9/8/14

Ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον ιό Έμπολα προς το κοινό




Ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον ιό Έμπολα προς το κοινό

Δεν συντρέχει ανησυχία, αλλά έχουμε προετοιμαστεί καλά


Από τον Δεκέμβριο του 2013 έχει ξεσπάσει μεγάλη επιδημία του ιογενούς αιμορραγικού πυρετού από τον ιό  Έμπολα, που έχει μέχρι στιγμής προσβάλει χώρες στη δυτική Αφρική (Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία), ενώ πρόσφατα έχει εκδηλωθεί και ένα εισαγόμενο περιστατικό στη Νιγηρία. Δεδομένου του ότι η επιδημία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προχώρησε την Παρασκευή, 8 Αυγούστου, να ζητήσει τη συνεργασία των χωρών για την αντιμετώπιση της κατάστασης, την οποία χαρακτηρίζει ως «συμβάν δημόσιας υγείας με διεθνές ενδιαφέρον».

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε στενή επικοινωνία και συνεννόηση με τον ΠΟΥ. Σε  σειρά πολύωρων τηλεδιασκέψεων που αρμόδιοι λειτουργοί του Υπουργείου είχαν τις τελευταίες μέρες με τον ΠΟΥ, με την τελευταία να πραγματοποιείται στις 8 Αυγούστου, η Κύπρος ενημερώθηκε εκ νέου ότι επί της παρούσης, δεν υπάρχουν περιορισμοί ταξιδιών από και προς οποιεσδήποτε χώρες, ενώ επικαιροποιήθηκε η ενημέρωση για τα  μέτρα που οφείλονται να ληφθούν. Η Κύπρος είναι πλήρως συμμορφωμένη με τις υποδείξεις του ΠΟΥ με το πολυσέλιδο και λεπτομερές Σχέδιο Δράσης για αντιμετώπιση της ασθένειας να είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί εάν και εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Τι είναι  η ασθένεια Έμπολα;
Η Έμπολα είναι μια σπάνια, σοβαρή ασθένεια, συχνά θανατηφόρα, η οποία προκαλείται από τον ιό Έμπολα.

Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως συμβαίνει με τη γρίπη. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω στενής επαφής με αίμα, εκκρίσεις, άλλα σωματικά υγρά (π.χ. σάλιο, ούρα) ή ιστούς ασθενών ή και νεκρών σωμάτων, είτε άμεσα είτε μέσω επαφής με μολυσμένα ιατρικά εργαλεία και αντικείμενα. Στους τρόπους μετάδοσης περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς έως και επτά εβδομάδες μετά την ανάρρωσή τους.

Ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο και μέσω επαφής με ζώντα ή νεκρά μολυσμένα ζώα, όπως πίθηκοι, χιμπατζήδες, αντιλόπες και νυκτερίδες.

Άτομα που δεν έχουν ακόμα συμπτώματα δεν μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο.

Κλινική εικόνα
Ύστερα από δύο ημέρες και έως 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά με πυρετό, μυϊκούς πόνους, αίσθηση αδυναμίας, πονοκέφαλο και φαρυγγαλγία. Το επόμενο στάδιο της ασθένειας χαρακτηρίζεται από εμετό, διάρροια, εξανθήματα και διαταραχή της λειτουργίας ήπατος και νεφρών. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν επίσης έντονη εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα και πώς να τον αποφύγετε
Ακόμη κι εάν ζείτε ή ταξιδεύετε σε περιοχές που έχουν πληγεί, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα είναι πολύ χαμηλός, εκτός και αν έχετε εκτεθεί στο αίμα ή σε άλλα σωματικά υγρά ενός νεκρού ή ζωντανού ατόμου ή ζώου. Στην επαφή με σωματικά υγρά περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς έως και επτά εβδομάδες μετά την ανάρρωση τους.

Η συνήθης επαφή σε δημόσιους χώρους με άτομα που δεν φαίνονται να είναι άρρωστα δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης του ιού Έμπολα.

 Δεν κινδυνεύετε να μολυνθείτε με τον ιό ανταλλάσσοντας χρήματα ή αγαθά ή κολυμπώντας σε πισίνα. Ο ιός δεν μεταδίδεται με τα κουνούπια.

Ο ιός Έμπολα σκοτώνεται εύκολα με σαπούνι, χλωρίνη, το φώς του ήλιου ή το στέγνωμα. Αν τα ρούχα σας μολυνθούν με υγρά, μπορείτε να εξουδετερώσετε τον ιό πλένοντας τα στο πλυντήριο. Ο ιός Έμπολα δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει. Η υγιεινή των χεριών κατέχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ασθένειας.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου ασθενειών, ο κίνδυνος μεταφοράς και εξάπλωσης του ιού σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ μικρός και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ετοιμότητα του Υπουργείου Υγείας
Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε στενή επικοινωνία, συνεννόηση και συντονισμό με τον ΠΟΥ, όπως και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλα τα μέτρα που υποδείχτηκαν ότι πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία του πληθυσμού μας, έχουν ληφθεί.

Επιγραμματικά, το Υπουργείο Υγείας έχει έτοιμο Σχέδιο Δράσης για αντιμετώπιση επιδημιών και έχει ετοιμάσει πολυσέλιδο και λεπτομερές ειδικό Σχέδιο Δράσης για αντιμετώπιση περιστατικών αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, το οποίο είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί εάν και εφόσον υπάρξει ανάγκη. Το Σχέδιο επεξηγήθηκε σε λεπτομέρεια σε εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων και Υπηρεσιών, σε πρόσφατη ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας.

Επίσης, το Υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει ταξιδιωτική οδηγία προς το Υπουργείο Εξωτερικών για κοινοποίηση, με την οποία συμβουλεύει τους ταξιδιώτες από και προς τις επηρεαζόμενες χώρες της δυτικής Αφρικής να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τα ενδεικνυόμενα.

Έχουν ακόμη δοθεί οδηγίες στα λιμάνια και στα αεροδρόμια για το ποια είναι τα συμπτώματα και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν, εάν εμφανιστούν περιπτώσεις με συμπτώματα της ασθένειας, και οι πολίτες θα κρατούνται ενδελεχώς ενήμεροι, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Τα κατεχόμενα

Για το θέμα των κατεχομένων, το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε στενή επαφή τόσο με το Υπουργείο Εξωτερικών για το αν θα υπάρξει οτιδήποτε νεώτερο σε οποιοδήποτε σενάριο, ώστε να ληφθούν μέτρα όσο και σε συνεννόηση με την Τεχνική Επιτροπή Ε/Κ, η οποία είναι σε συνεννόηση με την Τεχνική Επιτροπή Τ/Κ αν υπάρξει οτιδήποτε.

Πρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας, μετά από αίτημα, έχει αποστείλει το ειδικό Σχέδιο Δράσης για αντιμετώπιση της επιδημίας που κατάρτισε στις κατοχικές αρχές, σε περίπτωση που το χρειαστούν.

Προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος από τα κατεχόμενα, δεδομένου ότι όσοι μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές είναι Τουρκοκύπριοι και όχι άτομα από τις χώρες υψηλού κινδύνου, αλλά ούτε και έχει εκδηλωθεί ύποπτο περιστατικό από τα κατεχόμενα.

------------------------