14/8/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας δρα Κώστα Καδή στη χοροεσπερίδα προς τιμήν των αποδήμων Κάθηκα

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.


Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας δρα Κώστα Καδή
στη χοροεσπερίδα προς τιμήν των αποδήμων Κάθηκα


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε εδώ μαζί σας, στη χοροεσπερίδα που είναι αφιερωμένη στους απόδημους του Κάθηκα, την οποία διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάθηκα. Η διοργάνωση χοροεσπερίδων και ετήσιων φεστιβάλ αποτελούν σημείο αναφοράς για τις κοινότητες της κυπριακής υπαίθρου, κατά τον μήνα Αύγουστο. Εκδηλώσεις όπως η αποψινή, αποδεικνύουν το συνεχές ενδιαφέρον των τοπικών αρχών και φορέων να κρατήσουν ζωντανές τις κοινότητες της υπαίθρου και να συμβάλουν στην κοινωνική και πολιτιστική τους αναβάθμιση.

Οι χοροεσπερίδες δημιουργούν πάντα μια χαλαρή ατμόσφαιρα για να υποδεχθούν οι κάτοικοι των κοινοτήτων τους απόδημούς τους, όπως επιβάλλει η κυπριακή φιλοξενία. Από την άλλη, οι απόδημοι επιδιώκουν αυτή την ετήσια συνάντηση, αφού εξακολουθούν να συντηρούν τις πολιτιστικές και συναισθηματικές σχέσεις τους με τον τόπο καταγωγής τους.

Η κοινότητα Κάθηκα, με το γραφικό σκηνικό, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και τους διάσημους αμπελώνες της κερδίζουν τον κάθε επισκέπτη. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η εναλλαγή του τοπίου, θάλασσα-βουνό, συνθέτουν μια ξεχωριστή ομορφιά που αποτυπώνεται στην μνήμη του επισκέπτη και επιζητά την παραμονή της στο θυμικό του.

Ο Κάθηκας υπήρξε το κεφαλοχώρι της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο που διαμορφώθηκαν οι συνθήκες για να διαπρέψει η εκπαίδευση και η παιδεία στον τόπο αυτό. Οι πρώτοι «σπουδασμένοι» δάσκαλοι της Κύπρου δίδαξαν εδώ, στο χώρο που μας φιλοξενεί απόψε, στο Δημοτικό Σχολείο Κάθηκα, το οποίο κτίστηκε το 1877. Πολλοί απόφοιτοί του διέπρεψαν και ξεχώρισαν σε καίριες θέσεις στην κυπριακή κοινωνία. Η κοινότητα του Κάθηκα μπορεί να περηφανεύεται και για τους κατοίκους και για τους αποδήμους της. Η προσφορά τους και η υπηρεσία τους στο νησί μας εκτείνονται σε όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού ιστού, τόσο στον τομέα της οικονομίας, όσο και στην παιδεία, στην πολιτική, στην επιστήμη. Η προσφορά τους είναι σημαντική και αξιέπαινη. Η μαζική παρουσία τους απόψε σε αυτό τον χώρο καταδεικνύει ότι δεν ξεχνούν τις ρίζες τους.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την αποψινή χοροεσπερίδα και συγχαίρω θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάθηκα, ιδιαίτερα τον κοινοτάρχη Μενέλαο Τούρβα και όλους όσοι εργάστηκαν για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίησή της. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει την κάθε προσπάθεια για αναζωογόνηση της κυπριακής υπαίθρου, επομένως θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι και θα είμαστε δίπλα σας στον αγώνα για να αναδείξετε τον φυσικό πλούτο και την παράδοση του τόπου μας.

----------------------