29/7/14

Η Επίτροπος Βασιλείου καλεί του Υπουργούς Παιδείας της ΕΕ να βοηθήσουν τα παιδιά στην απόκτηση δεξιοτήτων προγραμματισμού

Η Επίτροπος Βασιλείου καλεί του Υπουργούς Παιδείας της ΕΕ να βοηθήσουν τα παιδιά στην απόκτηση δεξιοτήτων προγραμματισμού


Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου (αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας) έχει απευθύνει επιστολή στους Υπουργούς Παιδείας της ΕΕ καλώντας τους να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες προγραμματισμού στο σχολείο.

Η επιστολή υπογράφεται από κοινού με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέιλι Κρους (αρμόδια για το Ψηφιακό Θεματολόγιο) και σε αυτήν αναφέρεται ότι οι δεξιότητες προγραμματισμού αποτελούν μέρος της λύσης για την ανεργία ανάμεσα στους νέους και το αυξανόμενο χάσμα δεξιοτήτων στον τομέα των ΤΠΕ, όπου αναμένεται να σημειωθεί έλλειψη μέχρι και 900 000 ειδικών σε ΤΠΕ έως το 2020.

«Ο προγραμματισμός δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στις σπουδές στους τομείς των μαθηματικών, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της μηχανικής. Ο προγραμματισμός επίσης συμβάλλει άμεσα στο να αναπτύξουν οι φοιτητές εγκάρσιες δεξιότητες όπως είναι η αναλυτική σκέψη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η ομαδική εργασία και η δημιουργικότητα. Η πρόωρη ενασχόληση των παιδιών με τον προγραμματισμό σημαίνει ότι ενδέχεται να κλίνουν περισσότερο προς το να επιλέξουν σταδιοδρομίες στους τομείς της πληροφορικής και των ΤΠΕ», δηλώνουν οι Επίτροποι στην επιστολή τους.

Επίσης καλούν τους Υπουργούς Παιδείας της ΕΕ να ενθαρρύνουν τα παιδιά να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 17 Οκτωβρίου. Η πρώτη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού έλαβε χώρα τον Νοέμβριο 2013 ως πρωτοβουλία δράσης, περιελάμβανε πέραν των 300 εκδηλώσεων και σε αυτές συμμετείχαν πάνω από 10 000 άτομα σε 26 Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Επίτροπος Βασιλείου και η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρους παρουσίασαν πέρυσι από κοινού την πρωτοβουλία «Άνοιγμα της Εκπαίδευσης» για την τόνωση της καινοτομίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Η ανάγκη αυτή είχε ήδη υπογραμμιστεί στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2012 για τον «Ανασχεδιασμό της Εκπαίδευσης».
Γιατί είναι σημαντικός ο προγραμματισμός;
Ο προγραμματισμός είναι ο γραμματισμός του σήμερα. Κάθε αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ανθρώπους και υπολογιστές διέπεται από ένα κώδικα. Ο προγραμματισμός είναι καθοριστικός για την κατανόηση ενός υπερσυνδεδεμένου κόσμου. Οι βασικές ικανότητες στον προγραμματισμό θα είναι επίσης απαραίτητες για πολλές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον, ενώ θεωρούνται και τρόπος προσέλκυσης των κοριτσιών να επιλέξουν σταδιοδρομίες στον τομέα της τεχνολογίας. Περισσότερα από 90% των επαγγελμάτων του σήμερα απαιτούν ορισμένες ικανότητες στον τομέα των ΤΠΕ, αν και ο αριθμός των πτυχιούχων πληροφορικής δεν συμβαδίζει με τη συγκεκριμένη ζήτηση σε δεξιότητες.