20/8/14

Παραδόθηκε η έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την τιμολογιακή πολιτική φαρμάκων στην Κύπρο

Παραδόθηκε η έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
για την τιμολογιακή πολιτική φαρμάκων στην Κύπρο

Στα πλαίσια της αξιολόγησης της τιμολογιακής πολιτικής φαρμάκων ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) στην Κύπρο, το Υπουργείο Υγείας προέβη σε πρόσκληση εμπειρογνωμόνων εκ μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κύπρο τον Απρίλιο 2014. Οι όροι εντολής των εμπειρογνωμόνων Δρα Πάνου Κανάβου και κ. Olivier Wouters από το London School of Economics περιελάμβαναν:
· την αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος τιμολόγησης και την καταγραφή συγκρίσεων με βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
· τη διερεύνηση αριθμού επιλογών για άμεση επίτευξη μείωσης των υφιστάμενων τιμών των φαρμάκων,
· τη δημιουργία ενός επικαιροποιημένου, αξιόπιστου και σύγχρονου συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης, με στόχο την καθιέρωση εθνικής πολιτικής παροχής υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας στα πλαίσια της εφαρμογής του ΓεΣΥ,
· την υποβολή σχετικής έκθεσης με τα ευρήματά τους.
Η Έκθεση των εμπειρογνωμόνων, με τίτλο «Pharmaceutical Policies in Cyprus: A Review of the Current System and Future Options», αποστάληκε στο Υπουργείο Υγείας στις 18 Αυγούστου 2014. Στην Έκθεση περιλαμβάνεται η ανάλυση του υφιστάμενου συστήματος, οι απόψεις και θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων με τους οποίους ήρθαν σε επαφή οι εμπειρογνώμονες, και η παροχή εισηγήσεων για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και σύγχρονου συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης, στα πλαίσια της επικείμενης εφαρμογής του ΓεΣΥ. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι παρεχόμενες εισηγήσεις έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τρεις κατηγορίες, ως ακολούθως:
· Βραχυχρόνιες παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος, την αύξηση της αποδοτικότητάς του και την επίτευξη εξοικονομήσεων.
· Λήψη ενεργειών με στόχο την παροχή βέλτιστων υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας στα πλαίσια της επικείμενης εφαρμογής του ΓεΣΥ.
· Παρεμβάσεις, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος και της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας υγείας, μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Στα πλαίσια της πολιτικής διαφάνειας που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας, η Έκθεση παραδίδεται σε ηλεκτρονική μορφή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και έχει αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και συγκεκριμένα στους ακόλουθους:
· Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας
· Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας
· Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας
· Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου
· Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας
· Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου της Δημοκρατίας
· Πρόεδρο Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων
· Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ)
· Πρόεδρο Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ)
· Πρόεδρο Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ)
· Πρόεδρο Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ)
· Πρόεδρο Κυπριακού Συνδέσμου Παρασκευαστών Φαρμάκων ( Cy. Pha. Ma.)
· Πρόεδρο Συνδέσμου Φαρμακευτικών – Χημικών Βιομηχανιών (ΦΑΡΧΗΜ)
· Πρόεδρο Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων
· Πρόεδρο Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών Κύπρου
Η Έκθεση θα υποβληθεί σε επισταμένη μελέτη από τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Υγείας και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη τα ευρήματα/εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων.