20/8/14

Επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας στο Κάιρο στο πλαίσιο σύσκεψης κοινής Τεχνικής Επιτροπής Κύπρου και Αιγύπτου

Επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας στο Κάιρο
στο πλαίσιο σύσκεψης κοινής Τεχνικής Επιτροπής Κύπρου και Αιγύπτου


Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης πραγματοποίησε χθες, στο Κάιρο, χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του Υπουργούς της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων κ. Sherif Ismail και Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Mounir Fakhry Abdel Nour.

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Λακκοτρύπης και Ismail προήδρευσαν της χθεσινής σύσκεψης της κοινής Τεχνικής Επιτροπής Κύπρου και Αιγύπτου για θέματα υδρογονανθράκων, κατά την οποία συζητήθηκαν η πορεία και οι σχεδιασμοί των δύο χωρών αναφορικά με τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις Αποκλειστικές Οικονομικές τους Ζώνες, καθώς επίσης οι τρόποι ενδυνάμωσης της μεταξύ τους στρατηγικής συνεργασίας στα θέματα ενέργειας. Παράλληλα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με υφιστάμενες και μελλοντικές δραστηριότητες υδρογονανθράκων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο Υπουργός και η Τεχνική Επιτροπή της Κύπρου ενημέρωσαν την Επιτροπή της Αιγύπτου αναφορικά με τη στρατηγική επιλογή ανάπτυξης Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο. Επίσης, εξετάστηκαν τεχνικές επιλογές ενδεχόμενης μελλοντικής δυνατότητας παροχής κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, ενώ συζητήθηκαν τόσο το ρυθμιστικό πλαίσιο ανάπτυξης πιθανών κοινών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο χωρών όσο και η περαιτέρω συνεργασία σε θέματα έκτακτης ανάγκης σε υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων.

Στη συνάντηση του κ. Λακκοτρύπη με τον Αιγύπτιο Υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου, συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν τρόποι ανάπτυξης των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς και του χαλουμιού.

Ο Υπουργός Ενέργειας επέστρεψε στην Κύπρο χθες βράδυ, ενώ τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής επιστρέφουν απόψε, μετά από την ολοκλήρωση των επαφών τους στο Κάιρο.

Η επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας στην Αίγυπτο εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επικείμενη συνάντηση των Προέδρων της Κύπρου και της Αιγύπτου, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, κατά τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

_____________