30/9/14

Διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας – 1η Οκτωβρίου, 2014


Διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Νίκου Αναστασιάδη για την επέτειο
της Κυπριακής Ανεξαρτησίας – 1η Οκτωβρίου, 2014

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 54 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας απευθύνομαι στον κυπριακό λαό για να του εκφράσω τα βαθύτατα αισθήματα εκτίμησης, σεβασμού και τιμής.
Την ίδια ώρα, αποτίνω φόρο τιμής προς τους ηγέτες και τους αγωνιστές του έπους του 1955-59, τα όργανα της τάξης και τους εθελοντές που προασπίστηκαν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1963-64, αλλά και όλους όσους υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και την πατρίδα κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, συμβάλλοντας με τη θυσία τους στην προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η φετινή, 54η επέτειος της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκει την πατρίδα μας να συνεχίζει να αγωνίζεται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αφενός της συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής και κατοχής, και αφετέρου της καταστροφής που προκάλεσε η οικονομική κρίση.
Βιώνουμε, χωρίς αμφιβολία, μια κρίσιμη περίοδο. Οι συσσωρευμένες προκλήσεις σε εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από την συνεχή εγρήγορση.
Επωμιζόμαστε σήμερα το κόστος των διαχρονικών προβλημάτων, των παθογενειών του συστήματος, της αναποφασιστικότητας και της ευθυνοφοβίας του παρελθόντος, καθώς και των πολιτικών αδυναμιών, των λανθασμένων στρατηγικών επιλογών και των προκαταλήψεων, που οδήγησαν την πατρίδα μας στα όρια της καταστροφής.
Είναι η ώρα που οφείλουμε με αυτογνωσία, αυτοκριτική διάθεση και τόλμη να αναγνωρίσουμε ενώπιον των πολιτών, τα λάθη μας.
Να αναγνωρίσουμε τους λόγους που η χώρα μας από τόπος ευημερίας, σταθερότητας, σιγουριάς και ασφάλειας, βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής αλλά και της εθνικής χρεοκοπίας.
Παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τις πιεστικές ανάγκες που προκαλούν οι σημερινές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, είμαι σίγουρος πως θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια και θα επιστρέψουμε σε συνθήκες ανάπτυξης και προόδου, απαλλαγμένοι από τις παθογένειες του παρελθόντος.
Ήδη έχουμε καταγράψει τα πρώτα, αλλά αρκετά θετικά, αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη θέληση, το φιλότιμο, τη φιλοπατρία και την εργατικότητα του λαού μας και δεν έχω αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε, όπως και στο παρελθόν. Είναι στο δικό μας χέρι, εμείς οι ίδιοι να καθορίσουμε το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Μέσα από συντονισμένες ενέργειες και συγκεκριμένη στρατηγική εργαζόμαστε να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια σύγχρονη, αξιόπιστη και ευρωπαϊκή χώρα. Μια χώρα που θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ιδιαιτέρως σημαντική και ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μια χώρα που θα ηγηθεί της προσπάθειας για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα.
Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας.
Εργαζόμαστε για επίτευξη λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νομίμων πολιτών. Μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα επανενώσει τον λαό, τον τόπο και τους θεσμούς στην βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοείται από τις Συμφωνίες Κορυφής, τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινής Διακήρυξης της 11 ης Φεβρουαρίου.
Μετά από επίμονες προσπάθειες έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες για τη διεξαγωγή μιας διαδικασίας, χωρίς περιοριστικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, που να οδηγεί στον τερματισμό του απαράδεκτου κατοχικού στάτους κβο.
Θέλω να ελπίζω πως το διεθνές ενδιαφέρον και η κινητικότητα που παρατηρείται θα δημιουργήσει τις προοπτικές για επίτευξη των στόχων μας.
Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας επιθυμώ να τους διαμηνύσω πως, ενώ θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την ειλικρινή επιθυμία και αποφασιστικότητά μας για εξεύρεση λύσης, δεν πρέπει να αναμένουν πως θα ήτο ποτέ δυνατόν να αποδεχτούμε μια λύση που δεν θα ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων, ή που θα καθιστά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους δευτέρας τάξεως πολίτες της ΕΕ. Εξάλλου οι κίνδυνοι από την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων που επικρατεί δεν αφορούν μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους ίδιους τους Τουρκοκυπρίους.
Την ίδια ώρα, καλώ την τουρκική κυβέρνηση να ανταποκριθεί και να συμβάλλει ουσιαστικά, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για επίλυση του Κυπριακού.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Η 54η επέτειος της ανεξαρτησίας ας αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής και πορείας που θα θέσει τις βάσεις για την Κύπρο του αύριο, που θα επιτρέπει στις νέες γενιές να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν σε συνθήκες ασφάλειας, ανάπτυξης, ευημερίας και ειρήνης.
Χρόνια Πολλά.
____________