6/8/14

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την επιδημία ιογενούς αιμορραγικού πυρετού από τον ιό Έμπολα στη δυτική Αφρική


Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την επιδημία
ιογενούς αιμορραγικού πυρετού από τον ιό Έμπολα στη δυτική Αφρική


Το Υπουργείο Υγείας έχει έτοιμο Σχέδιο Δράσης για αντιμετώπιση επιδημιών και έχει ετοιμάσει Ειδικό Σχέδιο Δράσης για αντιμετώπιση περιστατικών αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, το οποίο είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί εάν και εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Το Υπουργείο Υγείας έχει επίσης αποστείλει ταξιδιωτική οδηγία προς το Υπουργείο Εξωτερικών για κοινοποίηση, με την οποία συμβουλεύει τους ταξιδιώτες από και προς τις επηρεαζόμενες χώρες της δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία), να είναι προσεκτικοί και να μην έρχονται σε επαφή με αίμα, εκκρίσεις, άλλα σωματικά υγρά ή ιστούς ασθενών ή και νεκρών σωμάτων, είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω επαφής με μολυσμένα ιατρικά εργαλεία και αντικείμενα, είτε μέσω επαφής με ζώντα ή νεκρά μολυσμένα ζώα.

Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, αλλά από άτομο σε άτομο μέσω επαφής με αίμα, εκκρίσεις, άλλα σωματικά υγρά ή ιστούς ασθενών ή και νεκρών σωμάτων, είτε άμεσα, είτε μέσω επαφής με μολυσμένα ιατρικά εργαλεία και αντικείμενα. Η νόσος μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής για διάστημα έως και επτά εβδομάδων μετά την ανάρρωση. Ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο και μέσω επαφής με ζώντα ή νεκρά μολυσμένα ζώα, όπως πίθηκοι, χιμπατζήδες, αντιλόπες και νυκτερίδες. Ο ιός δεν μεταδίδεται κατά τη διάρκεια του σταδίου επώασης.

Ο ιός Έμπολα εκδηλώνεται με αιφνίδια έναρξη πυρετού, μυαλγιών, αδυναμίας, κεφαλαλγίας και φαρυγγαλγίας. Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την εμφάνιση εμετών, διαρροιών, εξανθήματος, νεφρικής και ηπατικής ανεπάρκειας. Σε μερικές περιπτώσεις, οι ασθενείς παρουσιάζουν μαζική αιμορραγία και σε τελικό στάδιο, πολυοργανική ανεπάρκεια.


Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση κινδύνου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο κίνδυνος μεταφοράς και εξάπλωσης του ιού σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μικρός και το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει το κοινό ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Υπογραμμίζεται ότι για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών, το Υπουργείο Υγείας, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων και επειγουσών καταστάσεων, διαθέτει Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εάν και εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει οποιαδήποτε σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για μέτρα ελέγχου στα σημεία εισόδου των χωρών κρατών μελών της ΕΕ και ούτε υπάρχουν περιορισμοί κατά την είσοδο ή έξοδο στις χώρες που παρατηρούνται κρούσματα.

Παρόλα αυτά, έχουν ετοιμαστεί και αποσταλεί οδηγίες και συστάσεις από τον Διεθνή Οργανισμό Μεταφορών (ΙΑΤΑ) και τον ΠΟΥ προς τα αεροδρόμια και λιμάνια και τις Υπηρεσίες Υγείας που λειτουργούν στους χώρους αυτούς, για αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών σε αεροπλάνα και πλοία. Οι οδηγίες έχουν κοινοποιηθεί σε όλους τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα και στους Διευθυντές των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
_________________