εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ σε οικίες, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια και κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις, ετοιμάστηκε ήδη η πρώτη προκήρυξη των Σχεδίων Χορηγιών, που προνοεί την παροχή χορηγιών για:

     i.        Συνολική ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών,
    ii.        Εφαρμογή μεμονωμένων μέτρων σε υφιστάμενες κατοικίες, όπως είναι η θερμομόνωση οροφής και η εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων
   iii.        Εφαρμογή μεμονωμένων μέτρων σε καινούριες κατοικίες, όπως είναι η  εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ για θέρμανση/ψύξη χώρων
  iv.        Ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων
   v.        Εγκατάσταση αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων για οδικό φωτισμό, άντληση ή ανακύκλωση νερού κλπ

Τα ποσοστά χορηγίας κυμαίνονται μεταξύ 40-55% ανάλογα με την κατηγορία της επένδυσης ενώ οι ευάλωτοι καταναλωτές θα μπορούν να λάβουν ποσοστό χορηγίας μέχρι και 75%. Το πρόγραμμα στοχεύεται να λειτουργήσει άμεσα. 

Παράλληλα με τα πιο πάνω μέτρα, συνεχίζεται το πρωτοποριακό πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές κατοικιών με τη μέθοδο NET-METERING και στις οροφές επιχειρήσεων με τη μέθοδο της Αυτοπαραγωγής, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013. Μέσω του σχεδίου με τίτλο «Ηλιακή Ενέργεια για Όλους» που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, στοχεύεται η υλοποίηση 5.000 πρόσθετων φωτοβολταϊκών σε οροφές κατοικιών με τη μέθοδο του net-metering με συνολική δυναμικότητα 15 μεγαβάτ, και η προώθηση της αυτοπαραγωγής με φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις με την αδειοδότηση από την ΡΑΕΚ πρόσθετων 5 μεγαβάτ.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πέραν των 6200 αιτήσεων. Οι 2488 αφορούν ευάλωτους καταναλωτές, οι οποίοι δικαιούνται χορηγία ύψους 900 ευρώ ανά κιλοβάτ από το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, το οποίο έχει για τον σκοπό αυτό συνολικό προϋπολογισμό 6 εκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2013-2014. 4108 συστήματα συνολικής δυναμικότητας 12,2 μεγαβάτ έχουν ήδη εγκατασταθεί και λειτουργούν.

Κυρίες και Κύριοι,

Με τα πιο πάνω μέτρα, αλλά και μέσω της συμμετοχής του Υπουργείου σε διάφορα άλλα προγράμματα, αναμένεται να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για της ΑΠΕ και την ΕΞΕ και παράλληλα η αύξηση των επενδύσεων, των θέσεων εργασίας και η συμβολή στην ανάκαμψη της οικονομίας γενικότερα.

Με την ευκαιρία αυτή καλούμε το κοινό να στηρίξει με την παρουσία του την έκθεση και να ενημερωθεί τόσο για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και τα μέτρα που μπορεί να εφαρμόσει για να αναβαθμίσει ενεργειακά την κατοικία ή την επιχείρηση του, όσο και για τα καθεστώτα στήριξης και τις χορηγίες που δύναται να λάβει για κάθε είδος επένδυσης.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

11 Σεπτεμβρίου 2014
Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού
Αρ. Φακ.:8.3.02.2.12